+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Τα παιδιά κινδυνεύουν στον Υμηττό

Προσκεκλημένες από έναν δημότη, οι "Μαμάδες" επισκέφθηκαν το Δήμο Δάφνης Υμηττού για να δούν την κατάσταση σε μια περιοχή του Υμηττού, γύρω από τις οδούς Κυμοθόης και Προύσης.

Χάρτης της περιοχής μεταξύ Ε. Αντιστάσεως και Μ. Αντύπα.

Ανάμεσα σε δυο μεγάλους άξονες, το ζεύγος Βουλιαγμένης-Εθνικής Αντιστάσεως από τη μια και Ηλιουπόλεως-Μαρίνου Αντύπα από την άλλη, η οδός Κυμοθόης κι ένα κομάτι της οδού Προύσης, έχουν μετατραπεί σε παρακαμπτήριο που συνδέει τις περιοχές Δάφνης και Αγίου Δημητρίου με την Ηλιούπολη και τον Υμηττό.


Οι δύο δρόμοι όμως είναι παντελώς ακατάλληλοι για τόσο μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, ο οποίος μάλιστα περιλαμβάνει και βαρέα οχήματα, όπως φορτηγά, κτλ.
Στο μεγαλύτερο μήκος της, η Κυμοθόης και η Προύσης, ώς το φανάρι της Μ. Αντύπα, έχουν πλάτος ασφάλτου μόλις 7 μέτρα, ενώ τα πεζοδρόμιά τους είναι εξαιρετικά στενά και σε ορισμένα σημεία δεν υπάρχει καθόλου χώρος διάβασης πεζών. 
Επαναλαμβάνω, σε κάποια σημεία του δρόμου, δεν υπάρχουν καν πεζοδρόμια. Όσα υπάρχουν, είναι συχνά αχρηστευμένα από παρκαρισμένα οχήματα ή άλλα εμπόδια.

Όμως, αυτοί οι δύο δρόμοι, που διασχίζονται καθημερινά από χιλιάδες οχήματα, αποτελούν βασικό άξονα πρόσβασης για εκατοντάδες μαθητές που κατευθύνονται προς το συγκρότημα σχολείων που βρίσκεται στην Οδό Προύσης και περιλαμβάνει ένα νηπιαγωγείο, δύο δημοτικά σχολεία, ένα γυμνάσιο κι ένα λύκειο. Κοντά επίσης βρίσκεται και ο 5ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δάφνης.

Οι Μαμάδες στο Δρόμο ανησυχούν.
Είναι προφανές, από την εποπτεία μας, ότι η διαδρομή αυτή εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για όλους τους χρήστες της.

Η αδιάκοπη διέλευση οχημάτων, σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητα (ή ανυπαρξία) χώρου διέλευσης για τους πεζούς, θέτει σε κίνδυνο όλους τους πεζούς, ιδιαίτερα τα παιδιά (μικρά αλλά και μεγαλύτερα, με την απερισκεψία της εφηβείας) και τους ενήλικες που τα συνοδεύουν.
Εκτός από τους κινδύνους, η κατάσταση των πεζοδρομίων στις οδούς Κυμοθόης και Προύσης (ως το φανάρι της Μ. Αντύπα) είναι αποτρεπτική για την κυκλοφορία οποιουδήποτε ατόμου με ελαφρά ή σοβαρά κινητικά προβλήματα, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους στη μετακίνηση. Άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια ή παιδιά σε καροτσάκια αναγκάζονται να κινηθούν στο (στενό) οδόστρωμα, με κίνδυνο της ζωής τους.

Οι ανησυχίες μας δεν είναι καθόλου αβάσιμες - αντίθετα, όπως δείχνουν τα σημάδια σύγκρουσης σε έναν τοίχο της περιοχής και ένα παρόδιο εικονοστάσι στην οδό Προύσης, έχουν ήδη επιβεβαιωθεί. 

Η κυκλοφορία των πεζών στην οδό Κυμοθόης δύσκολα μπορεί να διοχετευθεί σε άλλους δρόμους, καθώς και σ' αυτούς τα πεζοδρόμια είναι ακατάλληλα για τη διέλευση πεζών.
Αντιθέτως, η βαριά κυκλοφορία οχημάτων θα μπορούσε να ελαττωθεί με ένα εξορθολογισμένο κυκλοφοριακό σχέδιο της περιοχής που θα περιλάμβανε τις κατάλληλες μονοδρομήσεις κτλ.


Οι "Μαμάδες στο Δρόμο" ένιωσαν αγανάκτηση βλέποντας σε εξέλιξη τα έργα "ανάπλασης" που βρίσκονταν σε εξέλιξη στους δρόμους της περιοχής.
Χωρίς καμία εξαίρεση, τα έργα δεν περιλάμβαναν τίποτα περισσότερο από την αλλαγή της επιφάνειας των πεζοδρομίων, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση που θα βελτίωνε τις συνθήκες κυκλοφορίας για τους οδηγούς και τους πεζούς.
Κι αυτό παρόλο που τα έργα αυτά γίνονται στο όνομα αυτών ακριβώς των οδηγών και των πεζών της περιοχής και με τη δική τους χρηματοδότηση.

Οι "Μαμάδες στο Δρόμο" καλούν το δήμο Δάφνης-Υμηττού να επανεξετάσει την κυκλοφοριακή κατάσταση στην περιοχή ανάμεσα στους άξονες Εθνικής Αντιστάσεως και Μ. Αντύπα.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στον κυκλοφοριακό φόρτο και την κατάσταση για τους πεζούς σε όλους τους δρόμους που οδηγούν προς τα σχολικά συγκροτήματα της οδού Προύσης.
Τους καλούμε να εξετάσουν το ενδεχόμενο πεζοδρόμησης της οδού Κυμοθόης και να επαναπροσδιορίσουν τις ανορθολογικές μονοδρομήσεις της περιοχής που έχουν μετατρέψει έναν εντελώς ακατάλληλο δρόμο σε υπερτοπική παρακαμπτήριο.
Επίσης τους καλούμε να ελέγξουν το αντικοινωνικό και άκρως επικίνδυνο φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης, το οποίο αναγκάζει ανθρώπους να κινηθούν στο δρόμο, αφού αχρηστεύει ακόμη και τα καλύτερα πεζοδρόμια.
Τέλος, τους καλούμε, σε μελλοντικές αναπλάσεις δρόμων και πεζοδρομίων, να μην περιοριστούν στην επιφάνεια, αλλά να προχωρήσουν βαθύτερα, αναδιαμορφώνοντας τους χώρους των πεζών για να δημιουργήσουν ένα δήμο ευχάριστο, ασφαλή και προσβάσιμο για όλους.

Η φωτογραφική τεκμηρίωση:

Η Οδός Κυμοθόης. Προσέξτε το πεζοδρόμιο αριστερά, με πλάτος που μόλις χωρά την κολώνα της ΔΕΗ.
Γερανοφόρο μόλις που χωρά στη στενή οδό Κυμοθόης.
Διέλευση γερανοφόρου από το ίδιο σημείο.

Φορτηγό, μόλις που χωρά από το στενό δρόμο. Προσέξτε το αυτοκίνητο που κλείνει το πεζοδρόμιο και το φορτηγό που στενεύει το δρόμο. Από πού θα περάσουν οι μαθητές;

Τυπικό στενό πεζοδρόμιο της περιοχής. Προσέξτε την είσοδο του σπιτιού που κόβει το πεζοδρόμιο απροειδοποίητα δημιουργώντας κίνδυνο ατυχήματος και αναγκάζοντας καροτσάκια να κατέβουν στην άσφαλτο.

Άλλο τυπικό πεζοδρόμιο, κλεισμένο από μηχανάκι.

Κι άλλο ένα, κλεισμένο από αυτοκίνητο.

Πεζοδρόμιο αφημένο στην τύχη του. Τα χόρτα έχουν θεριέψει τόσο, που η διέλευση είναι αδύνατη.
Ανύπαρκτο πεζοδρόμιο. Ποιος φρόντισε να μην υπάρχει καθόλου χώρος για πεζούς μπροστά σ' αυτή την οικοδομή;
Μια κολώνα, μερικά σκαλοπάτια κι ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο κάνουν το πεζοδρόμιο απροσπέλαστο για μια μαμά με παιδί σε καροτσάκι - περπατούν στο στο δρόμο, δίπλα σε διερχόμενο αυτοκίνητο.
 
Μαμά κολλά το παιδί της στον τοίχο για να περάσει αυτοκίνητο.

Μια οικογένεια στριμώχνεται να περάσει από το στενό πεζοδρόμιο, στο δρόμο για το σχολείο.


Σε μερικά σημεία ακόμη και το στρίμωγμα δεν επαρκεί και τα παιδιά περπατούν στη μέση του δρόμου.Μετά το φανάρι της Μ. Αντύπα, το πεζοδρόμιο της οδού Προύσης αποκτά το ιδανικό πλάτος για το πλήθος των μαθητών που περνούν κάθε μέρα.
Ανορθολογική πεζοδρόμηση στη γωνία Μεσολογγίου και Κερασούντος, με μήκος μόλις ένα τετράγωνο. Σε όλη τη περιοχή παρατηρούνται μονοδρομήσεις και πεζοδρομήσεις που οδηγούν σε κυκλοφοριακά αδιέξοδα, μετατρέποντας τον άξονα Κυμοθόης-Προύσης σε μοναδική παρακαμπτήριο.
Απαράδεκτα παρκαρίσματα σε όλη την περιοχή Υμηττού, που κάνουν αδύνατη την ασφαλή μετακίνηση κάθε πεζού:


 


Οι περίφημες αναπλάσεις: πεζοδρόμια φτιαγμένα το 2015, από τα οποία κανείς δε μπορεί να περάσει. Κι όμως, ο Υμηττός του σήμερα απέχει πολύ από την προπολεμική γειτονιά με τους κήπους και τους χωματόδρομους.Πλάκες διαφορετικών χρωμάτων, μάρμαρα προσεκτικά τοποθετημένα και κολωνάκια χωρίς λόγο ύπαρξης, αφού ούτε τα αυτοκίνητα, ούτε οι πεζοί χωρούν πάνω σ' αυτά τα πεζοδρόμια.

Οι ανησυχίες μας αποδεικνύονται βάσιμες: ίχνη τρακαρίσματος με μεγάλη ταχύτητα σ' έναν τοίχο της Κυμοθόης και εικονοστάσι στη μνήμη κάποιου νέου στη γωνία Προύσης και Μεσολογγίου:
Πινακίδα που προειδοποιεί τους οδηγούς ότι εισέρχονται σε οικιστική περιοχή στην οποία πρέπει να κινούνται με προσοχή. Δυστυχώς, χρειάζεται κάτι περισσότερο από πινακίδες για να γίνει μια περιοχή ασφαλής για τους κατοίκους της:Σημείωση: Ευχαριστούμε τον κο. Β.Μ. για την ξενάγηση στα προβλήματα της περιοχής του και πολλές από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται σ' αυτό το άρθρο.

Το παραπάνω κείμενο, με μικρές αλλαγές στη διατύπωση, έγινε επιστολή που στάλθηκε στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Αναμένουμε την απάντησή τους.

------------------------------------
Ενημέρωση 2016:

Τα αποτελέσματα της δράσης μας στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, ήταν μέτρια: Ναι μεν τα πεζοδρόμια της οδού Κυμοθόης βελτιώθηκαν δραματικά, αλλά στους γύρω δρόμους απλώς καλύφθηκαν με νέες πλάκες. Επίσης, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων δίπλα στα παιδιά εξακολουθεί. Για περισσότερα, διαβάστε το σχετικό άρθρο μας.

1 σχόλιο:

  1. Να μη χρησιμοποιείτε αυτοκίνητσ. Άντε μπράβο κακομαθημένοι πολίτες. Ξέρετε μόνο να κάνετε παρατηρήσεις στα παιδιά αλλά τα χάλια σας δεν τα βλέπετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή