+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί βάφουμε διαβάσεις

Ας αρχίσουμε μ' ένα βασικό ερώτημα:




Γιατί πρέπει να υπάρχουν διαβάσεις;
Έχουν τελικά τόση σημασία αυτές οι γραμμές;
Γιατί να μην περνάμε το δρόμο από όποιο σημείο θέλουμε;

Οι διαβάσεις είναι η συνέχεια του πεζοδρομίου.
Το πεζοδρόμιο είναι η λωρίδα των πεζών - η διαγράμμιση σηματοδοτεί τη συνέχιση της "πεζολωρίδας" διά μέσου του δρόμου.
Με λίγα λόγια, η διαγράμμιση ενημερώνει (οδηγούς και πεζούς) ότι στο σημείο αυτό οι δύο λωρίδες (οδηγών και πεζών) τέμνονται και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες που διέπουν την παροχή προτεραιότητας στο σημείο.

Διαγραμμίσεις θα έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε διασταύρωση για να δείχνουν στους πεζούς τα σημεία στα οποία είναι ασφαλές να διασχίσουν το δρόμο. Αν υπήρχαν όπου έπρεπε, οι διαγραμμίσεις θα λειτουργούσαν καθοδηγητικά (όπου υπάρχουν) και προειδοποιητικά (όπου δεν υπάρχουν).

Στην πράξη διαγραμμίσεις βρίσκουμε μόνο στα κεντρικότερα σημεία, με αποτέλεσμα οι πεζοί να έχουν συνηθίσει τη διάσχιση από οποιοδήποτε σημείο. Αυτό όχι μόνο εκνευρίζει τους οδηγούς, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους.

Γιατί να τη βάψουμε εμείς και όχι ο δήμος;
Αρχικά πρέπει να πούμε εδώ πως προτείνουμε τη βαφή διαβάσεων σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και όχι ερήμην ή εναντίον τους.
Πέρα απ' αυτό, βάφουμε διαβάσεις για να τις υιοθετήσουμε, για να έχουμε λόγο και κίνητρο να περνάμε από αυτές.

Κακά τα ψέμματα, μια διάβαση που την έχεις βάψει με τα χέρια σου, θέλεις να την περάσεις. Είναι δική σου, σου ανήκει. Κι όταν οδηγάς, δε μπορείς να την αγνοήσεις. Θα σταματήσεις εκεί, αφού εσύ τη δημιούργησες.


Και τι σκοπό έχει όλο αυτό;
Ο σκοπός είναι η Οδική Ασφάλεια. 
Οι Ελληνικοί δρόμοι είναι από τους πιο θανάσιμους της Ευρώπης κι αυτό οφείλεται τόσο στις υποδομές, όσο και στην οδική συμπεριφορά των πολιτών.

Βάφοντας διαβάσεις ομαδικά θέλουμε να αλλάξουμε τον δεύτερο παράγοντα. Θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που κυκλοφορούμε. Και επειδή οι μεγάλοι δεν αλλάζουν εύκολα συνήθειες, ο στόχος μας είναι τα παιδιά, η επόμενη γενιά πεζών και οδηγών. Για χάρη τους θέλουμε οι δράσεις μας να έχουν μια ατμόσφαιρα γιορτής και πανηγυριού, ώστε η μάθηση να γίνει παιχνίδι.


 


Δουλεύοντας για το αύριο
Βλέπετε, θέλουμε να φτιάξουμε μελλοντικούς χρήστες του δρόμου με καλύτερη συμπεριφορά από τους γονείς τους. Θέλουμε πεζούς και οδηγούς που θα προάγουν την ασφάλεια. Και αρχίζουμε από το μηδέν, μαθαίνοντας στα παιδιά οι διαβάσεις είναι ένα σημαντικό στοιχείο του δρόμου και ότι είναι ασφαλέστερο να περνούν από εκεί. Έπειτα, όταν θα οδηγήσουν, θέλουμε να τις αναγνωρίζουν και να τις σέβονται. 

Ιδανικά, θα θέλαμε να αφομοιώσουν το ίδιο μάθημα και όλοι οι γονείς που θα έρθουν. Θέλουμε και να περνούν με ασφάλεια, αλλά και να σταματούν σε κάθε διάβαση (όχι μόνο σ' αυτή των παιδιών τους). Το παράδειγμά τους θα διαδώσει τη συμπεριφορά, αλλάζοντας σιγά-σιγά το οδικό τοπίο και κάνοντάς το πιο ασφαλές για όλους, όχι μόνο για τα παιδιά. 



_________________________

Σημείωση: Η ανάρτηση έχει ενημερωθεί με νέες φωτογραφίες από πρόσφατες δράσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου