+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας 2021

Καλό μήνα σε όλες και όλους!

Στις 16 του μήνα ξεκινά η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας (δυστυχώς, δεν υπάρχει ιστοσελίδα στα Ελληνικά). Το φετινό της θέμα είναι "Ασφαλείς και υγιείς με βιώσιμη κινητικότητα" που εστιάζει στη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε λόγω του κορωνοϊού.

 

Τι σημαίνει; Προώθηση τρόπων κυκλοφορίας που κάνουν τις πόλεις πιο βιώσιμες (δηλ. πιο ευχάριστες και υγιεινές - μέσω της μείωσης του νέφους & του κυκλοφοριακού με παράλληλη αύξηση χώρων για αναψυχή, παιχνίδι κτλ).

Τι ξέρουμε γι αυτήν;

Ότι ξεκίνησε από μια ετήσια "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο". Σήμερα μια "Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο" περιλαμβάνεται συνήθως στις εκδηλώσεις της εβδομάδας.

Γιατί την κάνουμε; Για να ενθαρρυνθούν (και να δοκιμαστούν μέσα σε αυτή την εβδομάδα) νέοι τρόποι μετακίνησης που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη πόλη.

Ποιοι την κάνουν; Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει το ρυθμό και οι ΟΤΑ (οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης) παίρνουν πρωτοβουλίες. Στο τέλος μοιράζονται βραβεία για την καλύτερη πρόταση ή μεγαλύτερη βελτίωση.

Έχει αποτελέσματα; Εξαρτάται από την πολιτική βούληση. Σε άλλες χώρες, οι λύσεις που πετυχαίνουν, εφαρμόζονται. Σ' εμάς συνήθως η εβδομάδα εξαντλείται σε ένα επικοινωνιακό πανηγύρι που σπάνια οδηγεί σε πραγματικές αλλαγές.

Συμμετέχει η Ελλάδα; Ως μέλος της ΕΕ, θεωρητικά ναι. Ωστόσο είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει σχετική ελληνική σελίδα. Το Υπουργείο Μεταφορών δεν φαίνεται να ασχολείται με το θέμα και οι τοπικοί ΟΤΑ δρουν με δική τους πρωτοβουλία. Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 54 ελληνικοί δήμοι, από όλη τη χώρα.


Θα συμμετέχουν οι Μαμάδες+ στο Δρόμο; Μα φυσικά, όπως κάθε χρόνο.
Σας ανακοινώνω την πρώτη δράση μας που έχει οριστικοποιηθεί, για τις 17 Σεπτεμβρίου:
μετά από ευγενική πρόσκληση του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, η ομάδα μας παρείχε τις γνώσεις της για την επιλογή και θα συμμετέχει στη διαγράμμιση της πρώτης θέσης στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία στον χώρο στάθμευσης του τοπικού Δημαρχείου.

Τίποτα άλλο; Θα υπάρξει ανακοίνωση σύντομα!


 

 

2 σχόλια:

  1. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι απουσιάζουν οι συμμετοχές των μεγαλύτερων Δήμων της χώρας μας όπως π.χ. Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη. Αυτό θεωρώ ότι τα λέει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, μια πολύ ηχηρή απουσία.
      Είμαι ιδιαίτερα απογοητευμένη από τον Δήμο Αθηναίων που, ενώ έχει διαθέσει το κέντρο της πόλης για το Ράλι Ακρόπολης, δεν έχει προγραμματίσει καμία εκδήλωση, για κανέναν άλλο τρόπο μεταφοράς, ούτε καν την καθιερωμένη "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο".

      Διαγραφή