+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Με αφορμή το τροχαίο στον Κηφισσό

Κατηγορώ!
Κατηγορώ τον οδηγό της νταλίκας, που σκόρπισε το θάνατο και δε γύρισε να ρίξει μια ματιά στα θύματά του, σφηνωμένα ανάμεσα στις λαμαρίνες.

Κατηγορώ τον άνθρωπο, που αποφάσισε να πάρει ένα όχημα τόνων στα χέρια του, ενώ είχε πιει τα ποτηράκια του.
Κατηγορώ τους φίλους του, που κανείς δεν προσπάθησε να τον αποτρέψει.

Κατηγορώ την οικογένειά του,
που δε μπόρεσε να καταλάβει ότι τα τροχαία είναι αποτέλεσμα της δικής μας συμπεριφοράς, μολονότι μετρά ήδη δύο θύματα από τροχαία.
Κατηγορώ τους Έλληνες, που εξακολουθούν να ανατρέφουν παιδιά που πιστεύουν ότι οι κανόνες δεν ισχύουν γι αυτά.
Κατηγορώ την Ελληνική κοινωνία που αν κι ανατριχιάζει από τις εικόνες που βλέπει στις ειδήσεις, συνεχίζει να κυκλοφορεί με τον ίδιο τρόπο, αποδίδοντάς τα όλα στην "κακιά στιγμή".
Κατηγορώ τον επαγγελματία, που δούλευε με παράνομο αυτοκίνητο, άυπνος και κουρασμένος σίγουρος ότι τίποτα κακό δε θα συμβεί.
Κατηγορώ τους πελάτες ή τους εργοδότες του, που ζητούν την παράδοση σε ασφυκτικούς χρόνους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Κατηγορώ τα όργανα της τροχαίας που λυπήθηκαν το μεροκάματο του οδηγού περισσότερο από τη ζωή όλων των άλλων. Έτσι, αντί να του στερήσουν το δίπλωμα για λίγους μήνες στέρησαν τη ζωή από δύο ανθρώπους και τη σωματική ακεραιότητα από έναν άλλο.
Κατηγορώ την αστυνομία που δεν κάνει ελέγχους τόσο συχνά ώστε όσοι δεν έχουν το φιλότιμο να οδηγούν σωστά να συμμορφώνονται από το φόβο της τροχαίας.
Κατηγορώ την πολιτεία, που δεν έχει θεσπίσει ειδική σχολή επανεκπαίδευσης για όσους συλλαμβάνονται να κάνουν σοβαρές παραβάσεις.
Κατηγορώ το κράτος του οποίου οι ποινές έχουν καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, χωρίς καμία προσπάθεια για βελτίωση της συμπεριφοράς των οδηγών.
Κατηγορώ τη Βουλή, που παρά τις τόσες επιτροπές και εισηγήσεις, ακόμη δεν έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για την οδική ασφάλεια στη χώρα μας.
Κατηγορώ το Υπουργείο Υγείας, που παρά τις καθημερινές τραγωδίες (και τα έξοδα για νοσηλείες και συντάξεις) ούτε έχει αντιληφθεί ότι τα τροχαία είναι μείζον θεμα για την υγεία που υποτίθεται ότιπροστατεύει ούτε έχει κάνει κάτι για να πάψουν οι εκατόμβες στο οδικό δίκτυο.
Κατηγορώ το Υπουργείο Μεταφορών, που αγνοεί μακάρια το θέμα της οδικής ασφάλειας και γι αυτό κατέχουμε το ρεκόρ επικινδυνότητας στους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Κατηγορώ το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για το οποίο η προστασία των πολιτών στο δρόμο αποτελεί ελάσσον θέμα κι όχι πρώτη προτεραιότητα.
Κατηγορώ τους δημοσιογράφους, που μιλούν για τα τροχαία με λέξεις που προκαλούν φρίκη, αλλά εξακολουθούν ν' αναφέρονται σ' αυτά ως "ατυχήματα" λες κι είναι ατύχημα να χάσεις τον ανθρωπό σου.
Κατηγορώ τα κανάλια, που απ' όλα τα σποτ κοινωνικής προσφοράς, κανένα δεν έχει για θέμα του την οδική ασφάλεια.
Κατηγορώ την τέταρτη εξουσία που, ενώ έχει τη δύναμη να επηρρεάζει συνειδήσεις, την ξοδεύει τόσο σπάταλα αντί να τη χρησιμοποιεί για να σώσει ζωές.
Κατηγορώ τα κόμματα, από τα οποία κανένα δεν έχει επιτροπή για το θέμα, ούτε το θέτει ποτέ ως προτεραιότητα, λες και το φορολογικό ή το ασφαλιστικό είναι πιο σημαντικά από τη ζωή μας και τη ζωή αυτών που αγαπάμε.
Κατηγορώ τους Δημάρχους, που κι αυτοί δεν κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια μέσα στα όριά τους, που αλλάζουν πλάκες στις πλατείες ενώ τα παιδιά περπατούν στο δρόμο για να πάνε στο σχολείο.
Κατηγορώ όλους τους αρμόδιους, όσοι άμεσα ή έμμεσα θα μπορούσαν να κάνουν κάτι κι ακόμη δεν το έχουν κάνει.
Και κατηγορώ όλους τους υπόλοιπους, που δεν έχουμε ακόμη πάρει χαμπάρι ότι αύριο θα είναι η σειρά μας να βρεθούμε αντιμέτωποι μ' έναν ασυνείδητο οδηγό και δε βροντοφωνάζουμε απαιτώντας το δικαίωμά μας στη ζωή.

Σε λίγο θα βγείτε στο δρόμο για να πάτε στη δουλειά, στο σπίτι, στο φροντιστήριο, στην καφετέρια.
Σας εύχομαι να φτάσετε ασφαλείς.


_____________
Πηγή εικόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου