* Μια ομάδα μαμάδων, μπαμπάδων και πολλών άλλων για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας, ιδιαίτερα των παιδιών.

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Δικαστήριο καταδικάζει κατάστημα που καταλάμβανε πεζοδρόμιο

Μπαράκια, καφετέριες, εκθέσεις αυτοκινήτων, ζαχαροπλαστεία, σούπερ-μάρκετ, ακόμα και το ταπεινό περίπτερο, όλα έχουν κατοχυρώσει θέσεις παρκαρίσματος στο πεζοδρόμιο για "τους πελάτες", λες και το πεζοδρόμιο μπροστά στο μαγαζί τους ανήκει.
Όχι, δεν τους ανήκει.
Είναι δικό μας - όλων μας.
Διαβάστε την απόφαση που το επιβεβαιώνει περίτρανα και πηγαίνετε σ' όποιο μαγαζί στη γειτονιά σας έχει κάνει την κατάληψη του πεζοδρομίου καθεστώς.
Αν δε συμμορφωθούν καλέστε την αστυνομία ή ειδοποιήστε τις "Μαμάδες στο Δρόμο."


«Φρένο» στο παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο

Τέλος στο «κλείσιμο» των πεζοδρομίων έναντι αμοιβής από ιδιοκτήτες πανάκριβων αυτοκίνητων- «καλών» πελατών νυχτερινών κέντρων και εστιατορίων βάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείο το οποίο επικύρωσε την αφαίρεση άδειας για 40 μέρες κεντρικού πολυτελούς εστιατορίου των Αθηνών.

«Φρένο» στο παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο
Το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε ο επιχειρηματίας απέρριψε την αίτηση αναστολής για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι αφορούν «στην προστασία του κοινόχρηστου χαρακτήρα των δημόσιων χώρων και δη των πεζοδρομίων από αυθαίρετες ενέργειες κατάληψής τους από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται καταστήματα και επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους».
Όπως αναφέρουν οι δικαστές οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία για τις συνέπειες που θα υποστεί από τη διαρροή πελατείας κ.λπ. «έχουν πολύ μικρότερη βαρύτητα σε σχέση με τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες που έχει για το κοινωνικό σύνολο η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίου αφού οι συνέπειες της οικονομικής βλάβης και της διαρροής πελατείας αναφέρονται αποκλειστικά στην οικονομική σφαίρα» και αφορούν μόνο τον επιχειρηματία, ενώ επέρχονται με ευθύνη του ίδιου επιχειρηματία.
«Αντιθέτως η στέρηση της χρήσης του πεζοδρομίου αναφέρεται στη σφαίρα των κοινωνικών αγαθών (ανεμπόδιστη χρήση κοινόχρηστου χώρου) αφορά αόριστο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη, ενώ συναρτάται και με τα αγαθά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας και υγείας αφού η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίου και η αδυναμία χρήσης του ιδίως από άτομα που βρίσκονται σε ασθενέστερη θέση (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι κ.λπ.) συνεπάγεται αναπόφευκτα κίνδυνο ατυχήματος», καταλήγει η δικαστική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου