+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πλάκα και τουρισμός

Στην Πράγα, στη Βαρκελώνη, στο Λονδίνο, ο τουρισμός ανθεί.
Πόλεις χωρίς αρχαία, κι όμως, προσελκύουν χιλιάδες, εκατομμύρια τουρίστες.
Γιατί;
Ποιό είναι το μυστικό τους;



Οι τουρίστες έχουν αλλάξει. Ο αρχαιόφιλος εγγλέζος των ασπρόμαυρων ταινιών με τα σπασμένα ελληνικά έχει χαθεί, αν υπήρξε ποτέ.
Οι τουρίστες έρχονται για να χαλαρώσουν από τη ρουτίνα και τη δουλειά, για ν' απολαύσουν λίγη λιακάδα και ξεκούραση. Ναι, θα επισκεφθούν τ' αξιοθέατα. Αλλά ταξίδι δε σημαίνει μελέτη. Πάνω απ' όλα θέλουν να διασκεδάσουν, να ξεσκάσουν, να περάσουν καλά.
Οι λιγοήμερες αποδράσεις -χάρη στις προσφορές των αεροπορικών εταιρειών- έχουν γίνει μόδα.
Τέσσερις μέρες στη Βαρκελώνη, τριήμερο στην Πράγα, σαββατοκύριακο στο Λονδίνο.
Γιατί εκεί κι όχι εδώ;


Η Αθήνα βασίζεται στο βαρύ πολιτισμικό πυροβολικό της: αρχαιότητες και μουσεία.
Τι άλλο έχει να δώσει;
Αυτή η πόλη δεν προσφέρεται για απόδραση, για ξεκούραση.
Οι αποστάσεις, οι κακές συγκοινωνίες, ταλαιπωρούν τον επισκέπτη.
Δεν υπάρχει ούτε ένα λεωφορείο που να συνδέει όλα τα μεγάλα αξιοθέατα. Δεν υπάρχουν πεζόδρομοι, το κυκλοφοριακό χάος είναι τρομακτικό για τους αμύητους, η σήμανση είναι κακή.
Πού μπορεί να ξεκουραστεί ο ταλαιπωρημένος τουρίστας;
Μια είναι η μόνη όαση - η Πλάκα.

Με τα στενά δρομάκια της και τα γραφικά της σπίτια θα μπορούσε να είναι μια όαση, όπως η παλιά πόλη της Πράγας ή το κέντρο της Φλωρεντίας.
Αντί γι αυτό είναι απλά άλλη μια Αθηναϊκή γειτονιά που το μόνο που τη σώζει είναι τα σκαλιά της.
Αν έλειπαν κι αυτά, τα μηχανάκια θ' ανεβοκατέβαιναν σ' όλους της τους δρόμους, τα αυτοκίνητα θα ηταν παρκαρισμένα μπροστά σε κάθε κομψό νεοκλασσικό.
Τώρα απλά περιορίζονται στην Αδριανού, την Κυδαθηναίων και λίγους ακόμη δρόμους.



Και οι τουρίστες;
Αμάθητοι στο καθημερινό μας χάος, προσπαθούν να προσαρμοστούν νιώθωντας διαρκώς απειλούμενοι. Τους βλέπεις να επιμένουν να περάσουν από αδιάβατα πεζοδρόμια, να περιμένουν υπομονετικά σε διαβάσεις όπου δε σταματά κανείς, σε πράσινα φανάρια όπου ακόμη περνούν μηχανάκια και αυτοκίνητα.
Ποιός από αυτούς τους ανθρώπους θα επιστρέψει συστήνοντας την Αθήνα στους φίλους του; Ποιός θα θελήσει να ξανάρθει; Αν ξαναέρθει στη χώρα, το πιθανότερο είναι πως θα πάρει μια πτήση κατευθείαν για κάποιο νησί.



Ενώ ο αστικός τουρισμός ανθεί σε ιστορικές πόλεις όπως η Πράγα, εμείς, ανίδεοι από πεζόδρομους και αστική ανάπλαση, πιστεύουμε ακόμη ότι το αυτοκίνητο είναι φορέας προόδου. Του παραδίδουμε την πιο ωραία γωνιά της πόλης, αντί να μετατρέψουμε ολόκληρη την περιοχή σε μια όαση ξεκούρασης και ομορφιάς. Παραδίνουμε την ηρεμία και τη χαλάρωσή μας στα χέρια του κάθε οδηγού που θέλει να ξεκλέψει πέντε λεπτά διαδρομής. Για τα πέντε λεπτά των λίγων παράνομων οδηγών ντόπιοι και ξένοι περιπατητές κινδυνεύουν. Για να κερδίσουν αυτά τα πέντε λεπτά οι τυπικοί ελληναράδες οδηγοί καταστρέφουν ανενδοίαστα την τελευταία όαση χαλάρωσης που έχει απομείνει στην πόλη.

Την ίδια στιγμή αναρωτιόμαστε γιατί οι κρατήσεις μειώνονται. Μα γιατί απορούμε;

Την πρωταπριλιά διεκδικούμε το χώρο που μας ανήκει, για να τον χαρούμε όπως του αξίζει. Περπατούμε και ξεναγούμαστε στην Πλάκα. Για λεπτομέρειες, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου