+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Δήμαρχε, περπατήστε μαζί μας!Στα πλαίσια των δράσεων για την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, οι "Μαμάδες στο Δρόμο" απευθύνουν την πρόσκληση που θα διαβάσετε παρακάτω προς όλους τους Δημάρχους του Λεκανοπεδίου:

Αξιότιμη κα. / Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Ασφαλώς θα γνωρίζετε πως η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στην Ευρώπη στον τομέα των τροχαίων δυστυχημάτων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα στο ελληνικό οδικό δίκτυο, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίζονται.
Πολλοί από αυτούς είναι πεζοί, οι οποίοι διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο, όχι μόνο όταν αναγκάζονται να κινηθούν εκτός πεζοδρομίου, αλλά και όταν διασχίζουν νόμιμα το δρόμο. Ακόμη και στο πεζοδρόμιο, οι πεζοί δεν είναι ασφαλείς (όπως η αείμνηστη Ηώ Ζερβουδάκη και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Ι. Αντωνόπουλος), λόγω των συνεχών παραβιάσεων των χώρων των πεζών από οχήματα.
Με δεδομένο ότι όλοι οι κάτοικοι της χώρας είναι πεζοί, ακόμη και οι οδηγοί (μόλις κλειδώσουν το όχημά τους), η κατάσταση αυτή επηρρεάζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Ωστόσο, η επίδραση αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στα παιδιά, που κινδυνεύουν περισσότερο λόγω του μικρού τους μεγέθους και της αδυναμίας τους να κρίνουν με ασφάλεια αποστάσεις και καταστάσεις.
Με δεδομένο ότι όλοι οι κάτοικοι της χώρας είναι πεζοί, ακόμη και οι οδηγοί (μόλις κλειδώσουν το όχημά τους), η κατάσταση αυτή επηρρεάζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Ωστόσο, η επίδραση αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στα παιδιά, που κινδυνεύουν περισσότερο λόγω του μικρού τους μεγέθους και της αδυναμίας τους να κρίνουν με ασφάλεια αποστάσεις και καταστάσεις.
Με δεδομένο ότι όλοι οι κάτοικοι της χώρας είναι πεζοί, ακόμη και οι οδηγοί (μόλις κλειδώσουν το όχημά τους), η κατάσταση αυτή επηρρεάζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Ωστόσο, η επίδραση αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στα παιδιά, που κινδυνεύουν περισσότερο λόγω του μικρού τους μεγέθους και της αδυναμίας τους να κρίνουν με ασφάλεια αποστάσεις και καταστάσεις.
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας τιμάται και στη χώρα μας από τις 4 έως τις 10 Μαΐου. Φέτος, είναι αφιερωμένη στο παιδί.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεών της, οι «Μαμάδες στο Δρόμο» σας καλούν να περπατήσετε μαζί μας από οποιοδήποτε σημείο παιδικού ενδιαφέροντος (κατά προτίμηση σχολείο, αφού τα παιδιά πηγαίνουν εκεί συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο) προς οποιαδήποτε στάση Μέσου Μαζικής Μεταφοράς. Μοναδικές προϋποθέσεις, ο δρόμος να μην είναι κεντρικός δρόμος-βιτρίνα, όπως η Πανεπιστημίου, και η απόσταση που θα διανύσουμε να μην είναι μικρότερη από τρία τετράγωνα.
Οι «Μαμάδες στο Δρόμο» στοιχηματίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο στην πόλη όπου να μπορεί να κινηθεί ένα παιδί ή ένας ανάπηρος συμπολίτης μας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Οι «Μαμάδες στο Δρόμο» είναι βέβαιες πως δεν υπάρχει στις πόλεις μας διαδρομή απαλλαγμένη από εμπόδια που δυσχεραίνουν τη μετακίνηση των πολιτών ή θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Οι «Μαμάδες στο Δρόμο» δεν απευθύνουν αυτή την πρόσκληση για να εκθέσουμε την παρούσα ή την παλαιότερη δημοτική αρχή για λάθη ή παραλείψεις (το πρόβλημα εντοπίζεται σ’ όλους τους δήμους της χώρας και οι ρίζες του πάνε πολύ βαθύτερα από μερικές τετραετίες). Αντίθετα, η βαθύτερή μας επιθυμία είναι να κάνουμε λάθος. Θα θέλαμε πάρα πολύ ν’ αποδειχθεί ότι οι εμπειρίες μας ως τώρα δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των καταστάσεων. Θα θέλαμε να ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν στην πόλη μας οάσεις όπου οι άνθρωποι κυκλοφορούν με ηρεμία και ασφάλεια. Αν πράγματι βρούμε τέτοιες οάσεις θα «καταπιούμε τα λόγια μας» και θα τις δημοσιοποιήσουμε με την ελπίδα ότι θα γίνουν παράδειγμα προς μίμηση, έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση για όλους μας.
Αν όμως η ελπίδα μας δεν πραγματοποιηθεί, θα θέλαμε αυτή η κοινή μας βόλτα να λειτουργήσει ως κλήση αφύπνισης για μια πολύ κοινή κατάσταση, η οποία συνήθως παραβλέπεται, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί και τα προβλήματα που δημιουργεί στους πολίτες.
Σας ευχαριστούμε και προσδοκούμε θετική απάντησή σας,
«Μαμάδες στο Δρόμο»
Σημείωση: Η διεύθυνση της εκδήλωσής μας στο Facebook είναι https://www.facebook.com/events/1631068567111676/.

Για τις διευθύνσεις όλων των δήμων του λεκανοπεδίου, δείτε εδώ (κάτω)
Για τις διευθύνσεις όλων των δήμων της χώρας, δείτε εδώ.
Για όσους θέλετε να συμμετάσχετε, η διαδικασία είναι απλή:

1) Επιλέξτε μερικά σημεία στην περιοχή σας που η κυκλοφορία πεζών είναι δύσκολη.


2) Στείλτε την επιστολή σας στο δήμαρχο (γράψτε μια δική σας, όπως τη θέλετε, ή κάντε copy-paste τη δική μας που διαβάσατε παραπάνω). Μπορείτε να προτείνετε στην επιστολή σας τις διαδρομές που έχετε επιλέξει.


3) Προωθήστε την επιστολή σας στις μαμάδες στο δρόμο, για να τη δημοσιεύσουμε εδώ, στο facebook και στο Twitter. Όσο περισσότεροι το μάθουν, τόσο καλύτερα.


4) Ενημερώστε μας για τη θετική ή αρνητική απάντηση του δημάρχου.


5) Αφού κανονιστεί το ραντεβού (αν ο δήμαρχος δεν απαντήσει, κανονίστε δικό σας), ενημερώστε όσο περισσότερους μπορείτε για να συμμετάσχουν (και εμάς, εννοείται). Εκτυπώστε αφίσσες Α4 (σε λίγο θα δημοσιεύσουμε μία για κοινή χρήση) και κολλήστε τις σε σχολεία, φούρνους, στάσεις λεωφορείων κτλ.


6) Κάντε την πορεία σας (με ή χωρίς το δήμαρχο)


7) Ετοιμάστε ένα σύντομο κείμενο για το πώς εξελίχθηκε η δράση σας (με φωτογραφίες, αν γίνεται) και δημοσιεύστε το απευθείας εδώ ή στείλτε το στις Μαμάδες για δημοσίευση στο μπλογκ.

Καλή επιτυχία!
 


Οι περίπατοί μας στους δήμους δεν είναι η μόνη δράση που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας.

Θα γίνουν πολλές άλλες δράσεις (από διάφορους συλλόγους και φορείς):

  1. Στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κτίριο της Οδού Πειραιώς, στα πλαίσια της διοργάνωσης του grdesign, θα υπάρξει έκθεση αφίσσας με θέμα «Ένα παιδί είναι ένα παιδί. Δεν είναι κινούμενος στόχος» και «Η Ταχύτητα σκοτώνει» (από 20 Απρίλη εως 20 Μάη).
  2. Στη Γέφυρα του Σόλωνα στη διασταύρωση Κηφισίας και Στεφάνου Δέλτα, έκθεση αφισσών από Δευτέρα 4 εως και Κυριακή 10 Μαίου, με πιθανές παράλληλες εκδηλώσεις.
  3. Δράσεις για την οδική ασφάλεια σε διάφορους δήμους του Λεκανοπεδίου τις οποίες διοργανώνουν τα Σωματεία Εκπαιδευτών Οδηγών Αττικής. Οι δράσεις θα διαρκέσουν όλο το Μάιο.
  4. Γιορτή Παιδικής Οδικής Ασφάλειας, το Σάββατο 9 Μαΐου, 11.00-15.00, στο Πεδίο του Άρεως, που θα περιλαμβάνει:  Επίδειξη τοποθέτησης/έλεγχο λειτουργίας παιδικού καθίσματος, Μάθημα Ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου, Περπάτημα με και χωρίς γυαλιά προσομοίωσης μέθης, Ζωντανή Μουσική απο παιδιά, «Ξενάγηση» στα προβλήματα των πεζών του Πεδίου του Άρεως
  5.  Ανοιχτός Θεματικός Περίπατος «Γυμνάσια και Αθλητισμός στην Αρχαία Αθήνα», την Κυριακή, 10 Μαΐου, 11 π.μ.
  6. Πανελλαδική ποδηλατοπορεία, την Κυριακή, 10 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στο Πεδίο του Άρεως.
  7. Η Εφημερίδα των Συντακτών θα διαθέτει κάθε μέρα, την εβδομάδα 8-10 Μαΐου, ένα δίστηλο αφιερωμένο στο θέμα Οδική Αφάλεια και Παιδιά.
  8. Το διαδικτυακό portokaliradio.gr θα έχει επίσης καθημερινά εκπομπές για το θέμα.Ελπίζουμε να σας δούμε στις δράσεις μας.

Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά σας καλύτερα!

_______________________

Ενημέρωση: μόνο ο δήμος Παπάγου-Χολαργού δέχτηκε την πρόσκλησή μας. Διαβάστε περισσότερα για την πορεία μας, στο τέλος του σχετικού μας άρθρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου