+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων

Η ομάδα μας απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη και αναμένει απάντηση. Παρόμοιες επιστολές έχουν αποσταλεί (ή πρόκειται να αποσταλούν) και σε άλλους δημάρχους, Περιφερειάρχες και στο Υπουργείο Μεταφορών:

Αξιότιμε κ. Μπακογιάννη,

Με αφορμή την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) παρατηρούμε

πως στον δήμο μας δεν έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις ή μέτρα που να προωθούν βελτιώσεις στον τρόπο μετακίνησης των πολιτών, με τον διττό στόχο της εκπομπής λιγότερων ρύπων και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων μας.

Είναι κρίμα που μια πόλη σαν την Αθήνα απουσιάζει από τη διοργάνωση, ενώ θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα. Μάλιστα, τη στιγμή που η Αθήνα αφιέρωσε τόσες μέρες το κέντρο της στο αυτοκίνητο, με αφορμή το Ράλι Ακρόπολις, θα περίμενε κανείς την αφιέρωση αντίστοιχου χρόνου και χώρου και σε άλλα μέσα μετακίνησης, πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Θα ήταν ευχής έργο αν οι δρόμοι του Δήμου μας δεν απαιτούσαν καμία παρέμβαση για τη βελτίωσή τους και οι μετακινήσεις όλων μας ήταν γρήγορες κι ευχάριστες,  χωρίς εκνευρισμό, ταλαιπωρία και/ή κινδύνους. Θα θέλαμε να είναι ανεμπόδιστες για όλους και όσο το δυνατόν φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα πολύ απέχει από αυτό το ιδανικό. Όμως, με τον Μεγάλο Περίπατο, τον χρωματισμό των ραμπών για ΑμεΑ και γονείς με παιδικά καροτσάκια και άλλες ενέργειες, έχετε αποδείξει το ενδιαφέρον σας για τον μη εποχούμενο πολίτη. Θα θέλαμε να δούμε αυτές τις προσπάθειες να εντείνονται, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης στην πόλη μας.

Η πόλη μας έχει ανάγκη από ένα νέο, καλύτερο μοντέλο μεταφορών, με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που κοστίζει στη χώρα μας 8.500 ζωές κάθε χρόνο (εκτός από την επιβάρυνση της οικονομίας). Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, γίνεται πιο επιτακτική η μείωση των καυσαερίων, που συμβάλλουν στην  περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη. Επιπλέον, βελτιώνοντας τις συνθήκες μετακίνησης για τους επισκέπτες της χώρας που, φυσικά, έρχονται πεζοί, η Αθήνα θα γίνει ελκυστικότερη,  με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών αλλά και του χρόνου παραμονής τους στην πόλη μας.

Τέλος, όσον αφορά τους δημότες της πόλης, η ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά είναι τόση, που ακόμη και μια ελάχιστη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους θα είχε σημαντικό αντίκτυπο, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης. Πιστεύουμε πως η δημοτική αρχή που θα αφουγκραστεί αυτή την ως σήμερα αγνοημένη ανάγκη των πολιτών θα εισπράξει την ευγνωμοσύνη τους στο πολλαπλάσιο.

Σας παρακαλούμε να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της βιώσιμης μετακίνησης, το οποίο αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την πόλη μας, ενώ επηρεάζει όλους μας, ανεξαιρέτως.

Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση στην πρότασή μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία,

  

Με εκτίμηση, 

Μαμάδες+ στο  Δρόμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου