+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ο εφιάλτης της Πανόρμου

Για όσους δεν ξέρετε από Αθήνα, η Πανόρμου είναι ένας κεντρικότατος δρόμος που συνδέει δυο μεγάλες λεωφόρους (Αλεξάνδρας και Κηφισσίας) διασχίζοντας μια πυκνοκατοικημένη περιοχή (συνοικία Αμπελοκήπων).


Καθώς είναι σε κεντρικό σημείο, από εκεί περνούν πολλές γραμμές λεωφορείων, ενώ έχει και τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό. Και, όπως είναι φυσικό, σε μια τόσο πολυσύχναστη περιοχή υπάρχουν πλήθος επιχειρήσεων (από καταστήματα ρούχων μέχρι διαγνωστικά κέντρα, κι από σουβλατζίδικα μέχρι μπαράκια και καφετέριες).

Όπως είναι φυσικό, η Πανόρμου δεν ησυχάζει ποτέ. Μέρα-νύχτα, κόσμος πηγαινοέρχεται, προς κάθε κατεύθυνση.


Όμως πού θα κινηθεί όλος αυτός ο κόσμος;
Θα περίμενε κανείς πως ο δρόμος θα ήταν κάτι σαν την Πανεπιστημίου, μια ανεμπόδιστη λεωφόρος για να περνούν τα αυτοκίνητα γρήγορα και δίπλα της φαρδιά πεζοδρόμια για να εξυπηρετούνται τα καταστήματα κατά μήκος της.
Κι όμως.

Η Πανόρμου είναι ένας εφιάλτης, στον οποίο τα αυτοκίνητα πηγαίνουν με ρυθμό χελώνας, παρακάμπτοντας διαρκώς διπλοπαρκαρισμένα και πεζούς. Αυτοί οι τελευταίοι καταλήγουν στο δρόμο γιατί τα πεζοδρόμια είναι πρακτικώς αδιάβατα: ή θεόστενα, ή θεόψηλα, ή με σπασμένες πλάκες και κάθε είδους εμπόδια πάνω τους. Γι αυτό στην Πανόρμου δε θα δείτε ποτέ γονείς με παιδικά καροτσάκια ή αναπήρους.


Το σκηνικό είναι έτοιμο για ένα δυστύχημα, το οποίο απλά δεν έχει συμβεί ακόμη.

Ας μη συμβεί.
Ας μη θρηνήσουμε θύματα, όπως στο Πολυτεχνείο Κρήτης όπου οι υπεύθυνοι αποφάνθηκαν ότι "αν υπήρχε πεζοδρόμιο δε θα γινόταν το τραγικό δυστύχημα με τα δυο παιδιά".




Ίσως τις ώρες αιχμής να μη φαίνεται τόσο επικίνδυνο που οι πεζοί ελίσσονται ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αμάξια.
Τη νύχτα όμως ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται, γιατί τα αμάξια αναπτύσσουν ταχύτητα, ενώ όσοι βγαίνουν από τα μπαράκια και τα ταβερνάκια της περιοχής δεν είναι πάντα νηφάλιοι.

Η Πανόρμου χρειάζεται πεζοδρόμια.
Είναι απαράδεκτο να υπάρχει δρόμος χωρίς χώρο για να κινηθούν όσοι περπατούν, αλλά σ' ένα δρόμο υψηλής κυκλοφορίας είναι απολύτως εγκληματικό.
Για όσους επιμένουν να αναζητούν την οικονομική παράμετρο, προσθέτω ότι, περιορίζοντας την κινητικότητα των πεζών, η κατάσταση στραγγαλίζει και τα καταστήματα της περιοχής.

Με λίγα λόγια οι πεζοί στην Πανόρμου χρειάζονται τη λωρίδα τους, όπου θα κυκλοφορούν ανεμπόδιστοι.
Και τη χρειάζεται τώρα, πριν γίνει το ανεπανόρθωτο.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η φίλη οργάνωση ΠΕΖΗ, διοργανώνει, αυτό το Σάββατο, 23/9/2017, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της Πανόρμου, το 115Γ, για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση.

Οι "Μαμάδες στο Δρόμο" θα είμαστε μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου