+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Μια βόλτα με Πόρσε

Εσείς θα αφήνατε το παιδί σας να πάει βόλτα με ένα γρήγορο αμάξι που οδηγεί ένας άγνωστος;
Στη Θεσσαλονίκη το κάνουν. Έβγαλαν
ορφανά παιδιά βόλτα με Πόρσε και το ονόμασαν φιλανθρωπία και κοινωνική προσφορά. Γιατί, όπως είπε ο αντιδήμαρχος "πρόκειται για εντυπωσιακά αυτοκίνητα και αποτελούν όνειρο για πολλούς μικρούς και μεγάλους".


Γι αυτό, στην ηλικία που τα παιδιά έχουν μυαλουδάκι εύπλαστο, πρέπει να τα μπολιάσουμε με τον πόθο για τα ακριβά αυτοκίνητα (που αμφιβάλλω αν θα μπορέσουν να αγοράσουν) και την αγάπη για την ταχύτητα (όπως αυτή που σκότωσε τον MadClip και τον διάδοχο των Τζάμπο). Και, στην κατάληξη της βόλτας, ας τα διδάξουμε πως είναι ΟΚ τα αυτοκίνητα να μπαίνουν με το έτσι θέλω σε πεζοδρομημένη πλατεία, καταπατώντας τον χώρο όπου άλλα παιδιά μπορεί να έπαιζαν και να έκαναν ποδήλατο. Συγχαρητήρια! Μόλις έκαναν όλα όσα ΔΕΝ θα έπρεπε να κάνουν για τη σωστή οδική εκπαίδευση αυτών των παιδιών.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Γιατί κάθε πόλη της Ελλάδας συναγωνίζεται ποια θα προωθήσει το αυτοκίνητο (ιδίως το ακριβό και γρήγορο) με κάθε τρόπο; Μήπως δεν έχουν χρήματα οι κατασκευάστριες για διαφημίσεις, γι αυτό πρέπει να τις βοηθήσουν οι δήμοι, όπως η Αθήνα, που έδωσε το κέντρο της για το Ράλι Ακρόπολις και ο Πειραιάς, που έκλεισε ένα πεζοδρόμιο για έκθεση Φεράρι;

Η δράση της Θεσσαλονίκης δεν είναι φιλανθρωπία. Δεν είναι προσφορά. Είναι διαφήμιση, του αισχίστου είδους, γιατί χρησιμοποιεί παιδιά για να προωθήσει συγκεκριμένα προϊόντα και/ή έναν καταναλωτικό τρόπο ζωής. Και φυσικά, με πλήρη αδιαφορία για τις επιπτώσεις που η εμπειρία θα έχει στα παιδιά.

Γιατί εμείς, ακόμη κι αν στέλναμε τα παιδιά μας βόλτα με έναν άγνωστο που οδηγεί Πόρσε, θα τους κάναμε αντισταθμιστική αγωγή. Θα τους λέγαμε, χίλιες φορές, σε διάφορες συγκυρίες, ότι στον δρόμο δεν πρέπει να τρέχουμε, γιατί είναι επικίνδυνο. Θα τους εξηγούσαμε ότι δεν είναι απαραίτητο ένα γρήγορο αμάξι για να πας οπουδήποτε. Θα τους τονίζαμε, ότι δεν παρκάρουμε σε πεζοδρόμια.

Σ' αυτά τα παιδιά ποιος θα τα πει; Αφού τα έσυραν μπροστά στις κάμερες (γιατί "πουλά" ο άδολος ενθουσιασμός τους), ποιος θα προσφέρει αντιστάθμισμα σε όλα τα αρνητικά που έμαθαν στη βόλτα τους; Ποιος θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει τον πόθο του ακριβού και άπιαστου ονείρου που έριξαν στην ψυχούλα τους; Και, κυρίως, ποιος θα τους πει ότι η ταχύτητα σκοτώνει και πως όσοι οδηγούν πάνω από τα όρια μοιραία σκοτώνονται ή σκοτώνουν σε τραγικά δυστυχήματα;


__________

Πηγή εικόνας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου