+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Έκκληση βοήθειας για το μικρό πολυ-τραυματία

Ηταν Ιούλιος του 2012, όταν ένας ασυνείδητος οδηγός, έχοντας παρασύρει πρώτα έναν ποδηλάτη, πέρασε με μεγάλη ταχύτητα κόκκινο φανάρι στην Πατησίων και -τραυματίζοντας βαριά μια μητέρα με τα εφτάχρονα δίδυμά της- τους εγκατέλειψε και κατέστρεψε τη ζωή μιας ολόκληρης οικογένειας («Εφ.Συν.», 12.7.2013: ‘ενα τροχαίο έγκλημα, η εγκατάλειψη, ο “γολγοθάς”).

Ο νεαρός οδηγός, μόνιμος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψη, με καταβολή χρηματικής εγγύησης. Ενώ τότε δήλωνε συγκλονισμένος, ποτέ μέχρι σήμερα δεν συνέδραμε με κανέναν τρόπο τη φτωχή οικογένεια του Πολωνού μετανάστη, που ήρθε στην Ελλάδα, δούλεψε, έκανε οικογένεια και μέσα σε μια στιγμή γύρισε γι’ αυτόν ο κόσμος ανάποδα.

Νέες επεμβάσεις
Ο βαρύτερα τραυματισμένος μικρός Νταβίντ, που παρέμεινε διασωληνωμένος 12 ημέρες, έχει υποστεί εκτός των άλλων σοβαρότατων τραυματισμών, βαριά κάκωση στη στοματική κοιλότητα, απώλεια πολλών δοντιών, ενώ η γνάθος παρουσιάζει μεγάλο οστικό έλλειμμα, με συνέπεια απόλυτη αδυναμία ομιλίας και λήψης τροφής. Χρειάζονται συνεχή και επώδυνα χειρουργεία που ήδη έχουν καθυστερήσει.



Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση αποκατάστασης με εθελοντική προσφορά του χειρουργού, ενώ τα έξοδα νοσηλείας καλύφθηκαν με οικονομικές προσφορές πολιτών.

Στη φάση αυτή, όμως, απαιτούνται κι άλλες υπερεξειδικευμένες επεμβάσεις, το ταχύτερο δυνατό (οστικά μοσχεύματα στη γνάθο), ώστε η στοματική κοιλότητα να αποκτήσει βαθμιαία φυσιολογική μορφολογία και να καταφέρει ο μικρός Νταβίντ να ξαναβρεί τη φωνή, αλλά και τη ζωή του.

Ηδη τα έξοδα της αρχικής επέμβασης φτάνουν συνολικά τις 20.000 ευρώ (ο πατέρας του παιδιού προσκόμισε στην «Εφ.Συν.» όλα τα έγγραφα με τα ιατρικά έξοδα), ποσό που αδυνατεί να εξοφλήσει η οικογένεια, καθώς -λόγω του τραυματισμού τριών από τα μέλη της- είναι σχεδόν αδύνατο να εξασφαλίσει το παραμικρό εισόδημα. Καμιά απολύτως βοήθεια δεν έχει δοθεί από την πολιτεία, ούτε φυσικά από την οικογένεια του «συγκλονισμένου» δράστη, ενώ τα δικαστήρια καθυστερούν, αλλά τα χειρουργεία επείγουν.

Το ποινικό δικαστήριο στο Ναυτοδικείο στις 30/5/2014 αναβλήθηκε λόγω εκλογών, και ξανά, στις 4/11/2014, λόγω απουσίας του δικηγόρου του κατηγορούμενου. Νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 15 Μαρτίου 2015 (δυόμισι χρόνια μετά το συμβάν) ενώ το αστικό δικαστήριο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα και μπορεί να χρειαστούν χρόνια, ώσπου να τελεσιδικήσει.

Η οικογένεια έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στις αρχές του χρόνου, ώστε να της χορηγηθεί ένα ποσό από το Επικουρικό Ταμείο έναντι της τελικής αποζημίωσης και να ξεκινήσει ο Νταβίντ τα χειρουργεία, όμως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα. Προφανώς δεν θα είχαν δει οι δικαστές τη φωτογραφία του μικρού παιδιού που είδαμε εμείς και που δεν θα δημοσιεύσουμε. Μαζί με την οικογένεια ενώνει τη φωνή του και ο πανελλαδικός σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», κάνοντας έκκληση «σε όποιον μπορεί να βοηθήσει, να το κάνει τώρα. Ας αποτελέσουμε εμείς τη φωνή του Νταβίντ μέχρι να μπορέσει να ξαναμιλήσει».

*Λογαριασμός:
MACIOROWSKI KRZYSTOF
MACIOROWSKA AGHIESZKA
Eurobank IBAN GR 450 260 236 0000 300 101 391 628

*Αντί για επίλογο, θα μπορούσαμε να αναλογιστούμε πώς από τη μια μεριά αφήνεται ελεύθερος ο ένστολος οδηγός, που χωρίς δίπλωμα πέρασε με κόκκινο και εγκατέλειψε τραυματισμένα τρία άτομα, ενώ η πολιτεία ή έστω το Ναυτικό δεν αντέχουν να πληρώσουν ούτε τα νοσήλια του παιδιού-θύματος. Εδώ είναι ακριβώς η περίπτωση που λέει ο πολίτης: «Ενας εισαγγελέας δεν υπάρχει;»…

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών στις 13/10/2014

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων 2014

Τη δεύτερη Κυριακή κάθε Νοέμβρη, όλος ο κόσμος τιμά τη μνήμη όσων χάθηκαν στην άσφαλτο.


Φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι σύλλογοι SOS Τροχαία Εγκλήματα και οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ.

Συναντιόμαστε στην πλατεία Συντάγματος στη 1 μμ στην Αθήνα και στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Όσοι έχετε χάσει κάποιο δικό σας πρόσωπο, φέρτε μαζί σας ένα ζευγάρι παπούτσια για να πάρουν τη θέση του. Οι υπόλοιποι ελάτε γιατί τραγωδίες σαν την πρόσφατη στην Πέτρου Ράλλη δεν πρέπει να ξανασυμβούν.

Όσοι ποδηλατείτε, μπορείτε να συμμετάσχετε στην παράλληλη ποδηλατοπορεία που θα ξεκινήσει από το Πεδίο του Άρεως στη μία το μεσημέρι. Αν θέλετε, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.


 Θα σας δούμε εκεί!

Ενημέρωση: H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε καιρό ταιριαστό με τη διάθεση των συμμετεχόντων - συννεφιασμένο.
Καθώς το πλήθος άρχισε να μαζεύεται....


 .... μια πεταλούδα από κεριά τους περίμενε στην πλατεία.

Σιγά-σιγά, παπούτσια που δε θα φορεθούν πια άρχισαν  να μαζεύονται....

Η καρδιά μου έκλαψε όταν αντίκρυσα τούτα εδώ τα παπουτσάκια, που δε θα μικρύνουν ποτέ - τα ποδαράκια που τα φορούσαν δε θα κρυώσουν ποτέ πια....

Η παρέα μας έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν έφτασαν στην πλατεία και οι ποδηλάτες.

Την επόμενη χρονιά θα είμαστε πάλι εδώ. Γιατί δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Δε μπορούμε να ξεχάσουμε. Και δε θέλουμε κανείς άλλος να χρειαστεί να κουβαλήσει το βάρος της μνήμης που κουβαλάμε κάθε μέρα. 
Άμποτε.

Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά σας καλύτερα.