+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Απολογισμός Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας

Αυτή τη χρονιά, περπατήσαμε όπως οι Beatles!


Την πρώτη μέρα (Δευτέρα, 16/9) κάναμε κινητικές δράσεις πάνω σε διαβάσεις της πλατείας για να δείξουμε σε οδηγούς και πεζούς πως οι διαβάσεις ανήκουν στους ανθρώπους για όση ώρα ανάβει ο Γρηγόρης.





Δεν ήταν εύκολη δουλειά, γιατί κάποιοι οδηγοί δεν έχουν πάρει ακόμη το μήνυμα.
Παρόλα αυτά, εμείς ενημερώσαμε τον κόσμο, με τη δράση  μας, προφορικά και με φυλλάδια.



Τη δεύτερη μέρα (Σάββατο, 21/9), σταθήκαμε σε μία μόνο διάβαση (το πεζοφάναρο στην αρχή της οδού Μητροπόλεως) κι επικεντρωθήκαμε στην προστασία των πεζών που ήθελαν να περάσουν, με ιδιαίτερη έμφαση στην πιο ευάλωτη ομάδα, τους τουρίστες, που κοίταζαν σαστισμένοι, αγνοώντας την Ελληνική εκδοχή του ΚΟΚ.



Την τρίτη μέρα (Κυριακή, 22/9) βάψαμε διαβάσεις στον Άλιμο. Ήταν μια γιορτή για την ομάδα και τη γειτονιά. Πιάσαμε πινέλα κι αφήσαμε τον καλλιτέχνη μέσα μας να δράσει. Βάψαμε μια διάβαση με χρωματιστές βούλες....



 



....μια δεύτερη σε σχήμα πατούσας και....




 ....φτιάξαμε μια χαρούμενη σαρανταποδαρούσα που θα οδηγεί τα παιδιά του παιδικού σταθμού στη διάβαση!


Περισσότερα γι αυτή τη δράση μπορείτε να δείτε (και να διαβάσετε) σε αυτή την ανταπόκριση.

Τέλος, το απόγευμα της Κυριακής, συνοδεύσαμε την "Εορταστική ποδηλατάδα γυναικών" από το Θησείο ως την πλατεία Αγ. Ειρήνης όπου μας περίμενε συναυλία με αφρικανικά κρουστά.







Στο ενδιάμεσο κάναμε πολλά τηλεφωνήματα, στείλαμε μηνύματα και γράψαμε επιστολές προς τους Δημάρχους μας αλλά και σε σχολεία, συλλόγους, οργανώσεις. Λίγοι, όπως ο δήμος Αλίμου, δε χρειάστηκαν πολύ για να πειστούν - είχαν ήδη οργανώσει τις δικές τους εκδηλώσεις. Άλλοι αγκάλιασαν την προσπάθεια με χαρά, όπως η Τεχνική Εταιρεία Περίαλλος που έσπευσε να προσφέρει χρώματα, υλικά και τεχνογνωσία για το έργο μας.

Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι το τι αναπνέουμε και πώς θα μετακινηθούμε είναι ζητήματα που μας καίνε όλους, οι Μαμάδες+ στο δρόμο δεν απογοητευόμαστε. Αν μη τι άλλο, θα προσπαθήσουμε περισσότερο!

Ο τελικός απολογισμός:
Ενημερώσαμε πολύ κόσμο για τα δικαιώματά τους όταν είναι πεζοί και τις υποχρεώσεις τους όταν οδηγούν. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ιδέες είναι μεταδοτικές και ότι οι δράσεις μας δημιούργησαν κύματα.
Επίσης, φτιάξαμε τις διαβάσεις της οδού Βενιζέλου στον Άλιμο που είχαν μισοσβηστεί. Πιστεύουμε πως τα χαρούμενα σχέδια θα αποτελέσουν κίνητρο προς τα παιδιά για να τις χρησιμοποιούν, ενώ τα έντονα χρώματα και τα ανακλαστικά υαλοσφαιρίδια θα κινούν την προσοχή των οδηγών και θα τους κάνουν να σταματούν.
Ξέρουμε πολύ καλά πως ούτε φτιάξαμε το Ελληνικό σύστημα ούτε διορθώσαμε το κυκλοφοριακό χάος στην πόλη μας. Όμως αυτά δεν πρόκειται να γίνουν σε μια μέρα. Εμείς απλώς βάλαμε ένα λιθαράκι για να γίνει η πόλη μας καλύτερη και θα συνεχίσουμε να βάζουμε κι άλλα, σε κάθε ευκαιρία
Ελπίζουμε πως θα έρθετε κι εσείς μαζί μας, από τη δουλειά σας ή τη γειτονιά σας.


Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας.
Ραντεβού στην επόμενη δράση μας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου