* Μια ομάδα μαμάδων, μπαμπάδων και πολλών άλλων για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας, ιδιαίτερα των παιδιών.

Τι πιστεύουμεΟ Δωδεκάλογος των Μαμάδων στο Δρόμο

Τα βασικά δικαιώματα που διεκδικούμε ως άνθρωποι και πολίτες


1.       Ως οδηγοί, έχουμε δικαίωμα να κυκλοφορούμε σε δρόμους που φτιάχτηκαν για αυτοκίνητα. Οι δρόμοι πληρώνονται από τους φόρους μας και απαιτούμε να είναι ελεύθεροι από εμπόδια και ασφαλείς.

2.       Ως πεζοί, έχουμε δικαίωμα να κυκλοφορούμε σε χώρους που φτιάχτηκαν για βάδισμα. Τα πεζοδρόμια είναι η λωρίδα μας όταν δεν οδηγούμε. Πληρώνονται από τους φόρους μας και απαιτούμε να είναι καλοφτιαγμένα κι ελεύθερα από εμπόδια, ώστε ποτέ να μην περπατάμε στο δρόμο.

3.       Ως γονείς, θέλουμε να βγούμε βόλτα με τα παιδιά μας. Απαιτούμε πεζοδρόμια όπου θα μπορούμε να περπατήσουμε με παιδικό καροτσάκι ή κρατώντας τα παιδιά μας από το χέρι.

4.       Ως παιδιά, θέλουμε οι γονείς μας να έχουν ποιότητα ζωής. Απαιτούμε πεζοδρόμια που θα τους επιτρέπουν να κινηθούν με άνεση και αξιοπρέπεια στο ηλιοβασίλεμα της ζωής τους.

5.       Ως συνάνθρωποι, ξέρουμε πως το 10% των Ελλήνων έχουν κάποιας μορφής αναπηρία. Απαιτούμε υποδομές που  θα επιτρέπουν στους ανάπηρους συμπολίτες μας να κυκλοφορούν ανεμπόδιστοι.

6.       Ως πολίτες, ξέρουμε πως το κράτος πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη. Απαιτούμε ελεγκτικά όργανα που θα προστατεύουν τη ζωή και την ασφάλειά μας, εντοπίζοντας έγκαιρα και περιορίζοντας αποτελεσματικά όσους δρουν με τρόπο που μας θέτει σε κίνδυνο.

7.       Ως θνητοί, ξέρουμε πως κανείς μας δεν είναι αθάνατος. Απαιτούμε συνολικό σχεδιασμό και μέτρα που θα προστατεύουν όλους τους χρήστες των δρόμων, για να αποτρέπονται όσο είναι δυνατόν τα τροχαία και να περιορίζονται οι συνέπειές τους αν συμβούν.

8.       Ως άνθρωποι, ξέρουμε πως η σωματική άσκηση προωθεί την υγεία. Απαιτούμε υποδομές που θα μας επιτρέπουν να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μετακινήσεις με τα πόδια ή με ποδήλατο.

9.       Ως κάτοικοι της Ελλάδας, ξέρουμε πως οι πόλεις μας δε σχεδιάστηκαν έχοντας υπόψη το αυτοκίνητο και γι αυτό δεν το χωρούν. Απαιτούμε την προώθηση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς ώστε να μειωθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής όλων μας.

10.   Ως κάτοικοι του πλανήτη, ξέρουμε πως η ρύπανση απειλεί όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας. Απαιτούμε την προώθηση οικολογικών μέσων μετακίνησης που δε θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία μας.

11.   Ως φορολογούμενοι, ξέρουμε πως οι αλλαγές αυτές θα απαιτήσουν έξοδα, αλλά ξέρουμε επίσης ότι υπάρχουν οικονομικές και εφικτές λύσεις. Απαιτούμε σταδιακή αλλά σταθερή εφαρμογή τους και καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

12.   Ως κληρονόμοι μιας μακράς ιστορίας, ξέρουμε πως αλλαγές που κάποτε φαινόταν αδιανόητες έγιναν και τώρα μας φαίνονται φυσικές (π.χ. οι Έλληνες απελευθερώθηκαν από τον Τουρκικό ζυγό, οι γυναίκες ψηφίζουν, τα ζευγάρια συζούν πριν το γάμο). Ξέρουμε πως οι αλλαγές θα πάρουν χρόνο, αλλά απαιτούμε να ξεκινήσει άμεσα η χάραξη πολιτικής με όραμα, διορατικότητα και επιστημονικά τεκμηριωμένο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και θα υποστηρίξουμε εκείνους που θα την προτείνουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου