+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Απαιτούμε!


Η 5η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ έχει θέμα την ηγεσία. Ο ΟΗΕ μας προτρέπει να ηγηθούμε εμείς στο χώρο μας του αιτήματος για Οδική ασφάλεια, για να κινητοποιήσουμε όσους κατέχουν υπεύθυνες θέσεις έτσι ώστε να σωθούν ζωές. 


Ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζουν τα τροχαία "μείζον ζήτημα υγείας".
Είναι μια παγκόσμια επιδημία που στερεί από τις κοινωνίες μας νέους ανθρώπους (κυρίως) που θα είχαν όλη τους τη ζωή μπροστά τους.

Άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο αντιδρούν και ζητούν οδική ασφάλεια.
Ο ΟΗΕ και η ΠΟΥ μας προτρέπουν να αντιδράσουμε κι εμείς.
Η σιωπή εκλαμβάνεται ως αποδοχή.

Όσο σιωπούμε οι υπεύθυνοι αδρανούν, συνεχίζοντας τις ίδιες πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ.
Καιρός να σπάσουμε τη σιωπή.
Καιρός να πάψει ο φόρος του αίματος.
Καιρός να φέρουμε επιτέλους την αλλαγή που θέλουμε να δούμε.

Ηγέτες είναι οι άνθρωποι που παίρνουν αποφάσεις, που δρουν, που ανοίγουν το δρόμο για τους υπόλοιπους. Είτε έχουν θέση εξουσίας είτε είναι απλοί πολίτες μέσα σε μια κοινωνία, οι ηγέτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση της αλλαγής.
Ο ΟΗΕ μας προτρέπει να γίνουμε εμείς οι ηγέτες που θα προτρέψουμε τους άλλους ηγέτες (αυτούς με τις θέσεις) να φέρουν την αλλαγή, να κάνουν τους δρόμους μας πιο ασφαλείς.

Ο ΟΗΕ προτείνει τα ακόλουθα βήματα:
  1. Βγείτε έξω και εντοπίστε προβλήματα στους δρόμους μας (δε θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα).
  2. Έπειτα, τυπώστε το αντίστοιχο πλακάτ από αυτά που υπάρχουν εδώ. Βγάλτε μια φωτογραφία τον εαυτό σας στο προβληματικό σημείο με το πλακάτ που θα γράφει το αίτημά σας.
  3. Δημοσιεύστε τη φωτογραφία σας σε ένα ή περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα απαραίτητα "καγκελάκια": #Speakup, #RoadSafety και #UNGRSW (στα Ελληνικά: #ΜηΣωπαίνεις, #ΟδικήΑσφάλεια και #ΠΕΟΑΟΗΕ) ή στείλτε τις σ' εμάς να το κάνουμε!
  4. Προωθήστε τις φωτογραφίες σε δημάρχους και υποψήφιους δημάρχους, για να μάθουν ότι πρέπει ν' ασχοληθούν με το θέμα άμεσα, μόλις κλείσουν οι κάλπες. Προωθήστε τις επίσης στα υπουργεία μεταφορών, Υγείας, δημόσιας τάξης, στην Αστυνομία, στην πολεοδομία.
Μιλήστε σε φίλους και γνωστούς, με συναδέλφους, στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, στους δασκάλους των παιδιών σας, στους γείτονες.
Πάνω απ' όλα μη σωπαίνετε.
Κάντε θόρυβο.
Είναι ο μόνος τρόπος ν' ακουστεί η φωνή μας και να γίνει αυτό που θέλουμε.
Η κατακραυγή του κόσμου μπορεί να κάνει πολλά.
#ΜηΣωπαίνεις!

Παραθέτουμε το πρωτότυπο υλικό του ΟΗΕ για τις δράσεις της εβδομάδας (αριστερά) και τη μεταφρασμένη τους εκδοχή (δεξιά).

Στα συνθήματα του ΟΗΕ προσθέσαμε και δύο δικά μας που αντιστοιχούν σε Ελληνικές ιδιαιτερότητες. Στο τέλος υπάρχει και ένα λευκό πλακάτ, για να γράψετε εσείς το δικό σας σύνθημα.


Κατά τη διάρκεια της 5ης ΠΕΟΑ η ομάδα μας διοργανώνει και άλλες δράσεις, τις οποίες μπορείτε να δείτε σε σχετική ανάρτηση και στις οποίες είστε όλες και όλοι καλεσμένοι.















 























 











Σημείωση: Για ευκολότερη εκτύπωση, έχουμε φτιάξει δύο έγγραφα Word με όλα τα πλακάτ.

Διατίθενται ελεύθερα σε δύο μεγέθη, μικρό (Α4) και μεγάλο (Α3). Απλά κάντε κλικ πάνω στον αντίστοιχο σύνδεσμο, κατεβάστε το έγγραφο που προτιμάτε και εκτυπώστε τις σελίδες που σας ενδιαφέρουν.
Κολλήσετε το τυπωμένο χαρτί σε σκληρό χαρτόνι και κόψτε το περίγραμμα.
Κόψτε ένα ακόμη κομμάτι χαρτόνι και κολλήστε το στην πίσω πλευρά ως λαβή.
Έπειτα, φωτογραφηθείτε με το πλακάτ σας στο προβληματικό σημείο που θέλετε να φτιαχτεί.
Καλή επιτυχία και περιμένουμε επικοινωνία σας!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου