+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Κλήση για δράση

Αγαπητές μαμάδες, αγαπητοί μπαμπάδες.

Αν σας απασχολεί η ασφάλεια των παιδιών σας όταν βγαίνετε από το σπίτι, παρακαλούμε διαβάστε τα παρακάτω. Θέλουμε τη γνώμη σας και τη συμμετοχή σας.

Εξηγούμαστε: Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις αρχές Μάη. Φέτος η εβδομάδα αυτή (4-10 Μάη) είναι αφιερωμένη στα παιδιά.


'Ολα τα μέλη της ομάδας μας θέλουμε να οργανώσουμε κάποιες δράσεις για να υπενθυμίσουμε σε όλους πόσο επικίνδυνοι είναι οι ελληνικοί δρόμοι για τα ελληνόπουλα.

Αυτά που σκεφτόμαστε είναι:
- Να κλείσουμε έναν δρόμο και να τον αφιερώσουμε στο παιχνίδι.
- Να καλέσουμε τους δημάρχους των περιοχών μας να περπατήσουμε μαζί σε όποιο πεζοδρόμιο θέλουν (είμαστε σίγουρες ότι δε θα βρουν ούτε μία διαδρομή κατάλληλη για καρότσι)
- Να οργανώσουμε ποδηλατοβόλτα γονιών-παιδιών στο νέο ποδηλατόδρομο Πετράλωνα-Καλλιθέα.
- Να οργανώσουμε ξενάγηση στα αρχαία της Αθήνας για παιδιά.
- Να ζητήσουμε τη δωρεάν μετακίνηση των ανηλίκων για όλη την εβδομάδα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Να οργανώσουμε μαθήματα σε πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

και πολλές άλλες ιδέες.

Δεν είμαστε μόνοι μας κι ούτε αυτές είναι αποκλειστικά δικές μας ιδέες. Μαζί μας είναι κι άλλοι σύλλογοι (Πεζή, Ποδηλάτισσες, SOSΤΕ, κά).

Εκτός από τις παραπάνω προτάσεις που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί, υπάρχουν άλλες που έχουν ήδη δρομολογηθεί:


-  Η πανελλαδική ποδηλατοπορεία (Κυριακή 10 Μαίου) θα εντάξει στη θεματολογία της το ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών ποδηλατών.
-  Στο Μουσείο Μπενάκη, από 20 Απρίλη εως 20 Μάη, στα πλαίσια της διοργάνωσης του grdesign, θα υπάρξει έκθεση αφίσσας με θέμα «Ένα παιδί είναι ένα παιδί. Δεν είναι κινούμενος στόχος» και «Η Ταχύτητα σκοτώνει»
-  Στη Γέφυρα του Σόλωνα στη διασταύρωση Κηφισίας και Στεφάνου Δέλτα θα υπάρξει επίσης έκθεση αφισσών από Δευτέρα 4 εως και Κυριακή 10 Μαίου, με πιθανές παράλληλες εκδηλώσεις.
-  Η Εφημερίδα των Συντακτών θα διαθέτει κάθε μέρα όλη την εβδομάδα ένα δίστηλο για το θέμα Οδική Αφάλεια και Παιδιά  που θα καλυφθεί από όλους μας.
-  Το διαδικτυακό portokaliradio.gr θα έχει επίσης καθημερινά εκπομπές για το θέμα.
- Σωματεία Εκπαιδευτών Οδήγησης, οργανώνουν δράσεις σε διαφορους Δήμους της Αθήνας που θα διαρκέσουν όλο το Μάιο (αναλυτικά: εδώ)
- Γιορτή Παιδικής Οδικής Ασφάλειας (Σάββατο 9 Μαΐου, 11.00-15.00). Θα περιλαμβάνει:
Επίδειξη τοποθέτησης/έλεγχο λειτουργίας παιδικού καθίσματος, Μάθημα Ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου, Περπάτημα με και χωρίς γυαλιά προσομοίωσης μέθης, Ζωντανή Μουσική απο παιδιά και "ξενάγηση" στα προβλήματα των πεζών του Πεδίου του Άρεως.
Θέλουμε λοιπόν να σας ρωτήσουμε:
Συμφωνείτε μ' αυτές τις ιδέες;
Μήπως έχετε άλλες καλύτερες; Αν ναι, πείτε μας.
Από όλες αυτές τις δράσεις, σε ποιες θα θέλατε να συμμετάσχετε;

Παρακαλούμε στείλτε μήνυμα ή κάντε σχόλιο, δηλώστε προτιμήσεις και συμμετοχή. Αν δεν αγωνιστούμε εμείς για το καλό των παιδιών μας, ποιος θα το κάνει;

Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά σας καλύτερα.


Περισσότερες πληροφορίες:
Αν δεν ξέρατε για την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας δεν πειράζει, ακόμη και το ίδιο το κράτος την αγνοεί ή τη θυμάται για 2 λεπτά στο δελτίο των 8.00. Βέβαια, στην Ελλάδα του παραλόγου, οι 920 οροθετικοί της χώρας είναι (και πολύ σωστά) αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, αλλά οι  802 νεκροί (και 1107 βαριά τραυματίες) από τροχαία δεν είναι.

Όσον αφορά τα τροχαία, η χώρα μας είναι η πιο επικίνδυνη σ' ολόκληρη την ΕΕ. Στην Ελλάδα, δύο άνθρωποι πεθαίνουν από τροχαίο κάθε μέρα. Κάθε δύο εβδομάδες, ένα παιδί χάνεται στην άσφαλτο (31 συνολικά το 2014). Τα βασικά αίτια που αναφέρονται είναι η συμπεριφορά των οδηγών και λιγότερο η κατάσταση του οδικού δικτύου, θέματα που και τα δύο μπορούν να αντιμετωπιστούν με εκπαίδευση και σωστό σχεδιασμό.


2 σχόλια:

 1. Όλες οι δράσεις φαίνονται καλές...
  Οι δύο πρώτες ίσως λίγο πιο αποτελεσματικές;

  στη διάθεσή σας για τα περαιτέρω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω πώς να επικοινωνήσω μαζί σου, αλλά μπορείς εσύ. Θα μας βρεις εδώ https://www.facebook.com/mamastodromo κι εδώ: mamastodromo@gmail.com

   Διαγραφή