+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ξενάγηση στου Φιλοπάππου


Η επόμενη δράση μας έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή, 3 Ιουνίου, στις 5.30 το απόγευμα, μαζί με το σύλλογο ΠΕΖΗ.
Το ραντεβού μας θα είναι στον Άη-Δημήτρη το Λουμπαρδιάρη. Για άλλη μια φορά, την ξενάγηση προσφέρει ο ξεναγός Αριστοτέλης Κοσκινάς, ο οποίος γράφει:

Στα μονοπάτια του Φιλοπάππου
Κάτω από τη σκιά του Μνημείου του Φιλοπάππου, βρίσκονται μνημεία που σπάνια βλέπει ο επισκέπτης. Ο λόφος είναι γεμάτος αρχαιολογικούς θησαυρούς που παραμένουν αγνοημένοι, ακόμη κι από τους αρχαιόφιλους αυτής της πόλης.
Η ξενάγησή μας θα αρχίσει από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη. Αφού μιλήσουμε λίγο για την εκκλησία και εξηγήσουμε την παράξενη επωνυμία της, θα κατευθυνθούμε προς ένα συγκρότημα αρχαίων κατοικιών γνωστό με την επωνυμία η «φυλακή του Σωκράτη». Από εκεί, θα προχωρήσουμε (απολαμβάνοντας το θαυμάσιο πλακόστρωτο του Πικιώνη και τη θέα) ως το Μουσαίο, ένα ιερό των μουσών, κρυμμένο πίσω από τα δέντρα. Έπειτα θα ανηφορήσουμε ως το μνημείο του Φιλοπάππου, γιού ενός έκπτωτου ηγεμόνα της Μικράς Ασίας και ευεργέτη της Αθήνας.
Κατεβαίνοντας, θα περάσουμε από μια αρχαία οδό, τη λεγόμενη «διά κοίλης» και θα μιλήσουμε για τη μορφή που είχαν οι γειτονιές της αρχαίας Αθήνας. Θα συνεχίσουμε προς την Πνύκα, όπου θα αναλύσουμε τον τρόπο λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Συνεχίζοντας, θα κατηφορίσουμε προς την Αποστόλου Παύλου, περνώντας από το ιερό του Πανός, και θα τελειώσουμε την ξενάγησή μας στα βράχια μπροστά από το Αστεροσκοπείο, τα οποία είναι ό,τι έχει μείνει από το ιερό του Διός Υψίστου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ξενάγηση θα γίνει σε ένα χώρο με εξαιρετική φυσική ομορφιά, πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι σε πολλά σημεία το έδαφος είναι ανώμαλο και ανηφορικό. Συνεπώς δε συνιστώ την παρακολούθηση της ξενάγησης σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας. Σε όσους χρησιμοποιούν παιδικό ή αναπηρικό καροτσάκι, ορισμένα σημεία της διαδρομής μας θα είναι εντελώς απροσπέλαστα, ιδίως τα σκαλιά γύρω από το μνημείο του Φιλοπάππου και οι κατοικίες γύρω από την Πνύκα.

Μπορείτε να βρείτε το χάρτη της διαδρομής εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου