Σελίδες

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Χαϊδάρι για τους πεζούς: τέσσερα ναι, δύο όχι


Κατά την συγκέντρωσή μας στο Χαϊδάρι, όπου όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι παρευρέθηκαν, είτε αυτοπροσώπως είτε δια αντιπροσώπων τους, μαζί με πολλούς υποψήφιους/-ες δημοτικούς συμβούλους από όλες τις παρατάξεις, υποσχέθηκαν όλοι-ες ότι θα κάνουν προτεραιότητά τους τα θέματα προσβασιμότητας.
Έπειτα  προχωρήσαμε και σε συλλογή υπογραφών. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη δική μας πόλη, για την ποιότητα ζωής και άρση επικινδυνότητας από την αδιαφορία αλλά  ακόμα και  λόγω  υλικών ενεργειών των προηγούμενων και σημερινών δημοτικών αρχών.

Στη πόλη μας έξι υποψήφιοι διεκδικούν το δημαρχιακό θώκο. Οι τέσσερεις ήδη δεσμεύθηκαν υπογράφοντας με προθυμία το σχετικό έγγραφο με προτάσεις που τους παραδώσαμε (με αλφαβητική σειρά οι κ. Ασπρογέρακας, Θεοφίλης, Κέντρης και Σπηλιόπουλος).

Αντίθετα, δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, οι κ. Ντηνιακός και Σελέκος δεν δέχονται να δεσμευθούν δια της υπογραφής τους για τα στοιχειώδη, γι αυτά που έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν αν εκλεγούν. Αλλά και ως δημότες και πολίτες έχουμε όλοι υποχρέωση  να υπακούμε και να εφαρμόζουμε τον Νόμο . Και ο ΚΟΚ είναι νόμος  αλλά και οι τοπικές κανονιστικές πράξεις έχουν ισχύ νόμου.



Η τήρηση επίσης των κανονιστικών πράξεων του Δήμου μας , είναι το δεύτερο αίτημα που αναφέρεται στο έγγραφο μας.

Ο Κανονισμός Κοινοχρήστων  χώρων ρητώς αναφέρει ότι το 1,50 μέτρο στο πεζοδρόμιο πρέπει να είναι ελεύθερο για τη βάδιση των πεζών. Σε μικρότερου πλάτους πεζοδρόμια απαγορεύεται οποιοδήποτε εμπόδιο.

Ο Κανονισμός Καθαριότητας, που ουδέποτε εφαρμόσθηκε στη πόλη, επίσης προϋποθέτει για τη χωροθέτηση κάδων (που, μαζί με τη παράνομη στάθμευση, αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στα στενά πεζοδρόμια και τις γωνίες για τους πεζούς) την εκπόνηση μελέτης από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Για την πόλη μας, όπου πληθώρα δημοσιευμάτων και εδώ αλλά και από άλλες πηγές, καταγράφει έλλειψη προσβασιμότητας και ανύπαρκτων υποδομών για ανεμπόδιστη μετακίνηση και βάδιση.
Για τη πόλη μας που δεν υπάρχει ούτε μία σχεδιασμένη όδευση πεζών ελεύθερη από εμπόδια αλλά ούτε καν ένας οδηγός όδευσης τυφλών. Μόνο στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου υπάρχει, αλλά εμποδίζεται συνέχεια από παράνομη στάθμευση.

Ακόμα και μια ράμπα ΑμεΑ στον κεντρικό πεζόδρομο, όχι μόνο δεν έχει δημιουργηθεί αλλά αντίθετα εμποδίζονται οι αποτμήσεις των πεζοδρομίων από υλικές ενέργειες και χωροθετήσεις παράνομες της δημοτικής αρχής!

Αυτά όλα πρέπει σήμερα, από την ημέρα των εκλογών να σταματήσουν. Χρόνια αδιαφορία μας έφτασε στον πάτο. Ζητάμε επίσης συγκεκριμένες υλικές ενέργειες για τις πρώτες  100 μέρες της νέας δημοτικής αρχής. Ενέργειες χωρίς οικονομικό κόστος, όπως η εξάλειψη όλων των κινητών εμποδίων από πεζοδρόμια γύρω  από σχολεία, παιδικές χώρες , αθλητικούς χώρους και δημόσια κτίρια και τοποθέτηση προστατευτικών στις εισόδους -εξόδους των σχολείων και παιδικών σταθμών.. Διαγραμμίσεις οδοστρωμάτων και δημιουργία διαβάσεων σε όλες τι κεντρικες διασταυρώσεις αλλά ιδιαίτερα σε σχολεία και οπουδήποτε υπάρχει συγκέντρωση- διαδρομή παιδιών. Διασταυρώσεις ελεύθερες από οποιοδήποτε εμπόδιο, όπως ορίζει ο ΚΟΚ -δέκα μέτρα τουλάχιστον.


Μερικές μέρες μόνο πριν τις εκλογές, μια συμπολίτισσα μας, πολύτεκνη μητέρα βρίσκεται στο νοσοκομείο γιατί προσπάθησε να διασχίσει από τη διάβαση τη Λ. Αθηνών. Οι Μαμάδες+ της ευχόμαστε περαστικά και γρήγορα να επιστρέψει στην οικογένεια της.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου