+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Πώς θα χρωματίσουμε τις διαβάσεις του σχολείου μας;

Θέλετε να βάψετε τις διαβάσεις έξω από το σχολείο σας. Είναι ξεθωριασμένες ή επικίνδυνες ή δεν σταματούν οι οδηγοί ή όλα αυτά μαζί. 

Αρχικά επιτρέψτε μας να σας συγχαρούμε. Είστε από τους γονείς (ή εκπαιδευτικούς) που νοιάζονται και καταβάλλουν προσπάθειες για να κάνουν τον τόπο μας καλύτερο.
Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία και, από την πλευρά μας, θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να κυκλοφορούν τα παιδιά του σχολείου σας με μεγαλύτερη ασφάλεια. 


Αν βρίσκεστε στο Λεκανοπέδιο και θέλετε να βάψουμε μαζί, τηλεφωνήστε μας για να συνεννοηθούμε.
Αν είστε εκτός λεκανοπεδίου ή για οποιοδήποτε λόγο δεν γίνεται να βάψουμε μαζί, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.


Απαραίτητη προϋπόθεση για να βαφούν οι διαβάσεις έξω από το σχολείο σας, είναι το να κλείσει ο δρόμος έτσι ώστε παιδιά και μεγάλοι να κινηθούν με ασφάλεια.
Συνεπώς, η δράση δεν γίνεται χωρίς συνεργασία με την αρμόδια τοπική αρχή (συνήθως Δήμος, αλλά κάποιες φορές Τροχαία, Περιφέρεια ή Λιμεναρχείο), για να κλείσει ο δρόμος νόμιμα.

1.
Το πρώτο βήμα είναι να κάνετε μια αίτηση προς την αρμόδια αρχή (σε αυτόν τον σύνδεσμο θα βρείτε ένα υπόδειγμα που περιέχει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε (και να κάνετε) ως σύλλογος/σχολείο καθώς και όλα όσα χρειάζεται να πληροφορηθεί (και να κάνει) η αρμόδια αρχή.
Παρακαλούμε, μελετήστε το προσεκτικά.

2.
Κατεβάστε το υπόδειγμα στον υπολογιστή σας, αλλάξτε ό,τι χρειάζεται (ονόματα, διευθύνσεις κτλ) και εκτυπώστε το σε δύο αντίτυπα.
Θα πρέπει να παραδώσετε το ένα αυτοπροσώπως στην υπηρεσία για να πάρετε αριθμό πρωτοκόλλου.
Ο/Η υπάλληλος που θα παραλάβει την αίτηση θα σας δώσει αριθμό πρωτοκόλλου τον οποίο θα φυλάξετε μαζί με το άλλο αντίτυπο της αίτησης σε ένα φάκελο που θ' ανοίξετε ειδικά γι αυτόν τον σκοπό.

3.
Αν δείτε ότι αργούν να απαντήσουν, τότε ενοχλήστε τους. Με βάση τον νόμο, είναι υποχρεωμένοι να σας απαντήσουν εντός 50 ημερολογιακών ημερών, αλλιώς είναι υπόλογοι για κακοδιοίκηση.
Αν κωλυσιεργούν, απευθυνθείτε στον Συνήγορο του Πολίτη.
Αν απαντήσουν αρνητικά, θα πρέπει να παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους αρνούνται. Αν δεν σας πείθουν, φέρτε το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

4.
Μην ξεχνάτε τη δύναμη των αριθμών. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός αυτών που υποστηρίζουν την αίτηση, τόσο καλύτερα. Αν η αίτηση προέρχεται από πολλά συστεγαζόμενα ή γειτονικά σχολεία, έχει μεγαλύτερη δύναμη. Αν υποστηρίζεστε από άλλες οργανώσεις πολιτών (Ένωση γονέων, τοπικοί σύλλογοι, κτλ) η φωνή σας ακούγεται πιο δυνατά.

5.
Μην ξεχνάτε τη δύναμη της προσωπικής επαφής. Κλείστε ραντεβού με τον/την δήμαρχο ή  αντιδήμαρχο. Μην πάτε μόνος/η αλλά με άλλα μέλη του συμβουλίου. Μιλήστε τους με πάθος και υποστηρίξτε τις θέσεις σας με θέρμη. Να έχετε μαζί σας φωτογραφίες, χάρτες, διαγράμματα, ό,τι χρειαστεί για να πείσετε. Μιλήστε με μέλη του δημοτικού συμβουλίου από διάφορες παρατάξεις. Μην αφήσετε το θέμα να ξεχαστεί. Παίρνετε τηλέφωνα. Γίνετε ενοχλητικοί.

6.
Από τη στιγμή που θα πάρετε θετική απάντηση, κλείστε ραντεβού. Η δράση είναι καλό να γίνει Κυριακή, όταν η κίνηση στους δρόμους είναι μικρότερη. Σχεδιάστε μια αφίσα, εκτυπώστε την και αναρτήστε την παντού, τόσο για προσελκύσετε εθελοντές, όσο και να ενημερώσετε τους περίοικους.
 

7.
Αν περνούν ΜΜΜ από το δρόμο σας, θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον αρμόδιο φορέα για αλλαγή δρομολογίων. Μην παραλείψετε να ενημερώσετε το επιβατικό κοινό με ανακοινώσεις σε κάθε στάση αρκετές μέρες πριν, ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

8.
Επιλέξτε το μοτίβο σας. Έχουμε συγκεντρώσει μια μεγάλη γκαλερί σχεδίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να εμπνευστείτε. Συνιστούμε να διαλέξετε κάτι απλό, που θα μπορέσει να σχεδιαστεί και να χρωματιστεί χωρίς μεγάλη δυσκολία.

 

9.
Είναι πολύ σημαντικό να είναι ο δρόμος καθαρός και στεγνός, για να έχει καλή πρόσφυση το χρώμα.
Είναι επίσης σημαντικό το χρώμα να είναι κατάλληλο. Χρειάζεστε πιστοποιημένα χρώματα διαβάσεων, αντιολισθητικά (για αποφυγή ατυχημάτων), ανθεκτικά στα στοιχεία, με καλή πρόσφυση και ανακλαστικότητα. Μην χρησιμοποιήσετε νεοπάλ, λαδομπογιά ή σπρέι! Συνιστούμε τα πιστοποιημένα χρώματα που εισάγει η Τεχνική Εταιρεία Περίαλλος γιατί, από όλες τις εταιρείες με τις οποίες επικοινωνήσαμε, έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση και τη μεγαλύτερη ποικιλία.

10.
Μολονότι σε κάποιους δήμους έχουμε βάψει και τις διαγραμμίσεις, η δουλειά γίνεται καλύτερη (και έχει μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο) αν οι διαγραμμίσεις έχουν γίνει από μηχάνημα κι όχι με το χέρι. Επιμείνετε να είναι έτοιμη και φρεσκοβαμμένη η διαγράμμιση πριν αρχίσουμε.

 

Όπως είπαμε και πριν, θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Επικοινωνήστε μαζί μας για ερωτήσεις, απορίες, συμβουλές, ακόμη και ψυχολογική υποστήριξη!

Όπως κι εσείς, θέλουμε να κάνουμε αυτόν τον τόπο καλύτερο για όλους, αλλά προπαντός για τα παιδιά.
Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας.

 
 
Σημείωση:
Παρακαλούμε, μην ξεχνάτε πως ο χρωματισμός διαβάσεων είναι πάνω απ' όλα εκπαιδευτική δράση που απευθύνεται στα παιδιά (για να διασχίζουν το δρόμο με μεγαλύτερη ασφάλεια) και τους γονείς τους (για να κατανοήσουν τη σημασία των διαβάσεων και να τη διδάξουν στα παιδιά τους).
Δεν απευθύνεται στους οδηγούς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί μέσο μείωσης της ταχύτητας, ούτε μέσο προστασίας.
Αν σε μια περιοχή παραβιάζονται οι υπόλοιποι κανόνες του ΚΟΚ, τότε μια διάβαση, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι, δεν μπορεί ν' αποτελέσει εξαίρεση.
Για τη μείωση των ταχυτήτων και την εφαρμογή των κανόνων προτεραιότητας προς τους πεζούς θα απαιτηθούν άλλου είδους παρεμβάσεις, όπως π.χ. ο ανασχεδιασμός του δρόμου (υπάρχουν πρότυπα σχεδιασμού που διασφαλίζουν μείωση των ταχυτήτων), η τοποθέτηση μειωτήρων ταχύτητας (τα γνωστά σαμαράκια) ή η εγκατάσταση καμερών και ραντάρ.
Θα πρότεινα, παράλληλα με τη δράση μας, να ασκήσετε πιέσεις προς τον δήμο σας ώσπου να γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις στη γειτονιά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου