+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας

Κάθε Σεπτέμβρη, από 16 ως 22, πραγματοποιείται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας. Στα πλαίσιά της, οι Δήμοι της Ευρώπης καλούνται να εφαρμόσουν πιλοτικά μέτρα για πιο βιώσιμες μετακινήσεις στις πόλεις τους. Θεωρητικά, μετά την πιλοτική εφαρμογή, θα γίνει αποτίμηση και, αν τα μέτρα κριθούν επιτυχημένα, θα δρομολογηθεί η οριστική εφαρμογή τους.

Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 37 δήμοι της χώρας.

Εμφανής η έλλειψη πρωτοβουλιών από το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (η τελευταία σχετική ανακοίνωση είναι για τους δήμους που βραβεύτηκαν το ...2021!) 

 

Αισθητή και η απουσία του μεγαλύτερου δήμου της χώρας (Αθηναίων) του οποίου η τελευταία σχετική δράση ήταν το ...2014!

 


Από την πλευρά του, το υπουργείο Μεταφορών περιορίστηκε στον επικοινωνιακό τομέα, με την προκήρυξη ενός διαγωνισμού για τη δημιουργία "εικαστικής ταυτότητας" για την εβδομάδα κινητικότητας. Καμία άλλη πρόταση ή πιλοτική εφαρμογή, δυστυχώς. 


 

Η ομάδα μας όμως δεν θα το βάλει κάτω! Παρακαλώ, δείτε τις πόλεις που συμμετέχουν στη φετινή εβδομάδα κινητικότητας σ' αυτόν τον σύνδεσμο ή την παρακάτω εικόνα.



Αν ο δήμος σας λείπει, αντιγράψτε το παρακάτω μήνυμα και στείλτε το στο γραφείο Δημάρχου, στον/την αντιδήμαρχο υποδομών και/ή στο γραφείο δημοσίων σχέσεων του δήμου:

Αξιότιμε/η Δήμαρχε/Αντιδήμαρχε/κτλ
Καλημέρα σας.
Με έκπληξη διαπιστώνω πως ο δήμος μας δεν έχει ετοιμάσει καμία παρέμβαση για την φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.
Η απουσία αυτή δεν δικαιολογείται, αφού οι μετακινήσεις στον δήμο μας απέχουν πολύ από το να είναι ιδανικές. Με αφορμή λοιπόν αυτή την εβδομάδα θα σας παρακαλούσα στο εξής να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης για τους δημότες.
Με εκτίμηση,
Υπογραφή

 

Μην παραλείψετε να κάνετε σχετική ανάρτηση σε κάποιο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου σας. Θυμηθείτε, αν δεν δουν ότι οι δημότες ενδιαφέρονται, πώς θα ενδιαφερθούν εκείνοι; Πιέστε λοιπόν και κάντε ντόρο, ώσπου να τους δείτε να ιδρώνουν!

Πρόταση μηνύματος για μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Γιατί ο Δήμος μας απουσιάζει (και φέτος) από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας; Είναι άραγε οι μετακινήσεις στην πόλη μας είναι τόσο ιδανικές που δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση; Σοβαρά;

 

Εκτός από τους δήμους, καλούνται και οι οργανώσεις των πολιτών (όπως εμείς) να οργανώσουν δικές τους δράσεις.
Έστω και τελευταία στιγμή προλαβαίνουμε.
Ρίχνω μερικές ιδέες (εκτός από την επιστολική δράση που είπαμε παραπάνω):

1) Συγκέντρωση δημοτών έξω από τα γραφεία των δήμων μας

2) Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο μεταφορών

3) Φωτογραφικός διαγωνισμός "Ο δρόμος προς το σχολείο" με έναρξη την εβδομάδα κινητικότητας και λήξη την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων.

4) Περίπατος σε ιστορικό σημείο (Πλάκα, Αναφιώτικα, κτλ)

5) Ξενάγηση

6) 'Αλλο (πείτε τι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου