+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

Οι δράσεις της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη από εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια.
Δυστυχώς, κανένας κυβερνητικός φορέας δε φάνηκε να θεωρεί το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας άξιο προσοχής, με αποτέλεσμα όλες οι εκδηλώσεις να έχουν διοργανωθεί από συλλογικότητες πολιτών. Από την άλλη, τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης αγνόησαν το θέμα (με λαμπρές εξαιρέσεις την Εφημερίδα των Συντακτών και το διαδικτυακό portokaliradio.gr που είχαν καθημερινά αφιερώματα). 

Πώς είναι δυνατόν; Δυο έλληνες σκοτώνονται κάθε μέρα στους δρόμους μας και κανείς δε νοιάζεται;
Αν ήταν πόλεμος, θα είχαμε όλοι ξεσηκωθεί...

Δε θα επεκταθώ, γιατί το θέμα πονάει.
Θα περιοριστώ να περιγράψω εδώ τι κάναμε, όσοι εργαστήκαμε γι αυτή την εβδομάδα.

Κατ' αρχήν, ποιοι συμμετείχαμε:
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των Πεζών –“ΠΕΖΗ
Μαμάδες σε Δράση
Μαμάδες στο Δρόμο
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ
Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο»
Παιδικό Στέκι Τσαμαδού 15
Πανελλαδικός Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα
ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα
ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ
Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Εκπαιδευτών Οδηγών Αττικής
Φίλοι της Φύσης

Τις δράσεις υποστήριξαν οι: ΕΣΗΕΑ – Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ΟΕΝΓΕ– Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και ΠΟΕΔΗΝ – Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων
Διοργανώθηκαν οι εξής δράσεις:


  1. Στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κτίριο της Οδού Πειραιώς, στα πλαίσια της διοργάνωσης του grdesign, έκθεση αφίσσας με θέμα «Ένα παιδί είναι ένα παιδί. Δεν είναι κινούμενος στόχος» και «Η Ταχύτητα σκοτώνει» (από 20 Απρίλη εως 20 Μάη)
  1. Στη Γέφυρα του Σόλωνα στη διασταύρωση Κηφισίας και Στεφάνου Δέλτα, έκθεση αφισσών 4-10 Μαίου.
  1. Δράσεις για την οδική ασφάλεια σε διάφορους δήμους του Λεκανοπεδίου τις οποίες διοργάνωσαν τα Σωματεία Εκπαιδευτών Οδηγών Αττικής και θα διαρκέσουν όλο το μήνα.
  1. Πεζόδρομος ΣΤΟΠ! Υπάρχουν και Παιδιά. ΣΤΟΠ!, δράση στους πεζοδρόμους της Απ. Παύλου και Δ. Αρεοπαγίτου, με σκοπό την παύση της διέλευσης οχημάτων από τον πεζόδρομο.
  1. Γιορτή Παιδικής Οδικής Ασφάλειας, το Σάββατο 9 Μαΐου, στο Πεδίο του Άρεως.
Έγιναν διάφορες εκδηλώσεις από πολλούς συλλόγους, όπως επίδειξη τοποθέτησης ή έλεγχος λειτουργίας παιδικού καθίσματος σε όσους ήρθαν με τα αυτοκίνητά τους, μάθημα ασφαλούς οδήγησης ποδηλάτου, περπάτημα με και χωρίς γυαλιά προσομοίωσης μέθης και «ξενάγηση» στα προβλήματα των πεζών του Πεδίου του Άρεως. Ακολούθησε συναυλία από παιδικά καλλιτεχνικά σχήματα.


  1.  Ανοιχτός Θεματικός Περίπατος «Γυμνάσια και Αθλητισμός στην Αρχαία Αθήνα», την Κυριακή, 10 Μαΐου, 11 π.μ.
Με τον τακτικό μας ξεναγό και «Μπαμπά στο Δρόμο» κ. Αριστοτέλη Κοσκινά, η ξενάγησή μας ξεκίνησε κάτω από έναν υπέροχο ήλιο και κράτησε περίπου 2,5 ώρες. Ο κ. Κοσκινάς μας μίλησε όχι μόνο για τα αξιοθέατα που επισκεφθήκαμε (με σημαντικότερο το χώρο του Λυκείου, που μόλις πρόσφατα έγινε επισκέψιμος), αλλά και για τις συνήθειες, τις αντιλήψεις και τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους που συνδέονταν με την άθληση στην αρχαία Αθήνα.
   1. Πανελλαδική ποδηλατοπορεία, την Κυριακή, 10 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στο Πεδίο του Άρεως. Στην πορεία συμμετείχαν χιλιάδες ποδηλάτες, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Περισσότερα εδώ.
  1. Δήμαρχοι, περπατήστε μαζί μας
Μετά την αρχική, ανοιχτή μας πρόσκληση προς όλους τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου για να περπατήσουν μαζί μας και να βιώσουν τα προβλήματα των πεζών στους δρόμους της πόλης μας, προσκλήθηκαν προσωπικά, από άτομα και φορείς, οι δήμαρχοι Αθηναίων, Καλλιθέας, Κηφισσιάς, Βύρωνα, Πειραιά, Παπάγου-Χολαργού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Μοσχάτου-Ταύρου, Ηρακλείου (Αττικής) και Χαλανδρίου. 
Από τους 12 προσκεκλημένους, απάντησαν μόνο δύο, οι δήμοι Βύρωνα και Παπάγου-Χολαργού. Τελικά έγινε δυνατό να κανονιστεί συνάντηση μόνο με τον δεύτερο.
Μετά από δραστήρια κινητοποίηση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 5ου Νηπιαγωγείου, 1ου Δημοτικού,  1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Χολαργού και του 3ου Δημοτικού Παπάγου, η κοινή μας βόλτα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στις έξι το απόγευμα, με τη συμμετοχή της Αναπληρώτριας Δημάρχου και Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κας. Τζ. Αρβανίτη και της Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού κας. Χρ. Παρίση.  
Μετά την πορεία ακολούθησε μια μικρή εκδήλωση προς τιμή των σχολικών τροχονόμων των παραπάνω σχολείων. Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ.

Ευχαριστούμε όλες και όλους που συμμετείχατε στις δράσεις μας ή μας υποστηρίζετε από μακριά. Ευχόμαστε να σας ξαναδούμε σε κάποια από τις επόμενες.
Δεν ξεχνάμε πως έχουμε ευθύνη για τον κόσμο που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, καθένας από τη δική του γωνιά, να τον κάνουμε καλύτερο.

Να είστε καλά και τα παιδιά σας καλύτερα.
__________________________________

Σημείωση: Οι σύλλογοι και οργανώσεις που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις παρατίθενται με αλφαβητική σειρά, οι εκδηλώσεις με χρονολογική σειρά. Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση στο πεδίο του Άρεως από εδώ. Οι φωτογραφίες από την ποδηλατοπορεία, από εδώ. Οι υπόλοιπες ανήκουν στις "Μαμάδες στο Δρόμο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου