+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Ο υπερήρωας των πεζών!

Στην τεράστια και χαοτική πόλη του Μεξικού ζουν 21 εκατομμύρια άνθρωποι και ένας σούπερ ήρωας.





Μάλιστα, κανονικός σούπερ ήρωας, με τη μάσκα του και την ασπρόμαυρη κάπα του. Στέκεται στις διαβάσεις και σπρώχνει πίσω τα αυτοκίνητα που έχουν σταματήσει πάνω τους, για να περάσουν οι πεζοί. Στέκεται στα πεζοδρόμια και φοβερίζει τα αυτοκίνητα που πάνε να περάσουν με κόκκινο.
Και – τι παράξενο – οι οδηγοί γελούν και υποχωρούν. Οι πεζοί περνούν.


Όταν δε σταματά αυτοκίνητα, ο υπερήρωας κυκλοφορεί με στένσιλ και σπρέι και βάφει διαβάσεις όπου δεν υπάρχουν. Εναλλακτικά, ζωγραφίζει πεζοδρόμια, σε δρόμους που δεν έχουν. Και, όπως είπαμε, βοηθά τους πεζούς να περάσουν το δρόμο.



Μα ποιος είναι;
Ο προστάτης των Μεξικάνων αυτοαποκαλείται Peatonito, δηλαδή «Πεζούλης», μικρός πεζός. Το πραγματικό του όνομα είναι Jorge Cáñez. Απέκτησε τις σούπερ δυνάμεις του όταν ήταν φοιτητής, διερωτώμενος γιατί ήταν τόσο αφόρητη η συγκοινωνία προς το πανεπιστήμιο. Σήμερα, 30 ετών και απόφοιτος πολιτικών επιστημών, εργάζεται ως σύμβουλος του δήμου για θέματα συγκοινωνιών και συνεχίζει να φορά την κάπα του 2 φορές την εβδομάδα.




Γιατί όμως το Μεξικό χρειάζεται έναν σούπερ ήρωα;
Η πόλη είναι τόσο μεγάλη, που χρειάζεται από μία ως τρεις ώρες για να πας οπουδήποτε με το αμάξι. Ίσως γι αυτό το 80% των μετακινήσεων γίνεται με τα πόδια. Όμως το τοπικό Μετρό έχει χρόνια να συντηρηθεί (ή να επεκταθεί), παρόλο που κάθε μέρα είναι πάντα φίσκα στον κόσμο. Στην επιφάνεια, ο κόσμος στριμώχνεται σε σαραβαλιασμένα λεωφορεία που οι οδηγοί τους τρέχουν σαν τρελλοί και ποτέ δε σταματούν εκεί που πρέπει. Οι πεζοί σκοντάφτουν πάνω στα σπασμένα πεζοδρόμια ή περπατούν ανάμεσα στ’ αυτοκίνητα. Εναλλακτικά, ρισκάρουν τη ζωή τους με τα ποδήλατα του δήμου. Και οι οδηγοί, οδηγούν σαν τρελλοί αντιμετωπίζοντας τους πεζούς «σαν κοτόπουλα.»
Κάθε χρόνο χίλιοι άνθρωποι πεθαίνουν από τροχαία στους δρόμους της πόλης, οι μισοί από αυτούς πεζοί. Όσο για τη χώρα, έχει το αμφίβολο προνόμιο να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 πιο επικίνδυνες όσον αφορά τα θύματα τροχαίων.



Τι έχει καταφέρει
Τα κόλπα του Peatonito και η συστηματική του εκστρατεία (μαζί με άλλους φορείς) για καλύτερες συνθήκες κυκλοφορίας έχουν φέρει αποτελέσματα. Μπορεί οι δρόμοι να είναι εξίσου χαοτικοί και η οδική νοοτροπία των Μεξικανών να θυμίζει πολύ το μέσο Έλληνα, όμως κάτι άρχισε ν’ αλλάζει. Το 2010, η πόλη εισήγαγε ένα σύστημα Λεωφορείων Ταχείας Κυκλοφορίας. Πρόσφατα μάλιστα υιοθέτησε το «Όραμα μηδέν», μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη μείωση των νεκρών από τροχαία στο μηδέν.

Μήπως μας χρειάζεται κι εμάς ένας σούπερ-ήρωας;

____________________________
Πηγές: 
https://www.theguardian.com/cities/2015/nov/09/unmasked-mexico-city-superhero-wrestling-pedestrian-rights
http://www.wsj.com/articles/SB10001424127887324659404578502933031494420
https://www.wearemitu.com/mitu-world/a-real-mexican-superhero-is-saving-lives-one-pedestrian-at-a-time/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου