Μια ομάδα μαμάδων (και μπαμπάδων) που σκοπό έχει να βελτιώσει την κατάσταση στους δρόμους για εμάς και τα παιδιά μας.

Τι πιστεύουμε

Οι "Μαμάδες στο Δρόμο" ζητούμε κάτι πολύ απλό: να μπορούμε να περπατάμε στο πεζοδρόμιο ήρεμα, κρατώντας από το χέρι τα παιδιά μας.
Γιατί κάτι τόσο απλό έχει γίνει ουτοπία;

 

Οι «Μαμάδες στο Δρόμο» θεωρούμε πως η οδική ασφάλεια ξεκινά από τα πεζοδρόμια. 
Τα πεζοδρόμια αυτά είναι σχεδόν πάντα στενά, κακής κατασκευής, γεμάτα με εμπόδια ή παρκαρισμένα οχήματα. Οι πεζοί στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκάζονται να περπατούν στο δρόμο.
Πεζοί είμαστε όλοι, μόλις βάλουμε τα κλειδιά στην τσέπη. Έχουμε πια συνηθίσει τόσο πολύ να βαδίζουμε στον χώρο των οχημάτων, που δε συνειδητοποιούμε πόσο επικίνδυνο είναι.
Σύμφωνα με την Τροχαία, το 17% των νεκρών από τροχαία (56 άτομα το 2015) είναι πεζοί. Ανθολογώ μερικά από τα πιο γνωστά παραδείγματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο (με συνδέσμους):

Κι άλλα, πολλά άλλα παιδιά και μεγάλοι , κάθε ηλικίας, παρασύρονται κάθε μέρα.

Την ίδια στιγμή που οι υγιείς κινδυνεύουν, χιλιάδες άλλοι δε μπορούν ούτε να βγουν από το σπίτι τους, γιατί ακόμη και η πιο μικρή διαδρομή είναι γεμάτη εμπόδια. Οι ηλικιωμένοι γονείς μας και οι ανάπηροι Έλληνες ζουν ουσιαστικά φυλακισμένοι, περιμένοντας εμάς να τους πάμε παντού με το αμάξι.
Κι εμείς; Οι αρτιμελείς ενήλικες; Δεν περπατάμε πια και δεν αφήνουμε τα παιδιά μας να περπατήσουν, δημιουργώντας μια γενιά που δε γυμνάζεται και συνηθίζει να πηγαίνει παντού με το αυτοκίνητο. Αμέτρητες ευκαιρίες για παιχνίδι και επαφή με άλλα παιδιά χάνονται λόγω της δυσκολίας πρόσβασης.
Η αύξηση των μετακινήσεων επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, με καταστρεπτικά αποτελέσματα για την υγεία όλων. Τα οχήματα καταλαμβάνουν κάθε ελεύθερο χώρο. Η κυκλοφορία έχει γίνει εφιάλτης.
Τέλος, ενώ στο σχολείο διδάσκονται τον ΚΟΚ, τα παιδιά διαπιστώνουν καθημερινά πως οι επιταγές του είναι είτε ανεφάρμοστες  (αδύνατον να βαδίσουν στα πεζοδρόμια) είτε καταπατώνται από όλους (κανείς οδηγός δε σταματά για να περάσουν στη διάβαση). Τα παιδιά ενστερνίζονται την απαξίωση αυτή του ΚΟΚ και την αναπαράγουν αργότερα ως οδηγοί, με ολέθρια αποτελέσματα (παραβατικότητα, αύξηση τροχαίων κτλ). 
Οι «Μαμάδες» πιστεύουμε πως η βελτίωση των υποδομών για τους πεζούς είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας για τη ζωή, την ασφάλεια και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.
Για όλα αυτά βρισκόμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, ώσπου να γίνουν πραγματικότητα.
Ελάτε κι εσείς στην ομάδα μας κι ας φτιάξουμε μαζί τους δρόμους που θα περπατήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου