+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Αφιέρωμα στον Στίβεν Χόκινγκ

Σαν σήμερα, το 1942, γεννήθηκε ο διάσημος φυσικός Στήβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking). Στα 21 του χρόνια ανακαλύφθηκε ότι πάσχει από μια νόσο που τον παρέλυε σταδιακά. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τις έρευνες που τον ανέδειξαν ως έναν από τους σημαντικότερους ερευνητές της γενιάς του.

Άραγε, τι θα είχε καταφέρει ο Χόκινγκ αν ζούσε στην Ελλάδα;
Θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του; Πόσα από τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας είναι πλήρως προσβάσιμα; Πόσοι από τους δρόμους που οδηγούν σ’ αυτά είναι προσβάσιμοι από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα; 



Μια δράση για τους Χόκινγκ της Ελλάδας
Σήμερα, προς τιμήν του μεγάλου φυσικού, ξεκινάμε μια δράση που εστιάζει στο ερώτημα: «
Αν ερχόταν στην Ελλάδα, πώς θα κυκλοφορούσε;»

Στις καθημερινές μας διαδρομές εντοπίζουμε σημεία από όπου ΔΕΝ θα μπορούσε να περάσει το αμαξίδιό του.
Τα καταγράφουμε και τα κοινοποιούμε στο σχετικό event που έχει δημιουργηθεί στο Facebook.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω;
Αρκεί μια διεύθυνση (οδός, αριθμός, δήμος) για να βρεθεί το σημείο στο Google maps, αλλά φυσικά μια φωτογραφία από τη δική σας οπτική είναι επιθυμητή. Φροντίστε να μη φαίνονται πρόσωπα, νούμερα πινακίδων, τηλέφωνα και άλλες προσωπικές πληροφορίες, εκτός αν έχετε άδεια για τη δημοσίευσή τους.
Όσοι δεν διαθέτετε FB μπορείτε να συμμετέχετε στέλνοντας τα στοιχεία που συλλέγετε στο mamastodromo@gmail.com. Θα δημοσιευτούν στο ιστολόγιο της ομάδας (
https://mamastodromo.blogspot.com/), με τον τρόπο που επιθυμείτε (πλήρες όνομα, αρχικά, κτλ).

Σκοποί της δράσης
Ο σκοπός της δράσης είναι διττός:
Α) η ευαισθητοποίηση του κοινού για το μεγάλο πρόβλημα της πρόσβασης των ανθρώπων με αναπηρία στη χώρα μας
Β) ο εντοπισμός όσο το δυνατόν περισσότερων προβληματικών σημείων, τα οποία θα κοινοποιηθούν στις αντίστοιχες δημοτικές αρχές, ώστε να διορθωθούν για όλους τους συμπολίτες μας. 

Τόπος
Λόγω της πανδημίας, η δράση θα είναι αποκλειστικά δικτυακή. Εννοείται φυσικά πως το πρώτο μέρος, η συλλογή των στοιχείων, θα γίνει στο φυσικό περιβάλλον. 

Χρόνος
Προς τιμήν του διάσημου επιστήμονα, η δράση θα διαρκέσει από την επέτειο της γέννησής του ως την επέτειο του θανάτου του (8 Ιανουαρίου - 14 Μαρτίου, 2021).

Παρακολούθηση
Μπορείτε να δείτε όλα τα προβληματικά σημεία σε χάρτη που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τη δράση μας.

Περισσότερα
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο mamastodromo@gmail.com.

Πηγή εικόνας
Περιγραφή εικόνας: Ηλικιωμένος άνδρας με αδύναμα και συνεστραμμένα μέλη σε ηλεκτρικό αμαξίδιο, εξοπλισμένο με υπολογιστή. Βρίσκεται σε ένα πλακόστρωτο δρομάκι το οποίο οδηγεί σε πύλη πέτρινου ιστορικού κτιρίου. Είναι ο Σ. Χόκινγκ στο Κέμπριτζ.

 

Ενημέρωση:
Όταν γράφηκε αυτό το κείμενο, δεν γνώριζα πως ο Χόκινγκ είχε επισκεφθεί την Ελλάδα δύο φορές, για να συμμετέχει σε συνέδρια
στην Κρήτη και στη Σάμο. Το αν και πώς κυκλοφορούσε στα δύο αυτά (καθόλου προσβάσιμα) νησιά, δεν διευκρινίζεται καθόλου στα άρθρα.
Ζητώ συγνώμη για την άγνοιά μου και διορθώνω. Για λεπτομέρειες, ακολουθήστε τους παραπάνω συνδέσμους (στα ονόματα των νησιών).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου