+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Πώς καθαρίζουμε το χιόνι

Είναι προφανές πως το χιόνι δεν θα φύγει μόνο του, ιδίως όσο οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.
Είναι επίσης προφανές πως οι ποσότητα που έπεσε ξεπερνά τις υπάρχουσες δυνατότητες καθαρισμού.
Δεν θα ασχοληθώ με το γιατί. Αυτή τη στιγμή προέχει να ξεφορτωθούμε το χιόνι.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να πάμε στις δουλειές μας χωρίς να μας κουβαλήσουν στο ΚΑΤ;
Παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές οδηγίες, για όσους δεν ξέρουν από χιόνι. Παρακαλώ διαδώστε.



Προσωπική ασφάλεια
 

- Φορέστε στεγανά αντιολισθητικά παπούτσια και ζεστά ρούχα.

- Αν πρόκειται να δουλέψετε στον δρόμο, φροντίστε να είστε ορατοί στους διερχόμενους οδηγούς: φορέστε ρούχα με έντονα χρώματα και, αν είναι δυνατόν, με ανακλαστικά στοιχεία.

- Ο καθαρισμός του χιονιού είναι ζόρικη δουλειά, ιδίως όταν δεν είναι φρέσκο. Ξεκινήστε ήρεμα και αποφύγετε έντονες και βιαστικές κινήσεις. Αν νιώσετε άσχημα, κάντε ένα διάλειμμα ή σταματήστε.

- Το χιόνι είναι βαρύ. Μην προσπαθήσετε να μετακινήσετε μονομιάς μεγάλες ποσότητες. Σεβαστείτε τη μέση σας.

Εργαλεία

Φτυάρι. Το πλαστικό είναι καλύτερο, γιατί στο σιδερένιο κολλά το χιόνι. Φροντίστε να είναι γερό.

Σκούπα. Για μικρές ποσότητες χιονιού ή για την τελευταία στρώση, μετά το φτυάρισμα. Χρησιμοποιήστε σκούπες με σκληρή τρίχα, που είναι για σπρώξιμο και τρίψιμο, όχι τις συνηθισμένες για απλό σκούπισμα.

Παγοκόφτη. Αν το χιόνι έχει παγώσει, θα χρειαστείτε κάτι σκληρό και σουβλερό για να σπάσετε τον πάγο σε κομμάτια.  Μια τσάπα ή ένας κασμάς είναι καλή λύση. Στην ανάγκη, ακόμη κι ένα σφυρί ή ένα γερό κατσαβίδι θα βοηθήσει. Προσέξτε να μην καταστρέψετε ό,τι βρίσκεται από κάτω (π.χ. το πάτωμα της βεράντας σας)

Αλάτι. Θα χρειαστείτε χοντρό αλάτι (για πάστωμα) ή αλάτι πλυντηρίου. Το λεπτό, επιτραπέζιο αλάτι διαλύεται αμέσως, χωρίς να προλάβει να λιώσει το χιόνι. Επιπλέον, το χοντρό αλάτι δημιουργεί τραχιά, αντιολισθητική επιφάνεια.

Άμμος. Θα δημιουργήσει ένα αντιολισθητικό στρώμα στα σημεία που δεν μπορείτε να καθαρίσετε. Η πιο άμεσα διαθέσιμη είναι η άμμος για γάτες.

Άλλα υλικά. Αν δεν υπάρχει άμμος χρησιμοποιήστε χώμα ή στάχτη. Φύλλα, κλαδάκια ή πριονίδι δημιουργούν επίσης καλή αντιολισθητική επίστρωση.

Μέθοδος
- Το φρέσκο χιόνι καθαρίζεται απείρως ευκολότερα από το παγωμένο ή πατημένο. Όσο πιο νωρίς αρχίσετε, τόσο καλύτερα.

- Πριν αρχίσετε να μετακινείτε το χιόνι, σκεφτείτε πού θα το αποθέσετε για να λιώσει. Επειδή μπορεί να μείνει εκεί αρκετές μέρες, αφήστε το σε μέρη που δεν θα εμποδίζει την κίνηση ανθρώπων ή οχημάτων. Επίσης, φροντίστε να μην μπλοκάρει λούκια, φρεάτια και αγωγούς αποστράγγισης.

- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ζεστό νερό. Θα δημιουργηθεί μια πολύ επικίνδυνη λεία επιφάνεια από αόρατο πάγο.

- Μόλις καθαρίσετε μια επιφάνεια, σκορπίστε παντού αλάτι, για να αποτρέψετε τη δημιουργία πάγου. Μια χούφτα (περίπου 20 γραμμ.) είναι αρκετή για την κάλυψη ενός τετραγωνικού μέτρου.

- Αν δεν μπορείτε να καθαρίσετε κάποια σημεία, σκεπάστε τα με άμμο (ή χώμα, στάχτη, φύλλα κτλ.). Σκοπός είναι να μη γλιστρούν, ώστε να αποτρέψετε ατυχήματα.

- Αν κάποιοι αδυνατούν να καθαρίσουν το σπίτι τους, βοηθήστε τους. Θα συμβάλετε στην ασφάλεια όλων – δική τους, δική σας και κάθε περαστικού.

- Αν μπορείτε, σχηματίστε ομάδα ή συνεργείο και δουλέψτε μαζί. Η δουλειά θα γίνει πιο ευχάριστα, ενώ θα είστε σε θέση να προσέχετε ο ένας τον άλλο.

 

Καλή επιτυχία!



(Περιγραφή εικόνας: άτομο που φτυαρίζει χιόνι. Φαίνεται από τα γόνατα και κάτω. Πηγή εικόνας: https://www.leicestermercury.co.uk/news/uk-world-news/law-clearing-snow-ice-footpaths-909444)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου