* Μια ομάδα μαμάδων, μπαμπάδων και πολλών άλλων για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας, ιδιαίτερα των παιδιών.

Ποιές είμαστε


Οι «Μαμάδες στο Δρόμο» δεν είμαστε πια μόνο μαμάδες.
Όλα ξεκίνησαν από μια μικρή ομάδα νέων μαμάδων που ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε πόσο δύσκολο (και επικίνδυνο) είναι να κυκλοφορείς με παιδικό καροτσάκι. Έπειτα καταλάβαμε πόσο δυσκολότερο είναι να κυκλοφορείς με αναπηρικό καροτσάκι, με μπαστούνι, κτλ.
Καθώς μεγάλωναν τα παιδιά μας μεγάλωνε και η παρέα μας. Σήμερα στις "Μαμάδες" συμπεριλαμβάνονται και μπαμπάδες (φυσικά), μερικές γιαγιάδες κι ένας παππούς. Στην ομάδα μας υπάρχουν επίσης άνθρωποι χωρίς παιδιά: άτεκνες θείες και νονάδες, μερικές εργένισσες κι ένας εργένης.
Ίσως θα έπρεπε ν' αλλάξουμε όνομα, αλλά το έχουμε συνηθίσει...
Οι «Μαμάδες» δεν έχουμε συγκροτηθεί σε σύλλογο με καταστατικό. Δεν υπάρχει προεδρείο ούτε συνδρομές. Είμαστε απλώς μια ομάδα ανθρώπων που βλέπουμε τα πράγματα με παρόμοιο τρόπο και, το βασικότερο, έχουμε τη διάθεση να πασχίσουμε για κάτι καλύτερο. Η είσοδος στην ομάδα είναι απλή και χωρίς διατυπώσεις: απλά δηλώνετε ότι ενδιαφέρεστε στέλνοντας ένα μήνυμα στο mamastodromo@gmail.com
Οι «Μαμάδες» πιστεύουμε πως οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν και ν’ αλλάξουν. 
Γι αυτό διατηρούμε αυτό το ιστολόγιο που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού.  
Πολλοί μας στέλνουν ανταποκρίσεις περιστασιακά, από διάφορα σημεία της χώρας, αλλά τρεις από εμάς αρθρογραφούμε σε σχετικά τακτική βάση:

Η "Μαμά στο Δρόμο"Ναι, εγώ είμαι εκείνη που τα ξεκίνησε όλα αυτά.

Τι σημασία έχει ποια είμαι και πώς με λένε;

Είμαι μια μαμά που ζω στην Ελλάδα. Θα με βρείτε δίπλα σας κάθε μέρα να προσπαθώ να βρώ πέρασμα σε πεζοδρόμια στενά, γεμάτα σκουπίδια, σπασμένες πλάκες και παρκαρισμένα οχήματα. Όταν βρεθώ στο δρόμο με τα παιδιά θα μου φωνάξετε "ανέβα επιτέλους στο πεζοδρόμιο!"

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει πεζοδρόμιο. Η αλήθεια είναι πως πουθενά δεν έχει χώρο για να περάσουν με ασφάλεια τα παιδιά μας.

Πουθενά, με καμία λογική, δε θα έπρεπε βρέφη και παιδιά να βρίσκονται δίπλα σε μηχανές και λεωφορεία.

Κάπου έχουμε χάσει το παιχνίδι. Κάπου έχουμε κάνει λάθος στις προτεραιότητές μας. Οι θησαυροί μας αλλά κι εμείς οι ίδιοι, αξίζουμε καλύτερη μεταχείριση.
Γι αυτό είμαι εδώ, από το Μάρτη του 2010. Ελάτε μαζί μου. Αν εμείς δεν προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τα πράγματα για τα παιδιά μας, ποιός θα το κάνει;
 Η Χριστιάνα (ή Χάνα)

Οι μεγάλοι με αποκαλούν Χριστιάνα, ο πιτσιρικάς μιας φίλης όμως δυσκολευόταν απίστευτα να το προφέρει ολόκληρο κι έτσι μου κόλλησε το παρατσούκλι Χάνα το οποίο και χρησιμοποιώ συχνά-πυκνά.

Τα παιδιά μου δε χρειάζονται πια καρότσια, θυμάμαι ακόμα την εποχή όμως που κυκλοφορούσα μ' ένα μάρσιπο και δυο παιδιά απ' το χέρι καθώς η χρήση καροτσιού στη γειτονιά μου στο κέντρο της Αθήνας με εξόντωνε. Τώρα πια  τα παιδιά μου που πρέπει να μάθουν να κυκλοφορούν σ' αυτή την κυκλοφοριακή ζούγκλα εκεί έξω κι όσο κι αν ξέρω πως έχω κάνει ότι καλύτερο μπορώ, είμαι σίγουρη πως κάποια στιγμή θα ακολουθήσουν την παρέα που θα περάσει κόκκινο φανάρι ή πως κάποια στιγμή θα μπουν στο ΙΧ κάποιου φίλου που θα έχει πιεί ένα ποτηράκι παραπάνω.

Γράφω για να ξορκίζω το θάνατο που παραμονεύει σε κάθε μας βήμα. Γράφω γιατί ξέρω πως οι χώρες που οραματίστηκαν μείωση των τροχαίων το κατάφεραν με συντονισμένες κινήσεις. Δε γράφω μόνο, αλλά κυρίως διεκδικώ το χώρο μας -το χώρο των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου- στην πόλη.

Η Αντωνία
Με λένε Αντωνία και τη λόξα με τα πεζοδρόμια την είχα από πολύ παλιά. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να στριμωχτώ να περάσω ανάμεσα στα παρκαρισμένα. Ποτέ δεν το θεώρησα φυσιολογικό.
Όταν επέστρεψα, μετά από σπουδές στο εξωτερικό, απελπίστηκα. Στο μεταξύ η γειτονιά μου άλλαζε με τη βοήθεια της μπουλντόζας και γινόταν όλο και χειρότερη. Σήμερα, στο δρόμο που μεγάλωσα δεν υπάρχει ουσιαστικά πεζοδρόμιο, εκτός αν ως πεζοδρόμιο εννοείται μια σειρά από σκαλιά και ράμπες. Ούτε αλάνες υπάρχουν.
Από το 2012 δε μένω πια εκεί. Οι κόρες μου περνούν ένα σοκ προσαρμογής, αλλά όταν περνούν το δρόμο γυρνώντας από το σχολείο δε φοβάμαι μην τις πατήσει αυτοκίνητο.Με λυπεί που αυτό (και πολλά άλλα) δε μπορώ να τα βρω στη χώρα που με γέννησε.

Η Ελισάβετ

«Eίμαι η Μαίρη η Παναγιωταρά, μια εργαζόμενη μητέρα, μια καλή νοικοκυρά,» όπως λέει και το τραγούδι κι έχω αγανακτήσει. 

Η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη στους δρόμους της πόλης. Είμαστε σε κατάσταση πολιορκίας, σε συνεχή μάχη για την πιο μικρή διαδρομή. Τα παιδιά μας, οι γονείς μας, εμεις, δεν αξίζουμε αυτή τη συνεχή αγωνία . 

Κάτι πρέπει να γίνει, θέλω να είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος, γι'αυτό, με όπλο τις φωτογραφίες και τις δημοσιεύσεις μέσω αυτής της φιλόξενης ιστοσελίδας, θα σας ενημερώνω και θα ταράζω στη νομιμότητα τις αρμόδιες αρχές. Ασφαλείς διαδρομες για όλους και όλες!Αν θέλετε κι εσείς να συνεισφέρετε σ’ αυτό το ιστολόγιο στείλτε απλά τις σκέψεις σας, τις ιδέες ή τις απόψεις σας με μορφή σχολίου ή στο mamastodromo@gmail.com . Αν υπάρχει κάποιο προβληματικό σημείο στην περιοχή σας, μπορείτε να στείλετε μια περιγραφή και/ή φωτογραφίες - εμείς θα τις δημοσιοποιήσουμε και θα σας βοηθήσουμε βήμα-βήμα ώσπου να επιλυθεί το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου