+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Κι όμως, είναι δυνατό!

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις την αστυνομία ν' ασχοληθεί με παρκαρισμένα οχήματα, εκτός αν εμποδίζουν τη διέλευση άλλων αυτοκινήτων. Οι αστυνομικοί σε παραπέμπουν στην τροχαία, η τροχαία στη Δημοτική Αστυνομία, που με τη σειρά της δηλώνει αναρμόδια, με λίγα λόγια βρίσκουν προφάσεις για να μην έρθει κανείς.
Υπάρχει όμως λύση, αν και απαιτεί πολύ κόπο και προσπάθεια από τον πολίτη.
Για να υποχρεώσετε λοιπόν σε εφαρμογή του νόμου, αν η αστυνομία μένει αδρανής, θα πρότεινα να κινηθείτε ως εξής:

Ειδοποιήστε το 100 να έρθει και φωτογραφίστε (όχι όμως προκλητικά) τη μη σύννομη κατάσταση σε βάρος των πεζών με μια ψηφιακή. Στη συνέχεια, αν δεν έρθουν (θα επικαλεστούν φόρτο εργασίας - έτσι κάνουν συνήθως), ακολουθήστε τα εξής βήματα:

α) κάντε κλήσεις για τρεις-τέσσερις τέτοιες καταστάσεις που επαναλαμβάνονται και μαζέψτε τις αντίστοιχες φωτογραφίες.
β) Τυπώστε τις φωτογραφίες, αλλά προσέξτε να μη φαίνονται οι αριθμοί των αυτοκινήτων (επεξεργαστείτε την εικόνα ώστε να σβηστούν, καθώς είναι προσωπικά δεδομένα).
γ) πάρτε αντίγραφα των δελτίων συμβάντων (των κλήσεών σας) από κεντρικά της αστυνομίας (στην Αθήνα, από το κτίριο της αστυνομίας στην Αλεξάνδρας).
δ) καταθέστε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία (στην Αθήνα στην Ευελπίδων) επισυνάπτοντας τις φωτογραφίες και τα δελτία συμβάντων. Προσθέστε τα ονόματα δυο φίλων σας ως μάρτυρες, που είδαν ή άκουσαν από εσάς την περίπτωση. Η αναφορά δε χρειάζεται παράβολο, άρα δε θα πληρώσετε τίποτα.

Ο/Η εισαγγελέας που θα παραλάβει (δηλ. θα χρεωθεί) την υπόθεση, είναι υποχρεωμένος/-η να τη μελετήσει και να ξεκινήσει ανακριτική διαδικασία για πιθανή παράβαση καθήκοντος.
Μετά θα πρέπει οι αστυνομικοί που γράφτηκαν στο δελτίο συμβάντων, να αποδείξουν τη μη ενοχή τους (ότι έτρεξαν έγκαιρα αλλά ήταν ανθρωπίνως δυνατό να προλάβουν ή να φέρουν χαρτιά που να αποδεικνύουν σε ποια άλλη σοβαρή υπόθεση έτρεχαν).

Αν το κάνετε μια-δυο φορές θα σας μάθουν τοπικά και θα προσέχουν την κάθε κλήση σας.

Ένας φίλος πεζός που εφάρμοσε τα παραπάνω, αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Μέχρι πριν ένα χρόνο έμενα στην Άνω Νέα Σμύρνη και είχα παρόμοια προβλήματα. Κατάφερα να κάνω το οικοδομικό μου τετράγωνο ΕΛΒΕΤΙΑ (στα πεζοδρόμια). Πήγαινα σπίτι μου με ασφάλεια το βράδυ. Το πάλεψα πολύ.

Το τοπικό τμήμα δε με βοήθησε. Μ έστελναν από τον έναν στον άλλον. Μάλιστα κάποια στιγμή με έστελναν στον Άγιο Δημήτριο για πρόβλημα που ήταν μέσα στα όρια του τμήματος Νέας Σμύρνης. Μπαλάκι κανονικό!

Τότε λοιπόν, φωτογράφισα όλα τα μη σύννομα και τα έστειλα με γραπτή συνοδευτική αναφορά στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Κι ενώ δεν το περίμενα, το υπουργείο (επί Πολύδωρα) κινήθηκε κι έστειλε την αναφορά στον εισαγγελέα. Της υπόθεσης επιλήφθηκε το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, με το ερώτημα του εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος. Και ξεκίνησε ανάκριση στην Κηφισίας τόσο που είναι τα γραφεία των Εσ. Υποθέσεων... τους καλούν για ανάκριση κλπ κλπ. Δεν ξέρω τελικά αν τους τιμωρήσουν, αν τους βρουν ένοχους γιατί η ενοχή πρέπει να δεθεί 100% κι όχι 99%, αλλά και μόνο η αγωνία τους για το μέλλον τους, θα τους κανει πιο συνετούς μελλοντικά.

Κάποια στιγμή μετακόμισα σε άλλη περιοχή. Περνάω τώρα απο εκεί καμιά φορά και βλέπω ακόμα χειρότερη την κατάσταση!"

Δημοσιεύτηκε στο: http://groups.yahoo.com/group/pezh/message/60
Βέβαια ο φίλος πεζός διέσχισε όλη την Αθήνα και δαπάνησε άγνωστο αριθμό ωρών για να πετύχει το σκοπό του, τα κατάφερε όμως.
Μια βροχή όμως από τέτοιες μηνυτήριες αναφορές από όλη την πόλη (και άλλες ομάδες σε άλλες πόλεις) σίγουρα θα πείσει την αστυνομία ότι είναι καιρός να πάρει τους πεζούς στα σοβαρά.

5 σχόλια:

  1. Στην περιοχή όπου μένω υπάρχει έντονο πρόβλημα σε υποτίθεται πεζόδρομο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε πάρκιν και δρόμο. Το αποτέλεσμα, ενώ υποτίθεται προσφέρεται για ποδήλατο με τα παιδιά, μπάλα, παιχνίδι, δεν μπορείς για ευνόητους λόγους! Έχω στήλει μύνημα ηλεκτρονικό στον Δήμο, ο οποίος βέβαια δεν ασχολήθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλύτερα να στείλεις το μήνυμα γραπτώς, τα ηλεκτρονικά δεν τα λαμβάνουν υπόψη. Ακόμη καλύτερα αν καταφέρεις καμιά πενηνταριά γείτονες να υπογράψουν - ξέρεις, υπογραφές ίσον ψηφοφόροι και οι δήμαρχοι τα μετρούν κάτι τέτοια.
    Το θέμα είναι ότι, θεωρητικά, θα έπρεπε οι αρχές να επιβάλλουν την τάξη και το νόμο γιατί αυτή είναι η δουλειά τους, όχι να περιμένουν από τον πολίτη να τους υποδείξει/φιλοτιμήσει/υποχρεώσει να κάνουν το καθήκον τους.
    Εδώ που τα λέμε όμως, αν οι πολίτες αδιαφορούν γιατί να ενδιαφερθούν οι αρχές; Κι αν δεν τους δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε, πώς περιμένουμε ν' αλλάξουν συμπεριφορά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω πως κάθε τηλεφώνημα μετράει κι ας μην έρχονται. Αν καθένας πεζός που ενοχλείται το έκανε αυτό θα υπήρχε κατακλυσμός τηλεφωνημάτων και θα αναγκάζονταν να κάνουν κάτι.

    Παίρνω το 100 μια φορά το μήνα περίπου. Σε δύο περιπτώσεις ήρθαν περιπολικά όταν ο οδηγός και εγώ αρνηθήκαμε και οι δυο να κάνουμε στην άκρη για να περάσουμε (πάνω στο πεζοδρόμιο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο φίλε Αλέξανδρε.
    Χρειάζεται κότσια αυτό που έκανες - δεν ξέρεις τι μυαλό κουβαλάει ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου.
    Σάμπως δεν ξυλοκοπήθηκε ένας πεζός που κόλλησε αυτοκόλλητο στο Γκάζι; Για να μην αναφέρω τον άλλο τρελλό που πάτησε τον τροχαίο που του έκοβε την κλήση...
    Εκτός από κότσια όμως χρειάζεται και χρόνο. Άραγε πόσοι έχουν το χρόνο να περιμένουν μέχρι να έρθει το 100; Οι πιο πολλοί σκεφτόμαστε ότι μια παράκαμψη είναι σαφώς λιγότερος μπελάς από το να μπλέξεις με αστυνομία κτλ, κι έτσι προσπερνούμε σηκώνοντας τους ώμους.
    Πολλοί λίγοι σκεφτόμαστε λίγο πιο μακριά, στο ατύχημα που καραδοκεί για έναν από εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χίλια μπράβο σε όποιον το έκανε και σε όποιον διαδίδει την ... τεχνογνωσία. Δεν είχα ιδέα πως να κινηθώ νομικά. Τώωωωρα μάλιστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή