Σελίδες

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Υπογράψτε για να μην πνιγούμε στο νέφος!

Η εξίσωση είναι απλή: Ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ διαδίδει την επιδημία, ενώ η ρύπανση την επιδεινώνει
Άρα, ένα ΙΧ για κάθε πολίτη (έστω, τρεις) δεν είναι λύση, είναι κίνδυνος! 
Η μόνη διέξοδος είναι άλλοι τρόποι μετακίνησης.

Η ομάδα μας απευθύνει έκκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα να ενθαρρύνουν, με κάθε μέσο, τις ήπιες μορφές μετακίνησης, προς όφελος όλων μας.
Η πρωτοβουλία ανήκει στους ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ και την υποστηρίζουμε ολόθερμα.

Παρακαλούμε, υπογράψτε μαζί μας, εδώ.




Χθες λέγαμε πως όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν τη βιώσιμη μετακίνηση ως τη μόνη λύση για τον κορωνοϊό, γιατί επιτρέπει την τήρηση των αποστάσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μελέτες δείχνουν πως πιθανώς τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης να λειτουργούν ως φορέας διάδοσης του ιού. Αυτό που έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα είναι πως η μολυσμένη ατμόσφαιρα αυξάνει τη θνησιμότητα από τον ιό.

Σε όλο τον κόσμο λαμβάνονται μέτρα για τη διεύρυνση των χώρων των πεζών, τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, τη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου.
Αντίθετα, τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζουν έναν και μοναδικό τρόπο μετακίνησης, το αυτοκίνητο, το οποίο ενθαρρύνουν με ρυθμίσεις όπως η κατάργηση του δακτυλίου και η ελεύθερη στάθμευση στα κέντρα των πόλεων.

Δε χρειάζεται και πολύ για να καταλάβει κανείς ότι πολύ σύντομα κάθε πόλη θα μετατραπεί σε έναν εφιάλτη θορύβου και καυσαερίων, ενώ δρόμοι, πλατείες και πεζοδρόμια θα φρακάρουν από παρκαρισμένα οχήματα παντού. Η μείωση του ελεύθερου χώρου θα κάνει περπάτημα, πατίνι και ποδηλασία δύσκολα κι επικίνδυνα, αναγκάζοντας τους πολίτες σε ακόμη μεγαλύτερη χρήση του ΙΧ. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα αστικό έμφραγμα.
Η αύξηση της αυτοκίνησης θα πολλαπλασιάσει τα τροχαία που είχαν μειωθεί θεαματικά λόγω των περιοριστικών μέτρων. Οι ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ανάπηροι, ηλικιωμένοι) θα βρεθούν έγκλειστοι σε μια πόλη εχθρική για όλους. Οι τουρίστες (όταν ξαναέρθουν) θα φεύγουν σαν τρομαγμένα πουλιά.

Η λύση δεν είναι το αυτοκίνητο. Η λύση είναι άλλοι τρόποι μετακίνησης. Ώσπου να υπάρξουν νέα συστήματα ΜΜΜ (π.χ. ανοιχτά τραμ, κυλιόμενοι διάδρομοι και ποιος ξέρει τι άλλο) είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθούν τα μέσα που ήδη έχουμε: περπάτημα, ποδήλατο και μικρομέσα.
Πώς αλλιώς να το πούμε;

Θέλουμε μέσα που δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα της πόλης, δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο ενώ συγχρόνως ενισχύουν την υγεία του πληθυσμού.
Θέλουμε μέσα βιώσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου