+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Και η αστυνομία στο πεζοδρόμιο!

Τις προάλλες η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε μια φωτογραφία στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook.


Πρόκειται για την φωτογραφία ενός νέου αυτοκινήτου και του ιδιώτη που το δώρισε στην ΕΛ.ΑΣ.
Αμάξι και δωρητής πλαισιώνονται από πολλά στελέχη της Ελληνικής αστυνομίας.
Το παράξενο στη φωτογραφία δεν είναι η δωρεά, ούτε η αναμνηστική φωτογραφία.

Το παράξενο είναι πως, ενώ έχουν πάρει όρκο να προστατεύουν το σύνταγμα, τους πολίτες και τους νόμους, με αυτή τη φωτογραφία καταπατούν και τα τρία, παρκάροντας το αυτοκίνητο κάθετα στο πεζοδρόμιο και μάλιστα με τη μια ρόδα πάνω στον οδηγό τυφλών.
Το χειρότερο; Δε φαίνεται να αντιλήφθηκαν καν τι κάνουν.
Εξηγούμαι:

Α. Νόμοι
Ανάμεσα στους νόμους του κράτους που οι Αστυνομικοί έχουν ορκιστεί να προστατεύουν είναι και ο ΚΟΚ. Είναι στην αρμοδιότητά τους, χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι δουλειά τους να φροντίζουν για την εφαρμογή του. Και πώς τον εφαρμόζουν; Καταπατώντας τον ολοφάνερα και δημοσιεύοντας την παράβαση έτσι ώστε κάθε πολίτης που θα τη δει να πει: "Είδες; Επιτρέπεται. Ακόμη κι οι αστυνομικοί το κάνουν." Δηλαδή, αντί να παραδειγματίζουν με την εφαρμογή του νόμου, παραδειγματίζουν με το ακριβώς αντίθετο.
Εκτός αυτού, τα παρτέρια δεν έχουν κατασκευαστεί για να σηκώνουν το βάρος ενός οχήματος. Το πολύ πολύ ενός κηπουρού. Η στάθμευση οχημάτων πάνω στα πεζοδρόμια προκαλεί σοβαρές φθορές, όπως καθιζήσεις, σπασίματα κτλ. Μιλάμε δηλαδή και για μια δεύτερη παρανομία, τη φθορά δημόσιας περιουσίας.

Β. Πολίτες
Ανάμεσα στους πολίτες που έχουν ορκιστεί να προστατεύουν είναι και οι τυφλοί. Πώς προστατεύεις έναν άνθρωπο όταν κάνεις τη διαδρομή του επικίνδυνη; Θα μου πείτε από εκείνο το σημείο δεν περνούν τυφλοί. Ή, αν περάσει κάποιος, θα τον δουν και θα τον βοηθήσουν. Έστω. Θα τον βοηθήσει άραγε κι εκείνος που θα παραδειγματιστεί από τη φωτογραφία αυτή; Και θα βοηθήσει άραγε όσους μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, σέρνουν βαλίτσες, σπρώχνουν καρότσι με μωρό και θα βρεθούν στο δρόμο εξαιτίας του; Πώς προστατεύονται αυτοί από την ΕΛ.ΑΣ.;

Γ. Σύνταγμα
Η ζωή, η ασφάλεια και η ελεύθερη μετακίνηση είναι θεμελιώδη δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα. Παρκάροντας πάνω στο πεζοδρόμιο, τόσο οι αστυνομικοί όσο κι όσοι παραδειγματίζονται από τις πράξεις τους, εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων που δυσκολεύονται να ανεβοκατεβαίνουν πεζοδρόμια. Άτομα με κινητικές αναπηρίες, ηλικιωμένοι, τυφλοί, γονείς με μικρά παιδιά σε καροτσάκια, ταξιδιώτες με βαλίτσες κά., αναγκάζονται ή να κατέβουν στο δρόμο ή να γυρίσουν πίσω. Αν κάνουν το πρώτο, η ασφάλεια και η ζωή τους τίθενται σε κίνδυνο. Αν κάνουν το δεύτερο, το δικαίωμά τους στη μετακίνηση έχει πάει περίπατο.

Με λίγα λόγια, οι αστυνομικοί της φωτογραφίας έχουν παραβιάσει τον ΚΟΚ και το αστικό δίκαιο, έχουν αμελήσει την προστασία των πολιτών, και έχουν πετάξει το Σύνταγμα στον κάλαθο των αχρήστων.
Κι όμως, όλοι χαμογελούν με άνεση, λες και το παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο είναι το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου.


Καταλαβαίνω βέβαια πως οι Αστυνομικοί είναι όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, τέκνα της κοινωνίας και της εποχής τους.
Όπως όλοι μας, έχουν μεγαλώσει σε μια κοινωνία συνηθισμένη στις παραβιάσεις του ΚΟΚ, συνηθισμένη στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των πεζών.

Όμως η υπόλοιπη κοινωνία ΔΕΝ έχει περάσει από σχολή.
Δεν έχει περάσει τα μαθήματα, ούτε αποφοίτησε δίνοντας όρκο να υπερασπίζεται τη νομιμότητα.
Δεν έχουν καμία δικαιολογία.


Όπως εκείνοι δεν θα μου χαριστούν αν κάνω μια "μικρή" διάρρηξη, ή κλέψω ένα πορτοφόλι με ένα "μικρό" ποσό, έτσι κι εγώ δεν μπορώ να τους συγχωρήσω που έκαναν μια "μικρή" παράβαση για ένα "μικρό" χρονικό διάστημα.
Πληρώνονται από τους φόρους μου κι έχουν πάρει όρκο να υπερασπίζονται τους νόμους και τα δικαιώματά μας.
Απαιτώ να κάνουν ακριβώς αυτό.
Τίποτα λιγότερο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου