+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020

H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας τιμάται κάθε χρόνο μεταξύ 16 και 22 Σεπτέμβρη.

Οι Μαμάδες+ στο Δρόμο συμμετέχουν, όπως κάθε χρονιά, με τρεις δράσεις:

 


Τι είναι η Ευρωπαϊκή βδομάδα Κινητικότητας;

Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκίνησε το 2002 με σκοπό να ενθαρρύνει τη βιώσιμη μετακίνηση. Βιώσιμη είναι η μετακίνηση που κάνει τις πόλεις μας καλύτερες – με λιγότερους ρύπους και φασαρία, λιγότερο μποτιλιάρισμα και εκνευρισμό, με λίγα λόγια όχι αβίωτες, όπως είναι σήμερα.

Στόχοι

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών μέσω της προώθησης καθαρών μετακινήσεων. Η θεσμοθέτηση της εβδομάδας δίνει την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να πειραματιστούν με πρακτικές λύσεις για προβλήματα όπως ο θόρυβος ή η ρύπανση.

Μετακινήσεις και Covid-19

Φέτος ειδικά, η ανάγκη για μια αναθεώρηση του τρόπου που μετακινούμαστε είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Η πανδημία επιτάσσει, ως πρώτο μέσο προστασίας, την τήρηση των αποστάσεων, πράγμα που αμέσως κατέστησε τον πρώτο άξονα της βιώσιμης κινητικότητας, τα ΜΜΜ, αποφευκτέα. Η πρώτη λύση που μας έρχεται στο μυαλό είναι το αυτοκίνητο, όμως δεν είναι η προτιμότερη, για δύο λόγους: πρώτον, οι πόλεις μας είναι αδύνατον να χωρέσουν ένα αυτοκίνητο για κάθε κάτοικο. Δεύτερον, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη θνησιμότητα από τον νέο ιό. Επιβεβαιώθηκε πως στις περιοχές με μολυσμένη ατμόσφαιρα, ο ιός είναι πολύ πιο θανάσιμος, ενώ υπάρχουν και βάσιμες υποψίες πως ο ιός επιβιώνει στα σωματίδια του νέφους (πράγμα που αυξάνει τη μεταδοτικότητά του). 



 

Το φετινό μοτίβο

Γι αυτό  το φετινό μοτίβο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι πόλεις μας χρειάζονται ένα διαφορετικό μοντέλο κινητικότητας, πιο φιλικό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Το μοντέλο της αυτοκίνησης δηλητηριάζει τον αέρα που αναπνέουμε και κοστίζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Πέρα απ’ αυτό, τα ορυκτά καύσιμα παράγουν αέρια που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι καιρός να υποστηρίξουμε μέτρα που ευνοούν την υγιή και βιώσιμη μετακίνηση, προπαντός το περπάτημα και την ποδηλασία.

Το περπάτημα κάνει καλό!

Σκεφτείτε μόνο πόση ρύπανση (και πόσο χρόνο) θα γλιτώναμε αν οι δρόμοι ήταν ασφαλείς για να πηγαίνουν τα παιδιά μόνα τους στο σχολείο, στα αγγλικά, στο μπαλέτο… Πόσο εκνευρισμό θα γλιτώναμε κάθε μέρα αν μπορούσαμε να μετακινηθούμε χωρίς μποτιλιάρισμα… Εκτός από τα πνευμόνια μας, το πορτοφόλι, η σιλουέτα και τα νεύρα μας θα είχαν και αυτά άμεσα οφέλη.

 

Οι περισσότερες μετακινήσεις στις πόλεις μας είναι για μικρές αποστάσεις, που θα μπορούσαν να καλυφθούν με τα πόδια (ή με ποδήλατο) αν μόνο το τολμούσαμε. Δεν το τολμάμε όμως, γιατί οι υποδομές (δρόμοι, διαβάσεις, ράμπες, φανάρια) αλλά και η κυκλοφορία (παραβιάσεις όλων των κανόνων του ΚΟΚ) κάνουν τη διαδρομή επικίνδυνη.

Η ομάδα των Μαμάδων (και μπαμπάδων, γιαγιάδων, θείων κτλ) στο Δρόμο επιμένουμε ότι πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για να βελτιωθούν οι χώροι των πεζών και να αυξηθεί η ασφάλειά τους στο δρόμο. Μαζί τους, πρέπει να δοθεί χώρος και για το ποδήλατο, εξίσου ωφέλιμο, αλλά προτιμότερο όσο οι αποστάσεις μεγαλώνουν. Αυτή η παροχή χώρου είναι το πρώτο και πιο απαραίτητο βήμα για να μειώσουμε σταδιακά τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, κερδίζοντας την υγεία μας και μια καλύτερη ζωή. Το επόμενο, είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα προάγει τη συμμόρφωση με τον ΚΟΚ, ώσπου να μηδενιστούν οι θάνατοι από τροχαία. 

 

Οι δράσεις μας

Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Οδικής ασφάλειας με τρεις δράσεις:

·         Χρωματισμό των διαβάσεων έξω από το 12ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης.

·         Χοροθεατρική δράση σε διαβάσεις του κέντρου της Αθήνας

·         Πρόσκληση στους δημάρχους του Λεκανοπεδίου να περπατήσουν μαζί μας στα πεζοδρόμια των δήμων τους.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε κι εσείς, είτε μαζί μας, είτε διοργανώνοντας τη δική σας δράση σε σημείο της επιλογής σας. Οι πόλεις μας μπορούν να γίνουν καλύτερες αν εμείς τολμήσουμε να το ονειρευτούμε και να το απαιτήσουμε!

 

Καλή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας!


________________________________________________

Πηγή εικόνων από πόλεις του εξωτερικού

To event στο Facebook 

Σημείωση: Μπορείτε να δείτε όλες τις ελληνικές δράσεις στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

________________________________________________

Ενημέρωση: Ενημέρωση για τις δράσεις μας και φωτογραφίες σε αυτό το άρθρο.

 



 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου