+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς σχεδιάζουμε μια θέση στάθμευσης ΑμεΑ

Aύριο, Παρασκευή 19/9, στις 6μμ, η ομάδα μας, μαζί με τον δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού, χρωματίζουμε θέση στάθμευσης αναπήρων έξω από το κτίριο του δημαρχείου, Λεωφόρος Δημοκρατίας 61.



Η δράση πραγματοποιείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου).

Η ελληνική κοινωνία δεν έχει συμφιλιωθεί με την έννοια της αναπηρίας. Την ίδια στιγμή που τα θαύματα της ιατρικής δίνουν σε παιδιά και ενήλικες μια δεύτερη ευκαιρία, εμείς αρνούμαστε να καταλάβουμε ότι σωματική βλάβη δεν σημαίνει πια το τέλος της ζωής. Ακόμη και σε καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες, σπάνια υπάρχει πρόβλεψη για στάθμευση αναπήρων, παρόλο που υπολογίζεται πως το 10-15% του πληθυσμού έχει κάποιας μορφής αναπηρία.

Μαζί με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού (που καταβάλλει μια ιδιαίτερη προσπάθεια για την οδική ασφάλεια και τη βιώσιμη κινητικότητα) θα διορθώσουμε αυτή την παράλειψη στο Δημαρχείο της πόλης.

Αυτή την Παρασκευή, βάφουμε μαζί την πρώτη θέση για Άτομα με Αναπηρίες μπροστά στο Δημαρχείο.

Πολλοί νομίζουν πως μια θέση αναπήρων δε διαφέρει σε τίποτα από μια κανονική θέση αυτοκινήτου. Λίγο γαλάζιο χρώμα, ένα σηματάκι αναπήρων και καθάρισες. 

Όμως, όπως όλα τα πράγματα, για να εξυπηρετεί κάτι, πρέπει να γίνει σωστά. Τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, χρειάζονται περισσότερο χώρο για να ξεδιπλώσουν το αμαξίδιο που χρησιμοποιούν. Αν μάλιστα επιβαίνουν σε βανάκι, ο χώρος που απαιτείται για την έξοδό τους είναι ακόμη μεγαλύτερος και είναι πολύ σημαντικό να μην καταλαμβάνεται από άλλα οχήματα. Γι αυτό οι σωστές θέσεις στάθμευσης αναπήρων έχουν μεγαλύτερο πλάτος από τις συνηθισμένες, με μια διαγραμμισμένη λωρίδα στο πλάι, που σηματοδοτεί τον απαραίτητο για την αποβίβαση χώρο.


Υπενθυμίζω πως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία:

  • Οι χώροι στάθμευσης ΑμεΑ πρέπει να έχουν καθαρές διαστάσεις τουλάχιστον 3,30x5,00m για συνηθισμένα αυτοκίνητα και 4,80x6,00m για αυτοκίνητα που μεταφέρουν ΑμεΑ σε τροχοκάθισμα.

  • Οι χώροι στάθμευσης πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από εμπόδια και να μην εμποδίζονται από κολόνες ή άλλα στοιχεία της κατασκευής.

  • Πρέπει να φέρουν το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας αποτυπωμένο στο έδαφος και αναρτημένο πάνω από την αντίστοιχη θέση ή στον τοίχο.

  • Ο χώρος στάθμευσης φέρει επικάλυψη χρώματος μπλε σε όλη την επιφάνειά του και επιδαπέδια σήμανση με το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας.

     

  • Λωρίδα πλάτους 1m από την πλευρά του οδηγού βάφεται με λευκή διαγράμμιση για να επιτρέπει την έξοδο του ΑμεΑ.

  • Επίσης απαιτείται κάθετη πινακίδα σήμανσης με το  Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας.

  • Οι χώροι στάθμευσης σε δημοτικούς χώρους στάθμευσης πρέπει να βρίσκονται κοντά στην έξοδο και να υπάρχει καθοδηγητική πινακίδα για εύκολο εντοπισμό τους

  • Οι χώροι στάθμευσης για τα ΑμεΑ πρέπει να συνδέονται με το πεζοδρόμιο μέσω ράμπας που θα βρίσκεται κοντά στο χώρο αυτό.

  • Για τη σύνδεση της στάθμης του χώρου στάθμευσης με το παρακείμενο πεζοδρόμιο θα κατασκευάζεται κεκλιμένο επίπεδο κλίσης 6% και ελάχιστου πλάτους 120εκ.

Υπενθυμίζουμε πως ο χρωματισμός της θέσης πρέπει να γίνεται με πιστοποιημένα χρώματα οδικών διαγραμμίσεων, που παρέχουν καλή ανακλαστικότητα και είναι αντιολισθητικά, για την αποφυγή ατυχημάτων. 

Παραθέτουμε ένα διάγραμμα που δείχνει πώς ακριβώς πρέπει να σχεδιάζονται θέσεις αναπήρων:


Στείλτε αυτό το διάγραμμα σε καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες που δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τον νόμο. Πιέστε τους να το κάνουν. Υπερασπιστείτε τους ανάπηρους συμπολίτες μας. Οι δικές μας προσπάθειες θα κάνουν τον τόπο καλύτερο, για όλες/ους μας.

Αν θελήσετε να χρωματίσετε θέση(εις) αναπήρων στο δικό σας χώρο, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

  1. Προμηθευτείτε μια πινακίδα τροχαίας με το διεθνές σήμα προσβασιμότητας και τοποθετήστε την δίπλα από τη θέση που θα χρωματίσετε.
  2. Κατεβάστε το διεθνές σήμα προσβασιμότητας.
  3. Εκτυπώστε το σε κατάστημα που κάνει εκτυπώσεις αρχιτεκτονικών σχεδίων σε μεγάλη διάσταση (η πλευρά να είναι 80-120 εκ.).
  4. Κολλήστε το χαρτί πάνω σε μακετόχαρτο ή ξυλοτέξ και κόψτε τα εσωτερικά περιγράμματα.
  5. Μετρήστε τις διαστάσεις του χώρου με βάση το παραπάνω σχέδιο και βάψτε τη θέση με γαλάζιο πιστοποιημένο χρώμα διαγραμμίσεων (σημαντικό, για να είναι αντιολισθητικό και να αποφευχθούν ατυχήματα).
  6. Αφού στεγνώσει το χρώμα, μετρήστε και σχεδιάστε τις διαγραμμίσεις με κιμωλία.
  7. Μασκάρετε τα περιγράμματα με χαρτοταινία.
  8. Τοποθετήστε στη μέση το στένσιλ.
  9. Βάψτε το στένσιλ και τις διαγραμμίσεις με λευκό πιστοποιημένο χρώμα διαγραμμίσεων.
  10. Αφού στεγνώσει και το λευκό, αφαιρέστε το στένσιλ και τις χαρτοταινίες.

Καλή επιτυχία!

 


 

Πηγές εικόνων:
Παιδάκι που χρωματίζει (στην αφίσα)
Σχέδιο χρήσης θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ
Έγχρωμο σχεδιάγραμμα θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ
Πρωτότυπο μεταφρασμένου σχεδιαγράμματος θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου