+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Δήμαρχοι, περπατήστε μαζί μας!

Mε αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας [1], που τιμάται σ' όλο τον κόσμο από τις 8 ως τις 14 Μαΐου, οι Μαμάδες στο Δρόμο καλούμε τους Δημάρχους όλου του λεκανοπεδίου να περπατήσουν μαζί μας στους δρόμους του δήμου τους.


Η επιστολή που στείλαμε έχει ως εξής:



Αξιότιμη κα./Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στην Ευρώπη στον τομέα των τροχαίων δυστυχημάτων. Τα πρόσφατα τραγικά δυστυχήματα στη Θήβα[2] και τον Εύοσμο[3] είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με την Τροχαία[4], δύο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα στο ελληνικό οδικό δίκτυο, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίζονται. 

Ως γονείς που συνοδεύουμε τα παιδιά μας καθημερινά, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, τόσο ως πεζοί, όσο και ως οδηγοί  και γονείς νέων οδηγών.

Ως πεζοί, διατρέχουμε καθημερινά θανάσιμο κίνδυνο, όχι μόνο γιατί συχνά αναγκαζόμαστε να κινηθούμε εκτός πεζοδρομίου[5], αλλά ακόμη κι όταν διασχίζουμε νόμιμα το δρόμο[6]. Ούτε και στα πεζοδρόμια δεν είμαστε ασφαλείς, λόγω των συνεχών παραβιάσεων των χώρων των πεζών από οχήματα (όπως απέδειξαν οι θάνατοι της αρχαιολόγου Ηούς Ζερβουδάκη[7] και του πρύτανη του ΑΠΘ, Ι. Αντωνόπουλου[8]).

Ως οδηγοί, κινδυνεύουμε καθημερινά από την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς δρόμους, όπου ανώριμοι ή ασυνείδητοι οδηγοί παραβιάζουν κάθε κανόνα του ΚΟΚ, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τις ζωές των άλλων.

Για να προστατέψουμε λοιπόν ανθρώπινες ζωές, αλλά και για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στην πόλη μας, η ομάδα μας, "Μαμάδες στο Δρόμο"[9], σας καλεί να περπατήσετε μαζί μας, σπρώχνοντας ένα παιδικό καροτσάκι, από οποιοδήποτε σχολείο του δήμου σας προς οποιαδήποτε παιδική χαρά ή στάση Μέσου Μαζικής Μεταφοράς.

Οι "Μαμάδες στο Δρόμο" θα σας αφήσουμε να διαλέξετε τη διαδρομή. Μοναδικές προϋποθέσεις, ο δρόμος να μην είναι κεντρικός δρόμος-βιτρίνα (όπως η Πανεπιστημίου) και η απόσταση που θα διανύσουμε να μην είναι μικρότερη από τρία τετράγωνα.

Στοιχηματίζουμε πως δε θα βρεθεί κανένα σημείο στην πόλη μας όπου θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε τη διαδρομή χωρίς να χρειαστεί να κατεβείτε στο δρόμο ή, έστω, χωρίς αναίτια ταλαιπωρία. Στοιχηματίζουμε πως πουθενά στην πόλη μας δεν υπάρχουν δρόμοι όπου μπορεί να κινηθεί ένα παιδί ή ένας ανάπηρος συμπολίτης μας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Στοιχηματίζουμε επίσης ότι πουθενά δε μπορεί να περπατήσει αγκαλιασμένο ένα ερωτευμένο ζευγάρι.

Δεν απευθύνουμε αυτή την πρόσκληση για να εκθέσουμε την παρούσα ή παλιότερες δημοτικές αρχές, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται σ' όλους τους δήμους της χώρας και οι ρίζες του πάνε βαθιά στο παρελθόν.

Αντίθετα, επιθυμία μας είναι αυτή η κοινή μας βόλτα να λειτουργήσει ως κλήση αφύπνισης. Θέλουμε να γίνει αντιληπτό ότι η έλλειψη χώρων για τους πεζούς και η κυκλοφοριακή αναρχία εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών. Όμως, παρόλο που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας, το πρόβλημα συνήθως αγνοείται ή παραβλέπεται.

Στόχος μας είναι το μέλλον - όχι μόνο των παιδιών μας, αλλά όλων μας. Θα θέλαμε ο περίπατός μας ν' αποτελέσει έναυσμα για παρεμβάσεις που, σταδιακά, θα κάνουν τις μετακινήσεις μας πιο ασφαλείς και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των δημοτών.

Θα ήταν τιμή μας να δεχθείτε αυτή την πρόσκληση, η οποία ελπίζουμε πως θ' αποτελέσει την αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας προς όφελος όλων.

Με τιμή,
Μαμάδες στο Δρόμο

_____________________

Σημειώσεις:

[1] Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (World Road Safety Week) θεσπίστηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και τιμάται ανά διετία (http://www.who.int/roadsafety/week/2017/en/).
[2] Τέσσερα θύματα, 3-31 ετών, όταν οδηγός Porsche, έχασε τον έλεγχο και έπεσε σε σταθμευμένο ΙΧ σε πάρκινγκ της Εθνικής Οδού (https://www.efsyn.gr/arthro/trohaio-me-tesseris-nekroys-se-parkingk-ethnikis-odoy)
[3]Τέσσερεα νέα παιδιά (17-19 ετών) νεκρά κι ένας βαριά τραυματίας όταν το όχημά τους βγήκε εκτός δρόμου (http://www.iefimerida.gr/news/327731/sokarei-trohaio-me-toys-4-nekroys-sti-thessaloniki-enos-leptoy-sigi-sti-voyli)
[4] Στατιστικά στοιχεία Τροχαίας, 1914-15 (http://www.astynomia.gr/images/stories/2015/statistics15/troxaia2015_2.png)
[5] Νεκρές γιαγιά και πεντάχρονη εγγονή από διερχόμενο όχημα όταν κατέβηκαν στο δρόμο γιατί παρκαρισμένο αυτοκίνητο τους έκλεινε το πεζοδρόμιο (http://news.in.gr/greece/article/?aid=978810).
[6] Μητέρα και επτάχρονα δίδυμα παρασύρθηκαν σε διάβαση της Πατησίων από μοτοσυκλέτα που πέρασε με κόκκινο (http://www.epikaira.gr/article/paradothike-o-motosikletistis-poy-traymatise-mana-me-duo-paidia).
[7] Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και μέλος του ΚΑΣ, παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, βγαίνοντας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=235326).
[8] Φυσικός, πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο κάνοντας τζόγκινγκ στην παραλία της Θεσσαλονίκης (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=427611).
[9] Μαμάδες στο δρόμο (https://mamastodromo.blogspot.gr/)

_______________________________
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πρόκειται για επανάληψη δράσης που πραγματοποιήσαμε πριν 2 χρόνια. Αυτή τη φορά, από τους δημάρχους με τους οποίους επικοινωνήσαμε, κανείς δεν έχει απαντήσει ως σήμερα, 11/5/2017. Προγραμματίζαμε ανεξάρτητες πορείες σε προβληματικά σημεία διαφόρων δήμων (Αθηναίων, Βύρωνα, Νέας Σμύρνης, Χαΐδαρίου), αλλά τα σχέδιά μας ανατράπηκαν μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για το τροχαίο της Πατησίων.

Οι "Μαμάδες" όλων των δήμων, μαζί μ' άλλες συλλογικότητες προβαίνουμε σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ημέρα της Μητέρας. Οι πορείες θα πραγματοποιηθούν αργότερα, σε σημεία και ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου