+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ένα σχολείο που πρωτοπορεί στην οδική παιδεία

Το καλύτερο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής είναι αυτό στο οποίο κυκλοφορείς κάθε μέρα, όχι αυτό που επισκέπτεσαι μια φορά το χρόνο.
Η καλύτερη κυκλοφοριακή αγωγή είναι αυτή που ζεις.
Τα δημόσια σχολεία είναι γεμάτα λειτουργούς που νοιάζονται για τα παιδιά και μπορούν να κάνουν θαύματα, όταν τους το επιτρέπουν η γραφειοκρατία και η συντηρητική ελληνική κοινωνία.

Στο Ξώμπουργκο της Τήνου, οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού μετέτρεψαν το σχολείο σε πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, κάνοντας τα παιδιά να ζουν με τους κανόνες του ΚΟΚ κάθε μέρα.
Η μάθηση είναι βιωματική, η επανάληψη συνεχής αλλά όχι βαρετή, οι κανόνες απλοί και τα πρόστιμα άμεσα και παιδαγωγικά.

Δείτε, διαβάστε και θαυμάστε:

Αυτό το δημόσιο σχολείο στην Τήνο έχει την καλύτερη κυκλοφοριακή πίστα που είδαμε ποτέ!

Το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου Τήνου και οι μαθητές του έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν για την κυκλοφοριακή πίστα πρότυπο που εδώ και λίγο διάστημα δημιουργήθηκε εντός του σχολικού κτιρίου.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουν οι μαθητές κυκλοφοριακή αγωγή


Η δημιουργία κυκλοφοριακής πίστας εντός του σχολικού κτηρίου ήταν ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους της σχολικής κοινότητας και του Συλλόγου Γονέων και με συλλογική προσπάθεια και αγάπη για τους μαθητές, το όνειρο δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα.
Όπως αναφέρει και σε σχετικό ρεπορτάζ το cyclades24.gr, για την δημιουργία αυτού του κλειστού πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής o διάδρομος του σχολείου μετατράπηκε σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης με διαγράμμιση, δημιουργήθηκε ένας κυκλικός κυκλοφοριακός κόμβος με λειτουργία φωτεινού σηματοδότη, διαβάσεις πεζών και διάφορες σημάνσεις οδικής κυκλοφορίας και σημειωτέον η κεντρική σκάλα χωρίστηκε από τη μια πλευρά σε ανάβαση και από την άλλη σε κατάβαση.


Οι μαθητές της Ε και της ΣΤ Δημοτικού ανέλαβαν ενεργό ρόλο ως σχολικοί τροχονόμοι ώστε να εξασφαλίσουν την όσο δυνατόν ορθότερη και ασφαλέστερη κυκλοφορία εντός της πίστας. Μάλιστα, προς διευκόλυνση του ρόλου τους έχουν στη διάθεσή τους και μια γκάμα προστίμων (μαζέμα φύλλων, τακτοποιήση τάξης) ώστε οι μικροί παραβάτες να «τιμωρηθούν» για την λανθασμένη κυκλοφοριακή τους συμπεριφορά.


 Τα πρώτα δείγματα από αυτή τη νέα σχολική πραγματικότητα είναι αρκούντως θετικά, οι μαθητές έχουν αγκαλιάσει το όλο εγχείρημα και παρατηρείται βελτίωση της κυκλοφοριακής τους αγωγής.


Όπως σημειώνει και το ρεπορτάζ του Cyclades24.gr μέσω αυτού του πρωτότυπου σχολικού project τα παιδιά εκπαιδεύονται στην ορθή κυκλοφοριακή συμπεριφορά, μαθαίνουν να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Ασφάλειας, δεν τρέχουν όταν βγαίνουν για διάλειμμα, αλλά περπατούν ήρεμα, ο ένας πίσω από τον άλλο ακολουθώντας την λωρίδα τους, περιμένουν στο φανάρι και στην σκάλα χωρίς σπρωξίματα και φωνές.


Μακάρι να δούμε και άλλα σχολεία να κάνουν κάτι αντίστοιχο και να συμβάλλουν ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους μια γενιά που θα πάψει να έχει κακή οδική συμπεριφορά, θα αποκτήσει κυκλοφοριακή κουλτούρα, θα έχει κυκλοφοριακή παιδεία και συνείδηση και θα πάψει να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο.


_____________________
Πηγή: το κείμενο και οι φωτογραφίες προέρχονται από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ΙnfoKids.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου