+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Με το παιδί στο λεωφορείο

Η λέξη λεωφορείο είναι σύνθετη από τις λέξεις λεώς (=λαός) και το ρήμα φέρω (= μεταφέρω).

Με λίγα λόγια, τα λεωφορεία σκοπό έχουν να μεταφέρουν το λαό.

Και, ως λαός, σύμφωνα με το Σύνταγμα, νοείται το σύνολο των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματικής ικανότητας, πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Σωστά;

Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε γιατί
όσοι δεν είναι νέοι, υγιείς και αρτιμελείς (δηλαδή ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από κάποιο μέσο μεταφοράς) αντιμετωπίζονται συχνά από τους οδηγούς (και αρκετές φορές και από τους επιβάτες) ως ανεπιθύμητοι;
Γιατί οι υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους, αντί να τους διευκολύνουν, δημιουργούν προσκόμματα που δυσχεραίνουν η αποτρέπουν τη μετακίνησή τους;

Πολύ συχνά οι "Μαμάδες στο Δρόμο" ερχόμαστε αντιμέτωπες με καταστάσεις που αψηφούν τη λογική, ή γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από Μαμάδες ή ανάπηρα άτομα που έχουν βιώσει απίστευτα γεγονότα στις αστικές συγκοινωνίες.
Ορίστε μερικά παραδείγματα που ξεπέρασαν το στενό μας κύκλο και έγιναν ευρύτερα γνωστά:

(Υπενθυμίζουμε πως στις περιοχές των ΗΠΑ, όπου επιβάλλεται η μεταφορά με κλειστό καρότσι, το λεωφορείο περιμένει στη στάση να ολοκληρωθεί η διαδικασία και οι επιβάτες να έχουν καθίσει πριν ξεκινήσει. Κι αυτά μολονότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πρότυπο όσον αφορά τα ΜΜΜ.)


Μητέρες επιβιβάζονται με διπλωμένα καρότσια στο Τέξας, ΗΠΑ.
Λεωφορείο στη Σουηδία, με χώρο για 4 παιδικά καροτσάκια!


Τα παιδιά και οι γονείς με καροτσάκια δεν είναι η μόνη ομάδα που έχει προβλήματα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υποφέρουν επίσης οι ηλικιωμένοι:


Οι ανάπηροι:



Και οι ξένοι, εκτός από τους τουρίστες, φυσικά:

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χρηματοδοτούνται από εμάς, τους φορολογούμενους και έχουν την υποχρέωση να μεταφέρουν όλους όσοι επιθυμούν να επιβιβαστούν, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Οι "Μαμάδες στο δρόμο" ξεκινούμε εκστρατεία με σκοπό τη βελτίωση των συγκοινωνιών.
Αρχικά θα ξεκινήσουμε με αρθρογραφία και επιστολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και, ανάλογα με τις εξελίξεις, είναι πολύ πιθανόν να κλιμακώσουμε τη δράση μας.

Παραμείνετε συντονισμένες/-οι για τις εξελίξεις, ή, ακόμη καλύτερα, συνεισφέρετε με υλικό, πληροφορίες ή με τη φυσική σας παρουσία.

------------------------------

Σημείωση 1η: Οι παραπάνω συμπεριφορές, μολονότι δεν είναι σπάνιες, δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Οι "Μαμάδες," στα 10 χρόνια που κινούμαστε με καρότσια στα ΜΜΜ, έχουμε συναντήσει πολλάκις εξυπηρετικούς οδηγούς και συνεπιβάτες, οι οποίοι συχνά κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Οι "Μαμάδες" χαιρετίζουμε κι ευχαριστούμε όλους αυτούς που με τη συμπεριφορά τους μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά και φιλότιμο.

Σημείωση 2η: Καθώς ζούμε στην Αθήνα, οι δράσεις μας θα επικεντρωθούν στον ΟΑΣΑ και το Υπουργείο Μεταφορών. Αν θελήσετε να ξεκινήσετε παράλληλη δράση στη δική σας πόλη, επικοινωνήστε μαζί μας και θα την υποστηρίξουμε θερμά.

Καλή επιτυχία σε όλους μας!


-------------------------------
Πηγές εικόνων:
http://www.cbc.ca/news/canada/sudbury/kids-can-stay-in-strollers-on-buses-sudbury-council-1.1381562, http://onlinepubs.trb.org/onlinepubs/tcrp/tcrp_syn_88.pdf (2 εικ.), https://simela.wordpress.com/2008/06/24/barnvagn/, http://blogs.sch.gr/5gymgala/2013/12/01/%CE%BF-%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%B5/#prettyPhoto, http://leoforiaaccess.blogspot.gr/2012/08/32.html.
H τελευταία ανήκει στις "Μαμάδες". Μπορείτε να την αναδημοσιεύσετε ελεύθερα, αρκεί να αναφέρεται η πηγή και να παρέχεται σύνδεσμος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου