+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Μύθοι της Αθήνας

Ο κ. Κοσκινάς πάλι έκανε το θαύμα του. Παιδί του Ιστορικού-Αρχαιολογικού και η υποφαινόμενη, κι όμως, άκουσα πράγματα που δεν τα είχα ξανακούσει. Σκάνδαλα στις υπώρειες της Ακρόπολης, έκθετα βρέφη και γονείς που ξαναβρίσκουν χαμένα παιδιά, ιστορίες αυτοθυσίας και δυναστικές έριδες, πόλεμοι, εισβολές και οι απαραίτητοι Ρωμαίοι, όλα τα είχε αυτή η ξενάγηση, σε μια αφήγηση μυθιστορηματική, που στιγμή δε σ' έκανε να βαρεθείς.
Ο ξεναγός μας βρήκε τον τρόπο να αναφερθεί στα πιο πιπεράτα επεισόδια της δράσης του ελληνικού πανθέου, κάνοντας τους ενήλικες να σκάνε στα γέλια αλλά χωρίς να προσβάλλει τ' αυτιά των νεότερων του ακροατηρίου.
Ναι, οι χώροι ήταν κλειστοί. Όμως καθόλου δε μας πείραξε. Αντί ν' ακούσουμε την ιστορία του Κέκροπα όρθιοι δίπλα στο Ερέχθειο, αράξαμε στα βραχάκια του Άρειου πάγου και απολαύσαμε την υπέροχη θέα αφήνοντας να μας παρασύρει η συναρπαστική αφήγηση του ξεναγού μας.
Έπειτα, κατηφορήσαμε την Δ. Αρεοπαγίτου, σταματώντας για να μιλήσουμε λίγο για τους μύθους που συνδέονται με τη νότια πλευρά του Ιερού Βράχου και συνεχίσαμε ως το Ολυμπιείο όπου ακούσαμε ακόμη περισσότερα ενδιαφέροντα ανέκδοτα.
Η ξενάγηση (και η μπαταρία της μηχανής μου) τέλειωσε στα νότια του ναού, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Αγ. Φωτεινή, αλλά και πολλά ίχνη από αρχαίες λατρείες και μυθολογικά επεισόδια.
Ευχαριστούμε τον κ. Κοσκινά για την ευγενική προσφορά της ξενάγησης, κι ανανεώνουμε την πρόσκληση προς όλους σας για την επόμενη δράση μας, η οποία μάλλον θα γίνει αρχές Ιουνίου. Ανακοίνωση θα γίνει σύντομα.
Στο μεταξύ, να είστε όλοι καλά και ασφαλείς, όπου κι όπως κι αν κυκλοφορείτε.

Η ξενάγηση αρχίζει. Ο πρώτος μύθος έχει να κάνει φυσικά με την ελιά, το ιερό δέντρο της Αθηνάς και της Αθήνας, φυτεμένο παντού γύρω από την Ακρόπολη.

Η ομάδα μας κατευθύνεται προς τον Άρειο Πάγο.
Η ώρα, κοντά στο ηλιοβασίλεμα, ήταν τέλεια και η ατμόσφαιρα κατακάθαρη. Απολαμβάνουμε τη θέα, ακούγοντας τη μια συναρπαστική ιστορία μετά την άλλη.
 
"Και πού ν' ακούσετε τι έχω να σας πω για τη νότια κλιτύ." Ο ξεναγός μας στη Δ. Αρεοπαγίτου, μπροστά στη νότια πλευρά του Ιερού Βράχου.

Τελικά γιατί πήρε 5-6 αιώνες να χτιστεί ο ναός του Ολυμπίου Διός; Γιατί ο ναός του πατέρα των θεών βρίσκεται χαμηλότερα από το ναό της κόρης του; Πώς έδειχναν (έμπρακτα) τη δυσαρέσκειά τους προς τους Πεισιστρατίδες οι αρχαίοι Αθηναίοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου