+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Η ξενάγηση του Σαββάτου

Στα πλαίσια της Εβδομάδας Χωρίς Αυτοκίνητο, οι σύλλογοι Μαμάδες στο Δρόμο, ΠΕΖΗ και ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ  διοργάνωσαν περιπατητική ξενάγηση με τον ξεναγό κ. Αριστοτέλη Κοσκινά με θέμα 'Αγνωστη Ρωμαϊκή Αθήνα'.

Ένα πραγματικό πλήθος ακολούθησε τον ξεναγό μας ο οποίος μας ξάφνιασε με άγνωστες ιστορίες για μνημεία που βρίσκονται παντού γύρω μας, ορατά κι όμως αγνοημένα και άγνωστα.


Η ξενάγηση ξεκίνησε από το Ηρώδειο και συνεχίστηκε με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιγραφή των ευρημάτων και της ιστορίας ενός σπιτιού (ίσως του φιλόσοφου Πρόκλου) που σήμερα βρίσκεται θαμμένο κάτω από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Έπειτα είδαμε τη γειτονιά που βρίσκεται κάτω από το Μουσείο Ακροπόλεως και διασχίσαμε την Αμαλίας (από μια πολύ προβληματική διάβαση για τους πεζούς, στην οποία έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν) με κατεύθυνση την Πύλη του Αδριανού.


Η πύλη και ο ναός του Διός ήταν υπέροχα λουσμένα στο απογευματινό φως.
Ο ξεναγός μας κρατούσε άσβηστο το ενδιαφέρον όλων μας και δεν παρέλειπε να δείχνει αναπαραστάσεις των μνημείων που σήμερα δε σώζονται.





Συνεχίσαμε ανεβαίνοντας τη Λεωφόρο Αμαλίας, όπου είδαμε το ρωμαϊκό λουτρό που αποκάλυψαν οι εργασίες του Μετρό.


Στον Εθνικό κήπο είδαμε σπαράγματα από το Αδριάνειο Υδραγωγείο και τα μωσαϊκά μιας υστερορωμαϊκής βίλλας, για τα οποία όμως δε γίνεται καμία προσπάθεια ανάδειξης.


Ελπίζουμε να απολαύσατε την ξενάγηση όσο κι εμείς και υποσχόμαστε να επανέλθουμε σύντομα για να περπατήσουμε μαζί στην Αθήνα.




Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Η δράση της Τρίτης

Πάνω που έλεγα να γράψω για τη δράση της Τρίτης, με πρόλαβαν άλλοι και με γλίτωσαν από τον κόπο:

 
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/09/2012
Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στις εκδηλώσεις για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», οι πρωτοβουλίες πολιτών για τα δικαιώματα πεζών και ποδηλατών «ΠΕΖΗ», «Μαμάδες στο Δρόμο» και «ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ», πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή εκδήλωση.
Στη συμβολή των οδών Καραγεώργη Σερβίας και Σταδίου, σημείο στο οποίο δεν υπάρχει φανάρι για τη διέλευση των πεζών και η κίνηση των οχημάτων είναι συνεχής, τα μέλη της οργάνωσης -που βρίσκονταν εκεί με αναρτημένο πανό «σεβασμός στους πεζούς»- «επιβράβευαν» τους ευαίσθητους οδηγούς, οι οποίοι σταματούσαν και έδιναν προτεραιότητα στους πεζούς που επιχειρούσαν να διέλθουν από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο, προσφέροντάς τους ένα τριαντάφυλλο και ευχαριστώντας τους για την ευαισθησία τους.
Η δραστηριότητα αυτή επιλέχθηκε από τα μέλη του συλλόγου με το σκεπτικό ότι λειτουργεί περισσότερο παιδευτικά και ουσιαστικά μια θετική παρότρυνση των πολιτών από ό,τι μια στείρα καταγγελία και μια προσπάθεια στηλίτευσης των παραβατών.
Αν και ήταν μάλλον μειοψηφία, οι «ευαίσθητοι» οδηγοί δικύκλων και αυτοκινήτων, ωστόσο μια τέτοια προσπάθεια θα άξιζε να βρει μιμητές.

Το δημοσίευμα είναι από την Αυγή. Τα πλάγια γράμματα αποτελούν δική μου διόρθωση, καθώς η εφημερίδα παρέλειψε δύο από τους συνδιοργανωτές.

Πρέπει επίσης να προσθέσω πως μοιράσαμε συνολικά σαράντα τριαντάφυλλα μέσα σε μισή ώρα περίπου. Το συμπέρασμά μας είναι πως οι νόμιμοι και ευσυνείδητοι οδηγοί είναι πολύ περισσότεροι από τους άλλους, οι οποίοι καταφέρνουν να γίνονται περισσότερο ορατοί ενοχλώντας τους πάντες.

Οι δράσεις μας στο εξής θα επικεντρώνονται περισσότερο στο να υπογραμμίζουν πόσοι είναι εκείνοι που συμπεριφέρονται ευσυνείδητα στο δρόμο και πόσο λίγοι είναι εκείνοι που ενοχλούν με την ασυνειδησία τους.


Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς η Ολλανδία έγινε ποδηλατικός παράδεισος

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και Ολλανδοί, πιστεύουν ότι το ποδήλατο είχε πάντα τη θέση του στη ζωή της Ολλανδίας.
Λάθος.
Η Ολλανδία πέρασε από την ίδια φάση που είμαστε εμείς σήμερα: πλήρης κυριαρχία του αυτοκινήτου και υποβάθμιση των πάντων - ατμόσφαιρας, περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής, δημόσιων χώρων, ακόμη και ανθρώπινης ζωής, με αμέτρητους θανάτους από δυστυχήματα (όπως κι εμείς).
Όμως οι Ολλανδοί συνειδητοποίησαν το πρόβλημα, αντέδρασαν και κατάφεραν να αλλάξουν τις πόλεις τους προς το καλύτερο.
Γιατί όχι κι εμείς;
Δείτε πώς τα κατάφεραν (το βίντεο έχει ελληνικούς υπότιτλους):


Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Προσοχή! Το ραντεβού της ξενάγησης άλλαξε

Προσοχή!
Το ραντεβού για την ξενάγηση του Σαββάτου "Αγνωστη Ρωμαϊκή Αθήνα" άλλαξε:

Θα συναντηθούμε το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012 στις 5 το απόγευμα (όχι πεντέμισι όπως πριν).
Το σημείο συνάντησης θα είναι μπροστά στα σκαλιά του Ηρωδείου (πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Σταθμός Μετρό Ακρόπολη).

Σύμφωνα με τον ξεναγό μας, Αριστοτέλη Κοσκινά (ο οποίος προσφέρει την ξενάγηση στους συλλόγους Μαμάδες στο Δρόμο, ΠΕΖΗ και ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ):

"Η ρωμαϊκή περίοδος αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλά και αντιφατικές περιόδους στην ιστορία της Αθήνας. Μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων είναι ορατά σε πολλά σημεία του ιστορικού κέντρου αποτελώντας σημαντικά τοπόσημα ακόμα και του σύγχρονου αστικού τοπίου. Άλλα όμως, παρότι βρίσκονται σχεδόν μπροστά στα μάτια μας, είναι σχεδόν άγνωστα. Η ξενάγηση ΑΓΝΩΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΘΗΝΑ έχει στόχο να φέρει σε επαφή το κοινό με μερικά από αυτά.
Η περιήγηση μας θα ξεκινήσει από τα σκαλιά του Ηρωδείου, στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου. Αφού αναφερθούμε στο θέατρο που έχτισε ο Ηρώδης Αττικός, θα μιλήσουμε για την Οικία του Πρόκλου, θαμμένη σήμερα κάτω από τον πεζόδρομο. Έπειτα θα κατευθυνθούμε προς το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως όπου θα δούμε τα υπολείμματα των κατοικιών που σώζονται κάτω από το μουσείο. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για την πύλη του Αδριανού και το Ναό του Ολυμπίου Διός. Θα προχωρήσουμε ως το ρωμαϊκό λουτρό επί της Αμαλίας καθώς και τα ερείπια του γυμνασίου που βρέθηκε πίσω από το Άγαλμα του Βύρωνα. Μπαίνοντας στον Εθνικό Κήπο θα δούμε και άλλες ρωμαϊκές αρχαιότητες. Η περιήγησή μας θα ολοκληρωθεί στο ψηφιδωτό της υστερορρωμαϊκής έπαυλης που βρίσκεται εκεί."


Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Πιασμένοι χέρι-χέρι; Αδύνατον!

Υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να περπατάς με το παιδί σου;
Να του κρατάς το τρυφερό χεράκι του στο δικό σου κι εκείνο να σε κοιτάζει με μάτια γεμάτα εμπιστοσύνη ενώ σου διηγείται πώς πέρασε στο σχολείο;
Πόσοι από εμάς έχουν αυτή τη χαρά;
Εμείς όχι.
Δε μπορούμε να περπατήσουμε δίπλα-δίπλα.
Δε μπορώ να τους κρατώ το χέρι για να προστατεύω τα μικρά τους ποδαράκια από γλιστρήματα και λακκούβες. Δε μπορώ ν' ακούω τα λόγια τους και να τα κοιτώ στα μάτια.
Κάθε μέρα, όπου πάμε, πηγαίνουμε ο ένας πίσω από τον άλλο.
Κάθε μέρα, τους παρακολουθώ είτε πίσω τους, είτε δίπλα τους, στο δρόμο.
Κάθε μέρα φωνάζω "πρόσεχε τη λακκούβα," "θα σταματήσουμε πριν περάσουμε το δρόμο," "όχι τόσο γρήγορα μωρό μου."
Πώς καταφέραμε να φτιάξουμε έναν τέτοιο κόσμο που να μας στερεί και τις απλούστερες μικροχαρές της ζωής;
Πώς καταφέραμε να συνηθίσουμε αυτό το χάλι; Πώς δεν αγανακτούμε;









Η αφίσσα του χωριάτη

Κατεβήκαμε απ' το χωριό, πιάσαμε δυο ευρώ στο χέρι και νομίζουμε πως κάτι κάνουμε.
Έλα όμως που ιδέα δεν έχουμε πώς να ζήσουμε σε μια πόλη.
Δεν έχουμε καταλάβει ότι σε μια πόλη με χιλιάδες, εκατομμύρια κατοίκους, δε μπορούμε να κάνουμε ό,τι κάναμε στο χωριό.
Δεν πετάμε τα σκουπίδια μας όπου λάχει γιατί δεν έχει χώμα για να γίνουν λίπασμα και μιλάμε χαμηλόφωνα, γιατί δεν είμαστε πια στο βουνό.
Τέλος, δεν παρκάρουμε το αγροτικό (συγνώμη, πολυμορφικό) όπου βρούμε, γιατί μπορεί στο χωριό να έχουμε ένα σοκάκι για όλους, στην πόλη όμως έχουμε το δρόμο για τα οχήματα και τα πεζοδρόμια για τους πεζούς.
Ντροπιάστε τους!
Δείξτε τους ότι η συμπεριφορά τους είναι συμπεριφορά αγροίκου, όχι καλλιεργημένου ανθρώπου.
Δείξτε το και στους περαστικούς, που ανέχονται τέτοια συμπεριφορά.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Διπλή δράση στο Κέντρο της Αθήνας

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, την Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου, περπατάμε στο κέντρο της Αθήνας.



Σ’ αυτό το χώρο που θα έπρεπε να είναι βιτρίνα της πόλης αλλά και της χώρας, η μετακίνηση των πεζών είναι από δύσκολη ως αδύνατη, ενώ οι χώροι που τους ανήκουν δικαιωματικά καταπατούνται και παραβιάζονται συστηματικά.
Στις 4 το απόγευμα, θα ξεκινήσουμε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημίας (Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο). Θα ανέβουμε τα στενά πεζοδρόμια της Ασκληπιού, κι αφού περάσουμε τον πεζόδρομο της Δερβενίων, τις οδούς Σόλωνος, Σίνα, Ακαδημίας και Αμερικής και τους πεζόδρομους Βαλαωρίτου και Βουκουρεστίου, θα καταλήξουμε στο Σύνταγμα, την καρδιά της πόλης. Εκεί ο νόμος θα έπρεπε να εφαρμόζεται παραδειγματικά, αντίθετα όμως κυριαρχεί η απόλυτη αναρχία. Μεγάλος αριθμός οδηγών παραβιάζει συστηματικά το κόκκινο φανάρι θέτοντας σε κίνδυνο τους πεζούς, ενώ οι διαβάσεις χωρίς σηματοδότη είναι σα να μην υπάρχουν καθόλου.
Ξεκινώντας από τις 6 το απόγευμα, η ομάδα μας θα παρατηρεί τις διαβάσεις της πλατείας Συντάγματος, επιβραβεύοντας τους οδηγούς που τηρούν τον ΚΟΚ.
Σας καλούμε μαζί μας να διαπιστώσετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πεζοί σε κάθε βήμα, να διασχίσετε ακατάλληλα ή κατειλημμένα πεζοδρόμια, να διασχίσετε μια διάβαση ασφαλείς.
Σας καλούμε επίσης να δείτε μαζί μας πως η παρανομία δεν είναι ο κανόνας σ’ αυτή την πόλη, όσο κι αν φαίνεται πως είναι με μια πρώτη ματιά.
Σας καλούμε να δείτε πόσοι οδηγοί, σε πείσμα των συνοδηγών τους, σε απόλυτη αντίθεση με το γενικευμένο χάος γύρω τους, εξακολουθούν να κυκλοφορούν νόμιμα και σωστά, οδηγώντας με σεβασμό στους γύρω τους, είτε αυτοί είναι βρίσκονται σε όχημα είτε όχι.
Το πρώτο μας ραντεβού είναι στις 4 μμ μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Το δεύτερο ραντεβού μας είναι στις 6 μμ στην Πλατεία Συντάγματος.
Σας υπενθυμίζω και την άλλη μας δράση, την ξενάγηση του Σαββάτου, 22 του μήνα. Δείτε εδώ.

Ενημέρωση: οι δύο δράσεις μας έγιναν με επιτυχία. Παραθέτουμε φωτογραφίες:





Η αφίσσα του φραγκοφονιά

Μπορεί να μη με έχετε δει για καιρό, αλλά είμαι εδώ και παρακολουθώ τα πάντα.
Μαμά το ξέρεις και θα το ξαναπώ, καλή η εκπαιδευτική προσέγγιση, αλλά πιάνει μόνο σε ανθρώπους που έχουν τσίπα και μυαλό.
Υπάρχουν όμως και οι άλλοι.
Έχω βαρεθεί ν' ακούω δικαιολογίες του τύπου 'πού να βρω να παρκάρω', 'δυο λεπτά θα κάνω', 'δεν έχει θέση' κλπ.
Όποιος έχει λεφτά ν' αγοράσει και να συντηρεί ένα αυτοκίνητο σήμερα, σίγουρα έχει λεφτά να πληρώσει ασφάλεια, πάρκινγκ, και τη βενζίνη για να κάνει δυο γύρους παραπάνω. Αν δεν έχει, να παραδώσει τις πινακίδες του στην Εφορία, όπως έκαναν τόσοι άλλοι.
Αυτός που αφήνει αμάξι ή μηχανή στο πεζοδρόμιο δεν είναι παρά ένας φτηνιάρης που τσιγγουνεύεται τον κόπο ή το χρήμα. Κι αν πράγματι δεν έχει θέσεις, τότε τσιγγουνεύεται να πάρει ταξί για να πάει και νά ρθει σαν κύριος, χωρίς να καβαλάει πεζοδρόμια και να κλείνει διαβάσεις. Κι αν είσαι τόσο σούπερ που δεν καταδέχεσαι το ταπεινό ταξί, τότε νοίκιασε μια λιμουζίνα να τους θαμπώσεις όλους. Μήν περιμένεις να θαμπωθούμε με τη τζιπάρα σου στο πεζοδρόμιο. Το μόνο που αποδεικνύεις παρκάροντας στο τζάμπα είναι η καρμιριά σου.
Γι αυτό έφτιαξα αυτή την αφίσσα, για να τους ξεμπροστιάσουμε, να καταλάβουν όλοι πόσο φτηνιάρηδες είναι πραγματικά όλοι αυτοί που αφήνουν τα κάρα τους όπου βρουν. Κι αν το χωνέψουμε όλοι πόσο υπέρτατη ξεφτίλα είναι να παρκάρεις στο πεζοδρόμιο, τότε κάτι θα γίνει.
Κατεβάστε, τυπώστε και κολλήστε την παντού.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ζηλεύω!



Ναι, ζηλεύω.
Ζηλεύω το καθαρό πεζοδρόμιο, χωρίς σκουπίδια, σπασμένες πλάκες κι εκατοντάδες μηχανάκια.
Ζηλεύω τον καθαρό και νοικοκυρεμένο δρόμο, με τις διαγραμμίσεις του φρεσκοβαμμένες χωρίς τρύπες και λακκούβες.
Ζηλεύω που έχουν τραμ.
Ζηλεύω που οι άνθρωποι έχουν αρκετή ευγένεια ώστε να προσπαθήσουν να γλιτώσουν τον ανόητο που πάρκαρε εκεί.
Μα πιο πολύ από όλα ζηλεύω που η αστυνομία έρχεται, δεν κωφεύει, και παίρνει με το γερανό το παράνομα σταθμευμένο όχημα που εμποδίζει.
Ζηλεύω σας λέω!
Εδώ η κατάσταση είναι αλλιώς:


Όσο παράνομα κι αν έχει παρκάρει κάποιος, η αστυνομία δε θα έρθει να τον μαζέψει.
Πεζοί, οδηγοί ή επιβάτες μέσων συγκοινωνίας, θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, όπως μπορούν.
Γιατί, μήπως η αστυνομία μάζεψε αυτόν;
Όταν η ουρά ξεπέρασε το χιλιόμετρο, οι παρευρισκόμενοι πήραν το νόμο στα χέρια τους.




Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Οι επόμενες δράσεις μας

Όπως ήδη ξέρετε, 16-22 Σεπτέμβρη είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, μια εβδομάδα δράσεων και εκδηλώσεων για την προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης.

Στα πλαίσια αυτής της εβδομάδας, οι Μαμάδες στο Δρόμο, μαζί με άλλους φορείς, όπως οι αδελφοί σύλλογοι ΠΕΖΗ και ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ οργανώνουμε τρεις δράσεις:

Την Τρίτη, 18 του μήνα, στις 4 το απόγευμα, συγκέντρωση μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και πορεία μέσω Ασκληπιού, Σκουφά και Βουκουρεστίου με σκοπό να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πεζοί ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας: στενά πεζοδρόμια, σπασμένες πλάκες που εμποδίζουν τη μετακίνηση, ανύπαρκτες ράμπες, παρκαρισμένα οχήματα και άλλα εμπόδια, καταπάτηση των πεζοδρόμων από αυτοκίνητα και μηχανές.
Την ίδια μέρα, στις 6 μμ, στο Σύνταγμα, δράση για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πεζοί στις διαβάσεις: οι διαβάσεις χωρίς φανάρια καταστρατηγούνται σα να μην υπάρχουν, ενώ ακόμη και σ' εκείνες με φανάρι, πολλά οχήματα περνούν με κόκκινο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πεζών.
Περισσότερα γι αυτές τις δράσεις, εδώ.

Τέλος, το Σάββατο, 22 του μήνα, ο ξεναγός Αριστοτέλης Κοσκινάς προσφέρει σε όλους τους πεζούς περιπατητική ξενάγηση με θέμα "Άγνωστη Ρωμαϊκή Αθήνα".
Το ραντεβού μας είναι στις 5:00 το απόγευμα του Σαββάτου, 22/9, μπροστά στα σκαλιά του Ηρωδείου, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αν έρχεστε με το Μετρό, βολεύει ο σταθμός "Ακρόπολη".
Όπως λέει ο ξεναγός μας:
"Η ρωμαϊκή περίοδος αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες  αλλά και αντιφατικές περιόδους στην ιστορία της Αθήνας. Μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων είναι ορατά σε πολλά σημεία του ιστορικού κέντρου αποτελώντας σημαντικά τοπόσημα ακόμα και του σύγχρονου αστικού τοπίου. Άλλα όμως, παρότι βρίσκονται σχεδόν μπροστά στα μάτια μας, είναι σχεδόν άγνωστα. Η ξενάγηση ΑΓΝΩΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΘΗΝΑ έχει στόχο να φέρει σε επαφή το κοινό με μερικά από αυτά.

Η περιήγηση μας θα ξεκινήσει από τα σκαλιά του Ηρωδείου, στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου. Αφού αναφερθούμε στο θέατρο που έχτισε ο Ηρώδης Αττικός, θα μιλήσουμε για την Οικία του Πρόκλου, θαμμένη σήμερα κάτω από τον πεζόδρομο. Έπειτα θα κατευθυνθούμε προς το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, όπου θα δούμε τα υπολείμματα των κατοικιών που σώζονται κάτω από το μουσείο. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για την πύλη του Αδριανού και το Ναό του Ολυμπίου Διός. Θα προχωρήσουμε ως το ρωμαϊκό λουτρό επί της Αμαλίας καθώς και τα ερείπια του γυμνασίου που βρέθηκε πίσω από το Άγαλμα του Βύρωνα. Μπαίνοντας στον Εθνικό Κήπο θα δούμε και άλλες ρωμαϊκές αρχαιότητες. Η περιήγησή μας θα ολοκληρωθεί στο ψηφιδωτό της υστερορρωμαϊκής έπαυλης που βρίσκεται εκεί."

Είστε όλοι καλεσμένοι κι ελπίζουμε να σας δούμε μαζί μας.



Ενημέρωση: Η ξενάγησή μας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Για όσους δε μπόρεσαν να έρθουν, παραθέτουμε μια μικρή περίληψη εδώ κι ευχόμαστε να σας δούμε στην επόμενη!

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Νέες αφίσσες - τυφλοί

Για κάποιες από εμάς οι πλάκες των τυφλών είναι απλά ένας κακός μπελάς για να σπας τα ψηλοτάκουνα.
Για κάποιους άλλους, είναι απλώς αόρατες.
Για μερικούς ήταν απλώς μια ακόμη διάταξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, δίχως σημασία.
Για τους κυνικούς, δεν είναι παρά μια πρόφαση του δήμαρχου και του εργολάβου για να τσεπώσουν περισσότερα.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι ανάμεσά μας, για τους οποίους αυτές οι πλάκες έχουν ζωτική σημασία.
Χωρίς αυτές μπορεί να πέσουν σε δέντρα, να βγουν στο δρόμο χωρίς να καταλάβουν πού τελειώνει το πεζοδρόμιο.

Πώς τολμούν μερικοί να παρκάρουν επάνω τους; 




Όπως έχουμε ξαναπεί, όλα τα έντυπα των "Μαμάδων", αλλά και άλλων (όπως το γνωστό γαϊδουράκι των Πανθήρων) μπορείτε να τα βρείτε εδώ.


Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Νέες αφίσσες - αναπηρικά καροτσάκια

Εβδομάδα κινητικότητας σε λίγες μέρες, και για να μετακινηθείς πρέπει πρώτα από όλα να μπορείς να περπατήσεις, έστω και μέχρι το αυτοκίνητό σου.
Για μερικούς από εμάς δεν είναι τόσο εύκολο, γι αυτό οι Μαμάδες στο Δρόμο ετοίμασαν νέες αφίσσες που μπορείτε να κατεβάσετε και να τυπώσετε.
Οι περισσότερες "Μαμάδες" θέλουμε να πιστεύουμε πως τα ασυνείδητα παρκαρίσματα που βρίσκουμε μπροστά μας οφείλονται κατά ένα μέρος στην άγνοια των οδηγών για το πόσο δυσκολεύουν τη ζωή αυτών που δεν είναι υγιείς κι αρτιμελείς όπως εκείνοι.
Γι αυτό τα αφισσάκια μας έχουν σκοπό να ενημερώσουν, όχι να στιγματίσουν, ούτε να εξοργίσουν.
Σημ: Οι αφίσσες μας με το παιδικό καροτσάκι, καθώς και άλλα έντυπα πεζών, όπως τα κλασσικά αυτοκόλλητα με το γάιδαρο, βρίσκονται και εδώ.



Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Σε μία εβδομάδα από σήμερα ξεκινά η "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας," μια σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την προώθηση μέσων μετακίνησης φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.


 Μπορεί να συμμετάσχει οποιαδήποτε πόλη ή δημόσιος φορέας, αρκεί να δεσμευτεί για τα ακόλουθα: μια εβδομάδα εκδηλώσεων για το θέμα της βιώσιμης μετακίνησης και ένα μόνιμο μέτρο για την προώθησή της.
Μέχρι στιγμής, μόνο τέσσερις ελληνικοί φορείς έχουν δηλώσει συμμετοχή: οι δήμοι Αθηναίων, Πατρών και Βόλου, καθώς και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (βλ. συμμετοχές εδώ).
Πραγματικά χαίρομαι που οι υπόλοιπες ελληνικές πόλεις έχουν λύσει κάθε πρόβλημα κινητικότητας και μετακίνησης και γι αυτό θεωρούν περιττή τη συμμετοχή τους σε τέτοιες εκδηλώσεις.
Επειδή όμως στην Αθήνα και τους γύρω δήμους τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται, οι Μαμάδες στο Δρόμο ετοιμάζουν τις δικές τους εκδηλώσεις, μερικές σε συνεργασία με άλλους φορείς (θα ενημερωθείτε σύντομα).
Όσες μαμάδες ή μπαμπάδες ενδιαφέρεστε να οργανώσετε μια εκδήλωση στην περιοχή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να αναρτήσουμε και να προωθήσουμε τα σχέδιά σας.
Καλή επιτυχία σε όλους/όλες!

Αυτοκίνητο παρασύρει πεζή (βίντεο)

Κανένας οδηγός δε βγαίνει στο δρόμο για να θερίσει.
Κανείς δεν ξυπνά το πρωί λέγοντας "Σήμερα θα γίνω φονιάς."
Όταν όμως οι παραλείψεις και τα λάθη συσσωρεύονται, αυτός που θα την πληρώσει είναι εκείνος που δεν έχει ζώνη, κράνος και αερόσακκο: ο πεζός.
Στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω, οι παραλείψεις υποδομής (δρόμος χωρίς πεζοδρόμια, έλλειψη διάβασης πεζών) και τα λάθη του οδηγού (παραβίαση σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα) οδηγούν σ' ένα τραγικό αποτέλεσμα.

Η εικόνα δεν έχει σύνδεσμο. Για να δείτε το βίντεο κάντε κλικ εδώ.