+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

"Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατύχημα"

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατύχημα δημιουργήθηκε στο Βέλγιο το 2003 και τιμάται κάθε χρόνο το τρίτο Σαββατόβραδο του Οκτώβρη.


Νέοι εθελοντές γυρίζουν σε χώρους διασκέδασης όλη τη νύχτα, συνομιλώντας με συνομιλήκους τους για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρρεια αλκοόλ ή ουσιών.

Η δράση γίνεται σε δύο φάσεις:

Αρχικά, όταν μια παρέα μπαίνει σ' ένα χώρο διασκέδασης, οι εθελοντές ζητούν από την παρέα να ορίσουν ένα άτομο που δε θα πιει για να οδηγήσει. Όσοι δεσμεύονται ν' απέχουν από το αλκοόλ ενθαρρύνονται να φορέσουν ένα βραχιολάκι για να ξεχωρίζουν.



Όταν οι παρέες βγαίνουν από το χώρο, οι εθελοντές τους προτρέπουν να εκπνεύσουν σε ένα αλκοολόμετρο και εάν βρεθούν "καθαροί" επιβραβεύονται με μικρά δωράκια από τους χορηγούς της δράσης. Αν όχι, οι εθελοντές τους προτρέπουν να καλέσουν ταξί ή να οδηγήσει κάποιο άλλο μέλος της παρέας.

H πρωτοβουλία ξεκίνησε όταν έγινε αντιληπτό ότι τα περισσότερα τροχαία συμβαίνουν τα ξημερώματα Σαββάτου και Κυριακής, όταν οι νέοι επιστρέφουν σπίτι μετά από διασκέδαση.



Ίσως επειδή τελευταία η λέξη ατύχημα έχει πάψει να χρησιμοποιείται (σαφώς δεν είναι "ατύχημα" το να χάσεις αγαπημένο πρόσωπο σε τροχαίο), ίσως για άλλους λόγους, η συγκεκριμένη δράση έγινε τελευταία φορά σε Ευρωπαϊκή πόλη το 2013.

Στην Ελλάδα η μέρα τηρείται με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" και θα πραγματοποιηθεί, με τη βοήθεια εθελοντών, το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Οι "Μαμάδες+ στο Δρόμο" είμαστε υπέρ κάθε προσπάθειας που έχει στόχο τη μείωση των τροχαίων και γι αυτό χαιρετίζουμε την προσπάθεια του ΙΟΑΣ και υποστηρίζουμε τη δράση.
Όσοι θα θέλατε να συμμετέχετε, παρακαλώ επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου