Μια ομάδα μαμάδων (και μπαμπάδων) που σκοπό έχει να βελτιώσει την κατάσταση στους δρόμους για εμάς και τα παιδιά μας.

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

Κι όμως, είναι δυνατό!

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις την αστυνομία ν' ασχοληθεί με παρκαρισμένα οχήματα, εκτός αν εμποδίζουν τη διέλευση άλλων αυτοκινήτων. Οι αστυνομικοί σε παραπέμπουν στην τροχαία, η τροχαία στη Δημοτική Αστυνομία, που με τη σειρά της δηλώνει αναρμόδια, με λίγα λόγια βρίσκουν προφάσεις για να μην έρθει κανείς.
Υπάρχει όμως λύση, αν και απαιτεί πολύ κόπο και προσπάθεια από τον πολίτη.
Το πώς γίνεται αυτό μας εξηγεί ένας συνάδελφος πεζός:

Ειδοποίησε το 100 να έρθει και φωτογράφισε (όχι όμως προκλητικά) τη μη σύννομη κατάσταση σε βάρος των πεζών με μια ψηφιακή. Στη συνέχεια, αν δεν έρθουν - θα επικαλεστούν φόρτο εργασίας έτσι κάνουν συνήθως...

α) μαζεύεις τρεις-τέσσερις τέτοιες καταστάσεις που επαναλαμβάνονται.
β) Τυπώνεις τις φωτογραφίες στον εκτυπωτή, αλά πρόσεξε μόνο να μη φαίνονται οι αριθμοί των αυτοκινήτων - σβήστους, είναι προσωπικά δεδομένα.
γ) παίρνεις αντίγραφα των δελτίων συμβάντων (των κλήσεών σου) από το κτίριο της αστυνομίας στην Αλεξάνδρας (173?)
δ) καταθέτεις μια μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Αθηνών (Ευελπίδων) με επισυναπτόμενα τις φωτογραφίες και τα δελτία συμβάντων. Δεν θα πληρώσεις τίποτε. Βάζεις και ονόματα δυο φίλων σου σαν μάρτυρες, που είδαν ή άκουσαν από σένα την περίπτωση.

Ο εισαγγελέας που θα παραλάβει - θα χρεωθεί την υπόθεση, είναι υποχρεωμένος να τη μελετήσει και να ξεκινήσει ανακριτική διαδικασία για πιθανή παράβαση καθήκοντος. Μετά θα τρέχουν οι αστυνομικοί που γράφτηκαν στο δελτίο συμβάντων, για να αποδείξουν τη μη ενοχή. Ότι έτρεξαν έγκαιρα αλλά ήταν ανθρωπίνως δυνατό να προλάβουν ή να φέρουν χαρτιά σε ποια άλλη σοβαρή υπόθεση έτρεχαν.

Αν το κάνεις μια δυο φορές, τουλάσχιστον στην περιοχή σου θα σε μάθουν τοπικά και θα προσέχουν.

Μέχρι πριν ένα χρόνο έμενα στην Άνω Νέα Σμύρνη και είχα παρόμοια προβλήματα. Κατάφερα να κάνω το οικοδομικό μου τετράγωνο ΕΛΒΕΤΙΑ (στα πεζοδρόμια). Πήγαινα σπίτι μου με ασφάλεια το βράδυ. Το πάλεψα πολύ.

Το τοπικό τμήμα δε με βοήθησε. Μ έστελναν από τον έναν στον άλλον. Μάλιστα κάποια στιγμή με έστελναν στον Άγιο Δημήτριο για πρόβλημα που ήταν μέσα στα όρια του τμήματος Νέας Σμύρνης. Μπαλάκι κανονικό!

Τότε λοιπόν, φωτογράφισα όλα τα μη σύννομα και τα έστειλα με γραπτή συνοδευτική αναφορά στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Κι ενώ δεν το περίμενα, το υπουργείο (επί Πολύδωρα) κινήθηκε κι έστειλε την αναφορά στον εισαγγελέα. Της υπόθεσης επιλήφθηκε το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, με το ερώτημα του εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος. Και ξεκίνησε ανάκριση στην Κηφισίας τόσο που είναι τα γραφεία των Εσ. Υποθέσεων... τους καλούν για ανάκριση κλπ κλπ. Δεν ξέρω τελικά αν τους τιμωρήσουν, αν τους βρουν ένοχους γιατί η ενοχή πρέπει να δεθεί 100% κι όχι 99%, αλλά και μόνο η αγωνία τους για το μέλλον τους, θα τους κανει πιο συνετούς μελλοντικά.

Κάποια στιγμή μετακόμισα σε άλλη περιοχή. Περνάω τώρα απο εκεί καμιά φορά και βλέπω ακόμα χειρότερη την κατάσταση!

Δημοσιεύτηκε στο: http://groups.yahoo.com/group/pezh/message/60
Βέβαια ο φίλος πεζός διέσχισε όλη την Αθήνα και δαπάνησε άγνωστο αριθμό ωρών για να πετύχει το σκοπό του, τα κατάφερε όμως.
Αν οργανωθούμε με ένα δικηγόρο να αναλαμβάνει υποθέσεις από όλη την πόλη (και άλλες ομάδες σε άλλες πόλεις) μπορούμε να πείσουμε την αστυνομία ότι είναι καιρός να πάρει τους πεζούς στα σοβαρά.

5 σχόλια:

 1. Στην περιοχή όπου μένω υπάρχει έντονο πρόβλημα σε υποτίθεται πεζόδρομο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε πάρκιν και δρόμο. Το αποτέλεσμα, ενώ υποτίθεται προσφέρεται για ποδήλατο με τα παιδιά, μπάλα, παιχνίδι, δεν μπορείς για ευνόητους λόγους! Έχω στήλει μύνημα ηλεκτρονικό στον Δήμο, ο οποίος βέβαια δεν ασχολήθηκε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλύτερα να στείλεις το μήνυμα γραπτώς, τα ηλεκτρονικά δεν τα λαμβάνουν υπόψη. Ακόμη καλύτερα αν καταφέρεις καμιά πενηνταριά γείτονες να υπογράψουν - ξέρεις, υπογραφές ίσον ψηφοφόροι και οι δήμαρχοι τα μετρούν κάτι τέτοια.
  Το θέμα είναι ότι, θεωρητικά, θα έπρεπε οι αρχές να επιβάλλουν την τάξη και το νόμο γιατί αυτή είναι η δουλειά τους, όχι να περιμένουν από τον πολίτη να τους υποδείξει/φιλοτιμήσει/υποχρεώσει να κάνουν το καθήκον τους.
  Εδώ που τα λέμε όμως, αν οι πολίτες αδιαφορούν γιατί να ενδιαφερθούν οι αρχές; Κι αν δεν τους δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε, πώς περιμένουμε ν' αλλάξουν συμπεριφορά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αλέξανδρος Α.27 Ιουλίου 2010 - 5:27 μ.μ.

  Πιστεύω πως κάθε τηλεφώνημα μετράει κι ας μην έρχονται. Αν καθένας πεζός που ενοχλείται το έκανε αυτό θα υπήρχε κατακλυσμός τηλεφωνημάτων και θα αναγκάζονταν να κάνουν κάτι.

  Παίρνω το 100 μια φορά το μήνα περίπου. Σε δύο περιπτώσεις ήρθαν περιπολικά όταν ο οδηγός και εγώ αρνηθήκαμε και οι δυο να κάνουμε στην άκρη για να περάσουμε (πάνω στο πεζοδρόμιο).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπράβο φίλε Αλέξανδρε.
  Χρειάζεται κότσια αυτό που έκανες - δεν ξέρεις τι μυαλό κουβαλάει ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου.
  Σάμπως δεν ξυλοκοπήθηκε ένας πεζός που κόλλησε αυτοκόλλητο στο Γκάζι; Για να μην αναφέρω τον άλλο τρελλό που πάτησε τον τροχαίο που του έκοβε την κλήση...
  Εκτός από κότσια όμως χρειάζεται και χρόνο. Άραγε πόσοι έχουν το χρόνο να περιμένουν μέχρι να έρθει το 100; Οι πιο πολλοί σκεφτόμαστε ότι μια παράκαμψη είναι σαφώς λιγότερος μπελάς από το να μπλέξεις με αστυνομία κτλ, κι έτσι προσπερνούμε σηκώνοντας τους ώμους.
  Πολλοί λίγοι σκεφτόμαστε λίγο πιο μακριά, στο ατύχημα που καραδοκεί για έναν από εμάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Χίλια μπράβο σε όποιον το έκανε και σε όποιον διαδίδει την ... τεχνογνωσία. Δεν είχα ιδέα πως να κινηθώ νομικά. Τώωωωρα μάλιστα

  ΑπάντησηΔιαγραφή