+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Καλές γιορτές

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Καλές γιορτές, με υγεία κι ευτυχία, μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Είθε ο νέος χρόνος να σας φέρει ό,τι επιθυμείτε.

Χρόνια πολλά και καλά!

Πηγή εικόνας
 

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Μια βόλτα με Πόρσε

Εσείς θα αφήνατε το παιδί σας να πάει βόλτα με ένα γρήγορο αμάξι που οδηγεί ένας άγνωστος;
Στη Θεσσαλονίκη το κάνουν. Έβγαλαν
ορφανά παιδιά βόλτα με Πόρσε και το ονόμασαν φιλανθρωπία και κοινωνική προσφορά. Γιατί, όπως είπε ο αντιδήμαρχος "πρόκειται για εντυπωσιακά αυτοκίνητα και αποτελούν όνειρο για πολλούς μικρούς και μεγάλους".


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Βιώσιμη κινητικότητα & μια χαμένη ευκαιρία

Στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας περιμένουμε συνήθως να δούμε "Μέρα χωρίς αυτοκίνητο" και δράσεις για την προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης. Πέρυσι, η Περιφέρεια Αττικής  είχε ανακοινώσει ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων, αλλά φέτος η μόνη δράση της Περιφέρειας που βλέπουμε είναι κάθετα αντίθετη με το πνεύμα της εβδομάδας. Εννοούμε βέβαια την έκθεση 20 αγωνιστικών αυτοκινήτων στον Πειραιά.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων

Η ομάδα μας απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη και αναμένει απάντηση. Παρόμοιες επιστολές έχουν αποσταλεί (ή πρόκειται να αποσταλούν) και σε άλλους δημάρχους, Περιφερειάρχες και στο Υπουργείο Μεταφορών:

Αξιότιμε κ. Μπακογιάννη,

Με αφορμή την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) παρατηρούμε

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Με το μηχανάκι στο πεζοδρόμιο (πάλι)

Σήμερα είμαι ιδιαίτερα περήφανη. Και χαρούμενη. Όχι γιατί ένας οδηγός δικύκλου ανέβηκε οδηγώντας πάνω στο πεζοδρόμιο για να πάει στο μαγαζί όπου ήθελε να ψωνίσει. Ούτε γιατί όταν τον σταμάτησα και του μίλησα άρχισε τα γνωστά "Άσε μας κοπέλα μου" "Και τώρα τι θες επιτέλους" κτλ. 

 


Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Ηχηρή απουσία

Αύριο ξεκινά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας. Σε όλη την Ευρώπη γίνονται δράσεις που προωθούν τρόπους μετακίνησης που εκπέμπουν λιγότερα καυσαέρια (& αέρια θερμοκηπίου) ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις. 

Τα έργα αυτά μπορεί να είναι βελτιωμένες συγκοινωνίες, έξυπνοι τρόποι μετακίνησης με συνδυασμό διάφορων μέσων, δημιουργία ψηφιακών χώρων όπου οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν αυτοκίνητα, δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, και πολλές άλλες παρεμβάσεις, κάθε είδους.
Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, συμμετέχουν 70 δήμοι (από τους 332). Άλλοι 18 φορείς ή οργανώσεις θα προβούν επίσης σε δράσεις.

Ωστόσο, ηχηρή είναι η απουσία των μεγαλύτερων δήμων της χώρας, Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Λείπει ακόμη και η παραδοσιακή «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» που κάποτε γινόταν κάθε χρόνο. 

 


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Ράλι Ακρόπολις & Οδική Ασφάλεια

Ενώ η διεξαγωγή του Ράλι Ακρόπολις έχει πλημμυρίσει τους δέκτες μας με εικόνες γρήγορων αυτοκινήτων, οι συλλογικότητες SOS-Τροχαία Εγκλήματα, Φίλοι του Ποδηλάτου, Φίλοι της Φύσης και Μαμάδες+ στο Δρόμο, παρατηρούμε ότι τα θέματα της οδικής ασφάλειας δεν λαμβάνουν της αντίστοιχης προβολής ή προσοχής. Και αυτό μολονότι η χώρα μας εξακολουθεί να είναι μια από τις πρώτες στην Ευρώπη σε αριθμό τροχαίων.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Το Σύνταγμα άνω-κάτω

Χτες ήμουν στο Σύνταγμα. Η πλατεία έχει αλλάξει όψη. Στο πάνω μέρος έχουν κλείσει το πεζοδρόμιο για να φτιάξουν κερκίδες. Η δίοδος που απομένει πολύ απέχει από το νόμιμο 1,5 μ. 


Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Πόρσε + γλέντι = άλλος ένας νεκρός

Σήμερα την είδηση για το θάνατο του Θεοδωράκη, επισκιάζει ο θάνατος του ράπερ Πίτερ Αναστασόπουλου (Mad Clip) που "έφυγε" από τροχαίο μόλις 34 χρονών.

 

Στο κέντρο της Αθήνας το φετινό Ράλι Ακρόπολις

Αυτό το κράτος,

που φαίνεται να αδιαφορεί για τις ζωές που χάνονται στους δρόμους μας,

 

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας 2021

Καλό μήνα σε όλες και όλους!

Στις 16 του μήνα ξεκινά η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας (δυστυχώς, δεν υπάρχει ιστοσελίδα στα Ελληνικά). Το φετινό της θέμα είναι "Ασφαλείς και υγιείς με βιώσιμη κινητικότητα" που εστιάζει στη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε λόγω του κορωνοϊού.

 

Τι σημαίνει; Προώθηση τρόπων κυκλοφορίας που κάνουν τις πόλεις πιο βιώσιμες (δηλ. πιο ευχάριστες και υγιεινές - μέσω της μείωσης του νέφους & του κυκλοφοριακού με παράλληλη αύξηση χώρων για αναψυχή, παιχνίδι κτλ).

Τι ξέρουμε γι αυτήν;

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

160 φορείς ζητούν: 30 km/h όριο στις κατοικημένες περιοχές ΤΩΡΑ!

Με αφορμή την 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που οργανώνει ο ΟΗΕ σε συνεργασία με τον ΠΟΥ (17 εως 23 Μαίου 2021) με κεντρικό στόχο τα 30km/h όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές 160 συλλογικότητες συνυπέγραψαν ψήφισμα ζητώντας την άμεση – υποχρεωτική θέσπιση του ορίου των 30km χώρα μας.  

Υποστηρίξτε την πρωτοβουλία. Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 17 Μαίου στις 12:30. Δηλώστε συμμετοχή :ΕΔΩ

 


Προς κ.κ.: Πρωθυπουργό, Αρχηγούς κομμάτων, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Αυτή την εβδομάδα τιμάται, σε όλο τον κόσμο, η 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας. Η εβδομάδα θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ και τιμάται, κάθε μονό έτος, από το 2007.
Ο στόχος των δύο παγκόσμιων οργανισμών είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας των τροχαίων, που αποδεκατίζουν τον πληθυσμό, και αποτελούν πρώτο αίτιο θανάτουστις ηλικίες κάτω των 30 ετών

 

Τα τροχαία οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Όμως, όποιο και αν είναι

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Η ηχηρή απουσία

Σε μία εβδομάδα περίπου τιμάται σ’ όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας. Παράλληλα, έχει ήδη αρχίσει η δεύτερη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια

 

Μπορεί να μην οφείλονται σε ιό, αλλά τα τροχαία αποδεκατίζουν τον πληθυσμό, με προτίμηση στις μικρές και παραγωγικότερες ηλικίες. Με τον τρόπο τους, αποτελούν μια άλλη πανδημία, από την οποία ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και πολλά κράτη σ’ όλον τον κόσμο προσπαθούν να προστατέψουν τους πολίτες.

Και η δική μας χώρα; Τι κάνει; 

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Καλό Πάσχα

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Oι "Μαμάδες+ στο Δρόμο", θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλό Πάσχα, με υγεία και χαρά.
Να είστε όλες και όλοι καλά, όπου κι αν γιορτάσετε, και να είναι καλά όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα, κοντά ή μακριά.
Καλή Ανάσταση και του χρόνου λεύτερες/οι!


 

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Ήταν που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι...

Κάποιοι κάτοικοι του τριγώνου Πατρόκλου-Πλαταιών-Θερμοπυλών στον Ελαιώνα Χαϊδαρίου, έχουν καταθέσει καταγγελία στο Δήμαρχο γιατί -λένε- τώρα τελευταία η Τροχαία περνά συχνά και κόβει πολλές κλήσεις.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Πρόστιμο στη χαροκαμένη γιαγιά

Βρήκανε τη γιαγιά έξω από το σπίτι χωρίς χαρτί εξόδου και ταυτότητα και της έκοψαν πρόστιμο. Κι ενώ όλοι αγανακτούν για την αδικία του προστίμου και τα τρία κατοστάρικα που θα πληρώσει, κανείς δε λέει τίποτα για την αδικία του να χάσει τρία αγαπημένα πρόσωπα από τροχαία. Τρία διαφορετικά τροχαία που της πήραν τα δυο παιδιά και το εγγόνι της.
Αγανάκτησε ο κόσμος με το πρόστιμο ώσπου σβήστηκε. Γιατί δεν αγανακτούμε με το αίμα που χάνεται κάθε μέρα στην άσφαλτο; Γιατί δεν τρέχουμε να πάρουμε μέτρα ώστε να πάψουν τα τροχαία στους δρόμους μας;

Πόσες τραγωδίες αυτή τη στιγμή στη χώρα; Πόσες χαροκαμένες οικογένειες; Πού είναι το εθνικό σχέδιο οδικής ασφάλειας; Τι κάναμε στη δεκαετία οδικής ασφάλειας, στην οποία μπήκαμε με φανφάρες και την οποία βιαστήκαμε να ξεχάσουμε;
Η μόνη μείωση τροχαίων που είδαμε ήταν λόγω μνημονίων, όταν λιγόστεψαν τα ΙΧ, και λόγω πανδημίας, για τον ίδιο λόγο.

Αχ καημένη γιαγιάκα... Ποιος να σε πάρει αγκαλιά να σε παρηγορήσει...😢😢😢


 

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Η επιβράβευση του ασυνείδητου

Πριν δύο χρόνια περίπου, δημοσιεύσαμε την ιστορία ενός οδηγού που πάρκαρε σε θέση ΑμεΑ. Μια περαστική του έκανε παρατήρηση κι όταν εκείνος έγινε απειλητικός, δημοσίευσε τη φωτογραφία του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο οδηγός, αντί να ζητήσει δημόσια συγνώμη και να προσπαθήσει κάπως να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του (ήμουν βιαστικός / δεν το είδα / είχα στρεσαριστεί εκείνη τη μέρα / κτλ) συνέχισε την επίθεσή του, αυτή τη φορά δικαστικά, κάνοντας αγωγή για 70.000 ευρώ λόγω "προσβολής της προσωπικότητας και παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων".

Πρόσφατο δημοσίευμα μας πληροφορεί για την απόφαση:


Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Αντικοινωνικό παρκάρισμα και αντικοινωνική πόλη

Ξέρω ότι θα θυμώσω πολλούς μ’ αυτό που θα πω, αλλά δεν είναι νέτα-σκέτα θέμα ατομικής ευθύνης το ότι παρκάρουμε σε ράμπες, πεζοδρόμια και θέσεις ΑμεΑ.
Σίγουρα φταίει ο οδηγός που αφήνει το αμάξι του στη ράμπα αναπήρων. Όμως, πριν μπλοκάρει τη ράμπα ο οδηγός, κάποιοι έφτιαξαν μια πόλη που μπλοκάρει τους ανάπηρους σε κάθε βήμα κι όχι μόνο σ’ αυτή τη ράμπα. 


Ποιος είναι ο πιο αντικοινωνικός; Ο πιο ασυνείδητος; Ο οδηγός που παρκάρει κλείνοντας τη ράμπα ή ο δήμαρχος που έφτιαξε ένα πεζοδρόμιο με σκαλιά και νεραντζιές αμέσως μετά τη ράμπα; Ή μήπως οι δήμαρχοι, οι Υπουργοί και οι πολεοδόμοι που επέτρεψαν πόλεις όπου δεν υπάρχει χώρος να κινηθεί κανείς με ασφάλεια, ακόμη κι αν έχει πόδια, μάτια και αυτιά στην εντέλεια;



Όσοι φυτεύουν νεραντζιές στο πεζοδρόμιο των 50 εκατοστών, δίνουν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι αυτός, προφανώς, δεν είναι χώρος για να περπατάτε. Όταν χωροθετούν τον κάδο στη ράμπα, δίνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι ΟΚ να την μπλοκάρεις.

Ο οδηγός που βλέπει το πεζοδρόμιο αδιάβατο, νιώθει δικαιολογημένος να βάλει το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι του εκεί, γιατί προφανώς, δεν θα ενοχλήσει κανέναν εκτός από τα αδέσποτα.

Ναι, πρέπει με κάθε τρόπο να εκπαιδεύσουμε τους οδηγούς να σέβονται το πεζοδρόμιο και τις ράμπες όπου υπάρχουν. Το μάθημά μας όμως δεν θα πιάσει τόπο αν το πεζοδρόμιο ή η ράμπα είναι αδιάβατο λίγα μέτρα πιο πέρα. Αν οι υποδομές δεν σέβονται, τότε οι περισσότεροι πολίτες δεν θα σεβαστούν. Το να περιμένουμε το αντίθετο είναι παράλογο. Το να το απαιτούμε, είναι ουτοπικό.

Η ομάδα «Μαμάδες+ στο Δρόμο» ξεκινά μια προσπάθεια καταγραφής όλων των σημείων που δεν είναι προσβάσιμα από Ανθρώπους με Αναπηρία. Εννοείται φυσικά πως από τον χώρο που μπορεί να περάσει ένας ΑμεΑ, μπορεί να περάσει ένα ηλικιωμένο άτομο με συνοδό, ένα παιδί για το σχολείο, ένα μωρό στο καροτσάκι του, ένας τραυματίας με πατερίτσες, ένας ταξιδιώτης με βαλίτσες και όλοι μας (γιατί όλοι είμαστε πεζοί από τη στιγμή που θα βάλουμε τα κλειδιά στην τσέπη).
Σας καλούμε να συμμετέχετε στην προσπάθειά μας, καταθέτοντας στη διεύθυνση των "Μαμάδων στο Δρόμο" ή στο αντίστοιχο event στο Facebook, τις διευθύνσεις των προβληματικών σημείων που συναντάτε στις καθημερινές σας διαδρομές. Όλα τα προβληματικά σημεία θα καταγραφούν και θα προωθηθούν στις αρμόδιες αρχές, τις οποίες θα πιέσουμε να αρχίσουν δράσεις για τη διόρθωσή τους.

Θέλουμε να αρχίσουμε να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο για όλους αλλά κυρίως για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Σας καλούμε να συμβάλετε στην προσπάθειά μας. 

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Αφιέρωμα στον Στίβεν Χόκινγκ

Σαν σήμερα, το 1942, γεννήθηκε ο διάσημος φυσικός Στήβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking). Στα 21 του χρόνια ανακαλύφθηκε ότι πάσχει από μια νόσο που τον παρέλυε σταδιακά. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τις έρευνες που τον ανέδειξαν ως έναν από τους σημαντικότερους ερευνητές της γενιάς του.

Άραγε, τι θα είχε καταφέρει ο Χόκινγκ αν ζούσε στην Ελλάδα;
Θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του; Πόσα από τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας είναι πλήρως προσβάσιμα; Πόσοι από τους δρόμους που οδηγούν σ’ αυτά είναι προσβάσιμοι από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα; 



Μια δράση για τους Χόκινγκ της Ελλάδας
Σήμερα, προς τιμήν του μεγάλου φυσικού, ξεκινάμε μια δράση που εστιάζει στο ερώτημα: «
Αν ερχόταν στην Ελλάδα, πώς θα κυκλοφορούσε;»

Στις καθημερινές μας διαδρομές εντοπίζουμε σημεία από όπου ΔΕΝ θα μπορούσε να περάσει το αμαξίδιό του.
Τα καταγράφουμε και τα κοινοποιούμε στο σχετικό event που έχει δημιουργηθεί στο Facebook.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω;
Αρκεί μια διεύθυνση (οδός, αριθμός, δήμος) για να βρεθεί το σημείο στο Google maps, αλλά φυσικά μια φωτογραφία από τη δική σας οπτική είναι επιθυμητή. Φροντίστε να μη φαίνονται πρόσωπα, νούμερα πινακίδων, τηλέφωνα και άλλες προσωπικές πληροφορίες, εκτός αν έχετε άδεια για τη δημοσίευσή τους.
Όσοι δεν διαθέτετε FB μπορείτε να συμμετέχετε στέλνοντας τα στοιχεία που συλλέγετε στο mamastodromo@gmail.com. Θα δημοσιευτούν στο ιστολόγιο της ομάδας (
https://mamastodromo.blogspot.com/), με τον τρόπο που επιθυμείτε (πλήρες όνομα, αρχικά, κτλ).

Σκοποί της δράσης
Ο σκοπός της δράσης είναι διττός:
Α) η ευαισθητοποίηση του κοινού για το μεγάλο πρόβλημα της πρόσβασης των ανθρώπων με αναπηρία στη χώρα μας
Β) ο εντοπισμός όσο το δυνατόν περισσότερων προβληματικών σημείων, τα οποία θα κοινοποιηθούν στις αντίστοιχες δημοτικές αρχές, ώστε να διορθωθούν για όλους τους συμπολίτες μας. 

Τόπος
Λόγω της πανδημίας, η δράση θα είναι αποκλειστικά δικτυακή. Εννοείται φυσικά πως το πρώτο μέρος, η συλλογή των στοιχείων, θα γίνει στο φυσικό περιβάλλον. 

Χρόνος
Προς τιμήν του διάσημου επιστήμονα, η δράση θα διαρκέσει από την επέτειο της γέννησής του ως την επέτειο του θανάτου του (8 Ιανουαρίου - 14 Μαρτίου, 2021).

Παρακολούθηση
Μπορείτε να δείτε όλα τα προβληματικά σημεία σε χάρτη που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τη δράση μας.

Περισσότερα
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο mamastodromo@gmail.com.

Πηγή εικόνας
Περιγραφή εικόνας: Ηλικιωμένος άνδρας με αδύναμα και συνεστραμμένα μέλη σε ηλεκτρικό αμαξίδιο, εξοπλισμένο με υπολογιστή. Βρίσκεται σε ένα πλακόστρωτο δρομάκι το οποίο οδηγεί σε πύλη πέτρινου ιστορικού κτιρίου. Είναι ο Σ. Χόκινγκ στο Κέμπριτζ.

 

Ενημέρωση:
Όταν γράφηκε αυτό το κείμενο, δεν γνώριζα πως ο Χόκινγκ είχε επισκεφθεί την Ελλάδα δύο φορές, για να συμμετέχει σε συνέδρια
στην Κρήτη και στη Σάμο. Το αν και πώς κυκλοφορούσε στα δύο αυτά (καθόλου προσβάσιμα) νησιά, δεν διευκρινίζεται καθόλου στα άρθρα.
Ζητώ συγνώμη για την άγνοιά μου και διορθώνω. Για λεπτομέρειες, ακολουθήστε τους παραπάνω συνδέσμους (στα ονόματα των νησιών).