+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Να πίνεις και να οδηγείς

Να πίνεις και να οδηγείς.
Δύο πινάκια πριν από εμένα σήμερα στην Ευελπίδων εκδικάστηκε τυπική, συνήθης υπόθεση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοολ.
Ένας άνδρας γύρω στα 40 ήπιε λίγο παραπάνω προ πενταετίας, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα. Στην αίθουσα μπήκε, για να καταθέσει, ο τύπος που δέχθηκε τη συνέπεια της απόφασης του ως άνω.
Καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι χωρίς πόδια πια, ο 26χρονος τότε παθών και ες αεί πάσχων, προσπάθησε να περιγράψει τη σύγκρουση από την οποία η ζωή του βγήκε μη αναστρέψιμα αλλαγμένη.

Με ένα κρανίο παραμορφωμένο από τα εκατοντάδες ράμματα κι ένα σώμα τσακισμένο από τα 23 πολύωρα χειρουργεία στα οποία έχει υποβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, επιχείρησε να αποτυπώσει λεκτικά το πώς επηρεάστηκε η καθημερινότητά του από μια στιγμιαία επιλογή ενός άγνωστου σε αυτόν ανθρώπου.
Από την απώλεια συντρόφου και δουλειάς έως τη βαριά κατάθλιψη και τις απόπειρες αυτοκτονίας, τη σεξουαλική ανικανότητα και τη μερική παραμόρφωση προσώπου έως την ολική αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης λόγω σταδιακής παράλυσης και των άνω άκρων από τη βλάβη της σπονδυλικής στήλης.
Μεγάλη σιωπή έπεσε στο ακροατήριο, κοιταζόμαστε όλοι με τρομερή αμηχανία, άπαντες ντρεπόμαστε χωρίς ακριβή επίγνωση του γιατί, μα και δίχως παντελή άγνοια, μεγάλη επιθυμία υπήρχε να τελειώσει το μαρτύριο της κατάθεσης αυτής, για να μπορέσουμε να καταπιούμε το πώς γίνεται από μια ηλίθια, εγκληματικά ηλίθια πράξη, να οδηγήσουμε ένα άλλο πρόσωπο σε αυτό το άφατο μαρτύριο- περνούσαν τα λεπτά, δεν περνούσε η συνειδητοποίηση.

Να πίνεις και να οδηγείς. Αν είσαι έτοιμος να κουβαλάς μια τέτοια εικόνα μέσα σου για πάντα (με το «για πάντα» να αποκτά υλική υπόσταση στέρεη, τσιμεντωμένη, όχι τα «θα σ’ αγαπώ για πάντα» μπροστά από ιερείς και περιχαρείς κουμπάρους, ηλιοβασιλέματα και ταβέρνες με ουζάκια), να ερωτεύεσαι με την εικόνα αυτή στο νου, να παράγεις, να αγκαλιάζεις, να διαφωνείς ξέροντας πως κάποιος ζει έτσι από δική σου επιλογή, να πίνεις και να οδηγείς.

Αλλά-προς Θεού-απόφυγε τις αυταπάτες.

Με την εικόνα αυτή. Να πίνεις και να οδηγείς- με την εικόνα αυτή.




_____________
Το άρθρο αυτό δεν είναι δικό μου. Είναι της Μαργαρίτας Θάνου, από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Δεν άλλαξα ούτε ένα κόμμα. Η εικόνα, προφανώς δεν είναι από το δικαστήριο, αλλά έγινε προσπάθεια ν' αντιστοιχεί (κάπως) στο άτομο που περιγράφει η Μαργαρίτα. Αλιεύτηκε από το δίκτυο, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου