+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Κάν' το όπως οι Beatles!

Έχουμε βαρεθεί να περιμένουμε στις διαβάσεις. Με φανάρι ή χωρίς φανάρι, πάντα κάποιος θα τις παραβιάσει και πάλι δε θα προλάβουμε να περάσουμε. Πάλι θα περιμένουμε.


Κι επειδή έχουμε βαρεθεί, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι γι αυτό: θα το γιορτάσουμε!Θα γιορτάσουμε το δικαίωμά μας να περνάμε το δρόμο. Να είμαστε ασφαλείς όσο ασκούμε τα δικαιώματά μας. Να περνάμε το δρόμο ήσυχοι όσο έχουμε πράσινο. Όλα αυτά.

Φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που οι Beatles διέσχισαν την περίφημη διάβαση του Abbey Road.


Με αφορμή αυτή την επέτειο, τη φετινή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας (16-22 Σεπτέμβρη) θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε όσο περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε.

Σας καλούμε όλες/ους να συμμετάσχετε κι εσείς, μόνες/οι ή ομαδικά, με τη δική σας σχολή χορού, πολεμικών τεχνών, ή σύλλογο παραδοσιακών χορών, ωδείο, σχολείο, κτλ.

Φανταζόμαστε μια πόλη γεμάτη χρώμα και μουσική: μπαλέτο στα Σεπόλια, ποντιακά στο Χαϊδάρι, επίδειξη πολεμικών τεχνών στην Ηλιούπολη, μουσική παρέλαση στο Χαλάνδρι...

Θέλουμε να δείξουμε πόσο πιο όμορφες μπορούν να γίνουν οι πόλεις μας (και η ζωή μας) αν το περπάτημα γίνει ευχάριστο, κι όχι αγώνας δρόμου με την ψυχή στο στόμα.

Μια δράση μπορεί να είναι πολύ απλή, όπως αυτή, από το Pittsburg των ΗΠΑ:


Ή πιο θεαματική, όπως αυτή, στη Νέα Υόρκη:


Μια άλλη, από τη Γεωργία, μας θύμισε τους δικούς μας Ποντιακούς χορούς:Στο Μεξικό, διοργανώνονται σε τακτική βάση δρώμενα με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομάδων χορού:Και, ενώ στο Καράκας, χρησιμοποιούν μίμους για να γελοιοποιήσουν τους παραβάτες οδηγούς...


... στην Τουρκία επιβραβεύουν τους σωστούς με μια έκπληξη και χρυσό μετάλλιο!

Η ομάδα μας θα χορο-περάσει διαβάσεις στο κέντρο της Αθήνας, το πρωί του Σαββάτου, 21 Σεπτεμβρίου.
Φυσικά, αν θέλετε να χορέψετε μαζί μας, θα χαρούμε να έρθετε στην παρέα μας.
Θα χαρούμε ακόμη περισσότερο αν οργανώσετε τη δική σας δράση και μας καλέσετε!
Χορός, παντομίμα, ακροβατικά, ζογκλερικά, όλα επιτρέπονται. 
Μουσική διάσχιση και επίδειξη πολεμικών τεχνών σε διάβαση δεν έχουν ξαναγίνει. 
Αν το τολμήσετε θα είναι παγκόσμια πρώτη!

Είμαστε ανοιχτές/οί σε κάθε πρόταση!
Ας κάνουμε όλοι μαζί την πόλη μας καλύτερη!

Μερικές ακόμη λεπτομέρειες:
Σε όλες τις διαβάσεις οι δράσεις θα επαναληφθούν αρκετές φορές. Θα βιντεοσκοπηθούν και θα δημοσιευτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Youtube. Τα ΜΜΕ θα προσκληθούν με δελτίο τύπου που θα αποσταλεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Σε διαβάσεις με σηματοδότη, η δράση θα διαρκεί όσο το φανάρι είναι πράσινο για τους πεζούς, για να υπογραμμίσουμε ότι όσο ανάβει ο «Γρηγόρης» οι πεζοί μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στη διάβαση.
Σε διαβάσεις χωρίς φανάρια, για λόγους ασφαλείας, θα προηγούνται πάντα δύο άτομα που θα ξεδιπλώνουν πανό με την επιγραφή: «Στις διαβάσεις έχουν προτεραιότητα οι πεζοί». Η δράση θα ξεκινά μόνο εφόσον οι πρωτοπόροι επιβεβαιώσουν ότι είναι ασφαλές.
Εφόσον οι διαβάσεις ανήκουν δικαιωματικά στους πεζούς (μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε) οι δράσεις αυτές δε θα απαιτήσουν αδειοδότηση από τροχαία ή δήμο και μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε.
Με λίγη ομορφιά και ευθυμία, ας δείξουμε σε όλους ότι ένας άλλος τρόπος συμπεριφοράς θα κάνει την πόλη μας καλύτερη - για όλους.
________________________
Πηγή πρώτης εικόνας
Πηγή τελευταίας εικόνας 
Το event μας, στο Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου