+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2018

Η δράση στο Ηράκλειο

Με νωπό ακόμη το σοκ από τις πυρκαγιές, στο καυτό καλοκαιρινό Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη δράση "Επιστρέφω σε δύο λεπτά".


Οργανωμένη με πρωτοβουλία της δραστήριας Γεωργίας Ξημεράκη, η οποία μάχεται για το δικαίωμα πρόσβασης των ΑμεΑ στην πόλη του Ηρακλείου και με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για τους Πρόσφυγες Ηρακλείου και των Μαμάδων στο Δρόμο, η δράση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 27 Ιούλη.

Η παρέα μας ήταν μικρή -λόγω ζέστης και διακοπών- αλλά γεμάτη ζέση και παλμό.
Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες.
Η πρώτη ανέλαβε -φυσικά- να παρκάρει στο δρόμο κάθε λίγο και λιγάκι, καθυστερώντας τους οδηγούς "για δύο λεπτά".Η δεύτερη ανέλαβε να μοιράζει ενημερωτικά έντυπα στους σταματημένους οδηγούς και τους διερχόμενους πεζούς.

Τέλος, όσοι συμμετείχαν στην τρίτη, παρατάχθηκαν κατά μήκος της οδού Αβέρωφ δείχνοντας στους οδηγούς πινακίδες με δικαιολογίες οδηγών που έχουν ανθολογηθεί από την ίδια τη Γεωργία, στα τόσα χρόνια που μιλά με όσους κλείνουν διαβάσεις πεζών.Ανθολογώ τις καλύτερες που (κατά τη γνώμη τους) τους δίνουν το δικαίωμα να κλείνουν το δρόμο για τους συμπολίτες τους:


"Σταμάτησα για να πάρω το παιδί απ' το σχολείο."
"Το πάρκιν δίπλα είναι ιδιωτικό."
"Έχω ευαισθησία για τους ανάπηρους εγώ"
"Η δημοτική αστυνομία δε γράφει τέτοια ώρα."
"Δεν είχε άλλη θέση."
"Είμαι έγκυος, δε θεωρούμαι ΑμεΑ;"
"Είμαι γιατρός - σταμάτησα για ψωμί."
Η δράση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και μου έκανε εντύπωση που σ' όλη της τη διάρκεια δεν άκουσα ούτε ένα αρνητικό σχόλιο από τους διερχόμενους, ακόμη και τους οδηγούς. Αντίθετα, όσοι μάθαιναν τι γίνεται κουνούσαν το κεφάλι με κατανόηση ή έκαναν θετικά σχόλια, όπως "Μπράβο" "Συγχαρητήρια ή "Καλά κάνετε".

Βεβαίως, δε θα μπορούσε να λείπει κι ο απαραίτητος θερμοκέφαλος ο οποίος αγανάκτησε με την "τρομερή" καθυστέρηση και δε δίστασε να περάσει από το πεζοδρόμιο με το μηχανάκι του.Αφού απελευθερώσαμε την οδό Αβέρωφ, ο κ. Θανάσης, υπό την επίβλεψη της Γεωργίας, πρόσθεσε λίγο τσιμέντο σε παρακείμενη ράμπα που μόνο στο όνομα ήταν για ΑμεΑ. Το αποτέλεσμα ήταν πως, μετά από λίγα μόλις λεπτά εργασίας, η ράμπα έγινε πραγματικά κατάλληλη για το σκοπό της.


Οι Μαμάδες στο Δρόμο ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το Σεπτέμβρη, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου