+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Λόγοι και τόποι: μύθοι της αρχαίας Αθήνας


Mε αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, οι Μαμάδες+ στο Δρόμο προσφέρουμε μια ανοιχτή αφηγηματική περιήγηση με θέμα τους μύθους της Αρχαίας Αθήνας.

Οδηγός μας θα είναι ο κ. Αριστοτέλης Κοσκινάς, αρχαιολόγος και ξεναγός, ο οποίος σχεδίασε την περιήγηση και αναφέρει:



«Οι μύθοι δεν ήταν μόνο πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες και ποιητές αλλά επίσης σημείο αναφοράς για τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας των αρχαίων Αθηναίων. Η ιστορία και η γεωγραφία της πόλης ανάγονται σε μυθικά γεγονότα, ενώ το όνομά της οφείλεται στο αποτέλεσμα της μυθικής διαμάχης μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα. Η θυσία των κορών του Ερεχθέα για τη σωτηρία της πόλης έγινε παράδειγμα αυτοθυσίας και προσφοράς για τους κατοπινούς Αθηναίους, η δίκη των θεών στον Άρειο Πάγο σηματοδοτεί την απαρχή του δικαστικού συστήματος της αρχαίας πόλης, ενώ η μάχη του Θησέα με τις Αμαζόνες λειτούργησε ως αλληγορία για τη νίκη της επί των Περσών. Οι μύθοι λειτουργούσαν ως νόμισμα που οι Αθηναίοι εκμεταλλεύονταν στο έπακρο στις επαφές τους με τρίτους, ως και τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Για τους Αθηναίους, οι τοπικοί μύθοι είχαν ισχύ ιστορικών γεγονότων και γνώριζαν πολύ καλά σε ποιο σημείο της πόλης είχε διαδραματιστεί κάθε επεισόδιο. Κάποιους από αυτούς μπορούμε να τους δούμε και να τους περπατήσουμε, ενώ μερικούς τους προσπερνάμε κάθε μέρα, χωρίς να γνωρίζουμε τη σημασία τους. Για παράδειγμα, μετά τη νίκη της επί του Ποσειδώνα, η Αθηνά θέλησε να προστατεύσει την Αθήνα από την εκδίκηση του αντιπάλου της. Αποφάσισε λοιπόν να χτίσει ένα τείχος από βράχια ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα. Ξεκινώντας, εμπιστεύτηκε ένα κλειστό καλάθι στις κόρες του Κέκροπα με την εντολή να μην το ανοίξουν. Όπως συμβαίνει συνήθως, το καλάθι ανοίχθηκε και η Αθηνά, όταν το έμαθε, άφησε να της φύγει από τα χέρια ένα από τα βράχια που κουβαλούσε, το οποίο έπεσε λίγο πιο πέρα από την Ακρόπολη. Το είπαν Λυκαβηττό κι έχει μείνει εκεί από τότε. 
Όμως τι τόσο σημαντικό είχε μέσα του εκείνο το καλάθι;
Για να το μάθετε, θα πρέπει να με ακολουθήσετε στον περίπατό μας που θα έχει τη μορφή μιας αφηγηματικής περιήγησης στους τόπους της Αθήνας που ενέπνευσαν ή σημαδεύτηκαν από τους μύθους –περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς.
Σταθμοί μας θα είναι οι λόφοι του Φιλοπάππου και του Αρείου Πάγου, καθώς επίσης η περιοχή του Ιλισσού (ναός Ολυμπίου Διός, εκκλησία Αγίας Φωτεινής).»

Οι Μαμάδες+ στο Δρόμο πιστεύουμε ότι η χώρα μας είναι γεμάτη θησαυρούς τους οποίους δεν μπορούμε να χαρούμε γιατί οι πόλεις μας φτιάχτηκαν για να περνούμε δίπλα τους οδηγώντας. Θεωρούμε πως το περπάτημα πρέπει να βρει τη θέση που του αξίζει στις πόλεις μας για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας, για να μειώσει τη ρύπανση και για να κάνει τις πόλεις μας πιο ελκυστικές (όχι μόνο για εμάς που τις ζούμε, αλλά και ως τουριστικό προορισμό).

Την περιήγηση μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες και παιδιά, αλλά δυστυχώς η διαδρομή (στο μεγαλύτερο μέρος της) ΔΕΝ είναι προσβάσιμη σε παιδικά καροτσάκια ή αναπηρικά αμαξίδια.


Σημείο συνάντησης: Εκκλησία Aγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη.

Χρόνος συνάντησης: Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, στις 5:30 μμ.

Διάρκεια περιπάτου: περίπου 2 – 2:30 ώρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου