+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Έντυπα

Τα έντυπά μας (αυτοκόλλητα ή μη) σκοπό έχουν ν' αλλάξουν την αντίληψη που θέλει τους οδηγούς να κάνουν οικονομία διακινδυνεύοντας τη ζωή των άλλων.
Προτιμάμε να μην προκαλούμε θυμό, γιατί ο θυμωμένος εγκέφαλος παύει να είναι δεκτικός κι εμείς -είπαμε- θέλουμε ν' αλλάξουμε νοοτροπίες.
Όλα τα παρακάτω φυλλάδια παρέχονται δωρεάν για αναπαραγωγή. Μερικά διατίθενται σε δύο εκδοχές: έγχρωμη (πιο ευδιάκριτη) και ασπρόμαυρη (πιο οικονομική).

Οδηγίες εκτύπωσης και χρήσης στο κάτω μέρος της σελίδας.


Α. Τα ευγενικά

 

 Β. Τα ξένα
Τα επόμενα έντυπα δεν ανήκουν στις "Μαμάδες", αλλά σε άλλες οργανώσεις. Κάνοντας κλικ στους συνδέσμους που βάλαμε στις λεζάντες τους θα βρεθείτε στη σελίδα από την οποία μπορείτε να τα προμηθευτείτε.
Όδευση τυφλών

https://www.streetpanthers.gr/index.php/eshop/stickers
Ο γνωστός "γάιδαρος" από τους Streetpanthers.

Εικονική κλήση από την Ένωση Πεζών.
Χώρος στάθμευσης αναπήρων

Το τελευταίο έντυπο είναι "αγνώστου πατρότητας". Παρακαλούμε, όποιος γνωρίζει την προέλευσή του να μας ενημερώσει:


Οδηγίες εκτύπωσης

Αφού επιλέξτε το φυλλάδιο που προτιμάτε, κατεβάστε το στον υπολογιστή σας και εκτυπώστε το σε αυτοκόλλητο ή απλό χαρτί. Φυλάξτε λίγα στην τσάντα ή το σακκίδιό σας και κολλήστε τα (ή στερεώστε τα) σε κάθε ευκαιρία, για να διδάξουμε οδηγούς και περαστικούς.

Συνιστούμε να επιλέξετε μέγεθος Α5 (δύο εικόνες σε κάθε κόλλα Α4) για να ελαττώσετε το κόστος και να μεταφέρονται ευκολότερα.

Για μια συζήτηση κατά πόσο είναι προτιμότερο να κολλάμε αυτοκόλλητα ή να αφήνουμε έντυπα σε απλό χαρτί, παρακαλούμε διαβάστε αυτό το άρθρο. Αν επιλέξετε το αυτοκόλλητο, παρακαλούμε ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες:

Κανόνες αυτοκόλλησης
 • Η αυτοκόλληση είναι απόλυτα νόμιμη, υπό τον όρο ότι δεν προκαλεί φθορά στο αμάξι. Γι αυτό κολλάμε πάντα στο τζάμι και ποτέ στη βαφή.
 • Αποφεύγουμε να κολλήσουμε μπροστά στη θέση του οδηγού, για να μην μειωθεί η ορατότητά του (πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε τροχαίο). Αν δεν φτάνουμε, κολλάμε στο πλαϊνό τζάμι ή όσο το δυνατόν ψηλότερα.
 • Φροντίζουμε το αυτοκόλλητο να είναι ορατό στους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς. Θέλουμε να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους.
 • Κολλάμε μόνο σε οχήματα που εμποδίζουν ή θέτουν σε κίνδυνο τους πεζούς: πεζοδρόμια, ράμπες αναπήρων, διαδρόμους τυφλών, διαβάσεις. Επίσης, στάσεις λεωφορείων και στροφές (όπου εμποδίζουν την ορατότητα). 
 • Συγχωρούμε οχήματα που έκαναν προσπάθεια να αφήσουν χώρο για τους πεζούς.
 • Συγχωρούμε οχήματα παρκαρισμένα σε σημεία που είναι απροσπέλαστα από πεζούς.
 • Για να κολλήσει καλά, κολλάμε με γρήγορη κίνηση και πιέζουμε καλά με το χέρι.
 • Αν υπάρχουν σκόνες ή νερά, καθαρίζουμε πρώτα το τζάμι με ένα χαρτομάντιλο .
 • Δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον: φυλάμε την πίσω πλευρά του αυτοκόλλητου στην τσέπη, ώσπου να βρούμε κάδο.
 • Δεν κολλάμε σε οχήματα με οδηγό ή επιβάτες μέσα. Αφού σκοπός μας είναι η ενημέρωση, προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι ενοχλούν. Τους δίνουμε το αυτοκόλλητο (ή φυλλάδιο) στο χέρι.
 • Αν έρθουμε σε αντιπαράθεση, προτρέπουμε τον/ην αγανακτισμένο/η οδηγό να καλέσει την αστυνομία. Αυτό συνήθως τους ηρεμεί, ενώ η αστυνομία (που κατά κανόνα δεν έρχεται σε καταγγελίες παρκαρίσματος) έρχεται πάντα σε καταγγελίες βανδαλισμών (και βεβαιώνει την παράβαση του οδηγού!).
 • Αν δεν έχουμε μαζί μας αυτοκόλλητα, ενημερώνουμε τον οδηγό ότι ενοχλεί αφήνοντας  σημείωμα στον υαλοκαθαριστήρα. Μπορούμε επίσης να σηκώσουμε τους υαλοκαθαριστήρες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
 • Η ομάδα μας αποδοκιμάζει ενέργειες όπως το να αφήνουμε σκουπίδια στο παρμπρίζ, τσίχλες στην κλειδαριά, να χαράζουμε το αμάξι με τα κλειδιά, να τρυπάμε λάστιχα κτλ. Εκτός του ότι είναι παράνομες, οι παραπάνω ενέργειες δεν δείχνουν σεβασμό, άρα δεν εμπνέουν τον σεβασμό. Επιπλέον, αφού συνήθως αποδίδονται σε "βάνδαλους" ή "παλιόπαιδα", δεν ενημερώνουν τον οδηγό, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρκάρει με τον ίδιο τρόπο.
 • Κάθε αυτοκολλητής/ήτρια είναι υπεύθυνος/η για τις πράξεις του/ης.

Καλή επιτυχία!

1 σχόλιο:

 1. Ενημέρωση: Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας μας ενημέρωσε πως με δική τους πρωτοβουλία διαθέτουν έντυπά μας στα γραφεία τους. Αν ενδιαφέρεστε, διατίθενται δωρεάν, με προαιρετική εισφορά (https://www.pirateparty.gr/2016/11/%ce%bf-%ce%b4%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%ae%ce%ba%ce%b5%ce%b9-%cf%83%ce%b5-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b9/)


  ΑπάντησηΔιαγραφή