+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Ηχηρή απουσία

Αύριο ξεκινά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας. Σε όλη την Ευρώπη γίνονται δράσεις που προωθούν τρόπους μετακίνησης που εκπέμπουν λιγότερα καυσαέρια (& αέρια θερμοκηπίου) ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις. 

Τα έργα αυτά μπορεί να είναι βελτιωμένες συγκοινωνίες, έξυπνοι τρόποι μετακίνησης με συνδυασμό διάφορων μέσων, δημιουργία ψηφιακών χώρων όπου οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν αυτοκίνητα, δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, και πολλές άλλες παρεμβάσεις, κάθε είδους.
Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, συμμετέχουν 70 δήμοι (από τους 332). Άλλοι 18 φορείς ή οργανώσεις θα προβούν επίσης σε δράσεις.

Ωστόσο, ηχηρή είναι η απουσία των μεγαλύτερων δήμων της χώρας, Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Λείπει ακόμη και η παραδοσιακή «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» που κάποτε γινόταν κάθε χρόνο. 

 


Είναι άραγε τόσο υπέροχα τα πράγματα σ’ αυτούς τους δήμους που δεν απαιτείται καμία παρέμβαση για τη βελτίωσή τους;
Είναι η μετακίνηση των πολιτών τους γρήγορη κι ευχάριστη,  χωρίς εκνευρισμό, ταλαιπωρία και/ή κινδύνους;
Είναι ανεμπόδιστη για όλους;
Είναι όσο γίνεται πιο φιλική προς το περιβάλλον;

Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε και γι αυτό ζητάμε από όλους τους δήμους της χώρας να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βελτιωθούν οι συνθήκες μετακίνησης στις πόλεις μας.

  • Είναι απαραίτητο να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη.
  • Είναι απαραίτητο να μειώσουμε τη ρύπανση που κοστίζει στη χώρα μας 8.500 ζωές κάθε χρόνο (εκτός από την επιβάρυνση της οικονομίας).
  • Είναι απαραίτητο γιατί μας αξίζει μια καλύτερη ζωή.

Και, αν αυτά δεν αποτελούν ικανά επιχειρήματα, τότε επιτρέψτε μας να προσθέσουμε άλλο ένα:

  • η ταλαιπωρία που βιώνουμε καθημερινά είναι τόση, που ακόμη και μια ελάχιστη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών θα μεταφραστεί άμεσα σε θετικές ψήφους, προς όποια/ον δήμαρχο αφουγκραστεί τις ανάγκες των δημοτών.

 
 
 
 _________________

Πηγή εικόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου