+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Όταν δεν έρχεται η αστυνομία

Όταν καλείς την αστυνομία για παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο, συνήθως δεν έρχεται.
Πάντα υπάρχει κάτι σημαντικότερο να κάνει.
Άλλες φορές κάνει συστάσεις αντί να δώσει κλήση.

Για να υποχρεώσετε σε εφαρμογή του νόμου, αν η αστυνομία μένει αδρανής, οι Μαμάδες στο Δρόμο προτείνουμε να κινηθείτε ως εξής:



Ειδοποιήστε το 100 να έρθει και φωτογραφίστε τη μη σύννομη κατάσταση σε βάρος των πεζών με μια ψηφιακή μηχανή. Ρυθμίστε την ώστε να φαίνεται η ημερομηνία στη φωτογραφία. Στη συνέχεια, αν δεν έρθουν (θα επικαλεστούν φόρτο εργασίας - έτσι κάνουν συνήθως), ακολουθήστε τα εξής βήματα:

α) κάντε κλήσεις για τρεις-τέσσερις τέτοιες καταστάσεις που επαναλαμβάνονται και μαζέψτε τις αντίστοιχες φωτογραφίες.
β) Τυπώστε τις φωτογραφίες, αλλά προσέξτε να μη φαίνονται οι αριθμοί των αυτοκινήτων (επεξεργαστείτε την εικόνα ώστε να σβηστούν, καθώς είναι προσωπικά δεδομένα).
γ) πάρτε αντίγραφα των δελτίων συμβάντων (των κλήσεών σας) από κεντρικά της αστυνομίας (στην Αθήνα, από το κτίριο της αστυνομίας στην Αλεξάνδρας).
δ) καταθέστε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία (στην Αθήνα στην Ευελπίδων) επισυνάπτοντας τις φωτογραφίες και τα δελτία συμβάντων. Προσθέστε τα ονόματα δυο φίλων σας ως μάρτυρες, που είδαν ή άκουσαν από εσάς την περίπτωση. Η αναφορά δε χρειάζεται παράβολο, άρα δε θα πληρώσετε τίποτα.

Ο/Η εισαγγελέας που θα παραλάβει (δηλ. θα χρεωθεί) την υπόθεση, είναι υποχρεωμένος/-η να τη μελετήσει και να ξεκινήσει ανακριτική διαδικασία για πιθανή παράβαση καθήκοντος.
Μετά θα τρέχουν οι αστυνομικοί που γράφτηκαν στο δελτίο συμβάντων, για να αποδείξουν τη μη ενοχή τους (ότι έτρεξαν έγκαιρα αλλά ήταν ανθρωπίνως δυνατό να προλάβουν ή να φέρουν χαρτιά που να αποδεικνύουν σε ποια άλλη σοβαρή υπόθεση έτρεχαν).

Αν το κάνετε μια-δυο φορές θα σας μάθουν τοπικά και θα προσέχουν την κάθε κλήση σας.

Καλή επιτυχία!



Ενημέρωση, 10/2019: με αφορμή άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής αδιαφορίας, δύο μέλη του Facebook παρέχουν τη δική τους οπτική σε αυτό το άρθρο.

___________________________
Σημ. 1. Οι "Μαμάδες στο Δρόμο" πιστεύουμε πως παράνομες ενέργειες, όπως χάραγμα με τα κλειδιά, δεν ωφελούν, αντίθετα δημιουργούν οργή, χωρίς να διδάσκουν τίποτα στον οδηγό. Προτιμούμε την ενημέρωση, μέσω εντύπων (μπορείτε να βρείτε μερικά στη σχετική σελίδα μας και να εκτυπώσετε σε απλό χαρτί ή αυτοκόλλητο).
Παρόλα αυτά, αν η έκνομη κατάσταση συνεχίζεται, ο πολίτης οφείλει να διεκδικεί το δικαίωμά του στην ασφαλή μετακίνηση κι όχι να σωπαίνει γιατί τάχα "ο καημένος ο οδηγός δεν έχει πού να παρκάρει". Γιατί να μη λυπηθούμε το "καημένο" το παιδί που πρέπει να βγει στο δρόμο για να πάει στο σχολείο, τον "καημένο" τον παππού που δε μπορεί να πάει ούτε μέχρι το καφενείο, τον "καημένο" το γονιό ή τον ανάπηρο που πρέπει να βγουν στο δρόμο με το καροτσάκι;
Θυμηθείτε: ο οδηγός επιλέγει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο (ή μηχανάκι).
Δηλαδή επιλέγει (και μπορεί) να πληρώνει όλα τα κόστη του οχήματος (βενζίνη, συντήρηση, φόρους, ασφάλεια) αλλά επιλέγει να αποφύγει το κόστος της στάθμευσης (δεν ψάχνει για θέση, δεν το βάζει σε πάρκινγκ).
Δηλαδή, προσπαθεί να κάνει οικονομία, φορτώνοντάς το παρκάρισμα στους συμπολίτες του. Παρκάροντας δωρεάν, "κλέβει" για προσωπική του χρήση το δικό μας πεζοδρόμιο, διάβαση, ράμπα αναπήρων. Όλοι μας χάνουμε ευχέρεια μετακίνησης, χρόνο, χώρο και ασφάλεια. Πολλοί πληρώνουν για την επιλογή του ακόμη και με τη ζωή τους.
Τέλος, οι υπάλληλοι που πληρώνονται από εμάς, είναι υποχρεωμένοι να προστατεύουν τα δικαιώματά μας. Κάθε τι άλλο είναι παράβαση καθήκοντος.

Σημ. 2. Οι πληροφορίες για τον τρόπο δράσης προέρχονται από φίλο που τις εφάρμοσε και τις δημοσίευσε, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου