+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Επικίνδυνο προσκύνημα

Σύνοψη
Οι προσκυνητές του Δεκαπενταύγουστου στη Λέσβο κινδυνεύουν, γιατί ο δρόμος είναι στενός και γεμάτος κίνηση.
Μολονότι το έθιμο προσελκύει χιλιάδες κόσμου, ούτε η εκκλησία ούτε οι τοπικές ή κρατικές αρχές έχουν φροντίσει για τις ανάλογες υποδομές.

Ένα ωραίο έθιμο
Στη Λέσβο ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάζεται με ένα ωραίο έθιμο: κάθε παραμονή, οι προσκυνητές ξεκινούν απ’ όλες τις γωνιές του νησιού και πηγαίνουν με τα πόδια στην Αγιάσο, την κωμόπολη όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. 


Ανάλογα με το σημείο από το οποίο ξεκινούν,
η διαδρομή μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες – η Λέσβος είναι μεγάλο νησί.

Βέβαια, στις μέρες μας πολλοί «κλέβουν» λιγάκι και πηγαίνουν να προσκυνήσουν με αμάξι, λεωφορείο ή μηχανή, αλλά ένας σημαντικός αριθμός επιμένει, είτε λόγω της παράδοσης, είτε γιατί το έχουν τάμα.

Φέτος κάποιος κυκλοφόρησε ένα βίντεο της διαδρομής, στο οποίο φαίνονται ομάδες προσκυνητών που κινούνται στο δρόμο Μυτιλήνης-Αγιάσου.

Πολλοί θα δουν τη ζέση της πίστης, άλλοι θα δουν τη συνέχιση μιας παράδοσης, κάποιοι θα δουν μια ωραία διαδρομή.

Οι «Μαμάδες στο Δρόμο» βλέπουμε κίνδυνο. 

Βλέπουμε πεζούς να κινούνται δίπλα σε πυκνή κυκλοφορία σε ένα δρόμο χωρίς καμία απολύτως υποδομή για τους πεζούς. 


Μπορεί να είναι μια επαρχιακή εθνική οδός, με μειωμένα όρια ταχύτητας, αλλά ακόμη κι εκεί μπορεί να συμβεί το κακό – όπως έχει ήδη συμβεί, σε άλλες επαρχιακές οδούς. Κάποιες οικογένειες περιμένουν αυτά τα παιδιά, αδέλφια και γονείς να γυρίσουν ασφαλείς το βράδυ. Κάθε χρόνο οι προσκυνητές παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα, ιδίως μετά τη δύση του ηλίου. 


Ανεπαρκείς και επικίνδυνες υποδομές
Οι οδηγοί που κατεβαίνουν έχουν να αντιμετωπίσουν έναν επικίνδυνο, στενό και σκοτεινό δρόμο, όλο στροφές, ο οποίος είναι ήδη γεμάτος «εκκλησάκια» αφιερωμένα σε θύματα παλιότερων τροχαίων. 
 

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα γιατί οι προσκυνητές καταλαμβάνουν τμήμα του οδοστρώματος, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πού θα κινηθούν. Κι αυτό, παρόλο που αυτή η διαδρομή γίνεται κάθε χρόνο στο νησί.

Μεγάλη προσέλευση
Υπολογίζεται πως φέτος επισκέφθηκαν την Αγιάσο 50.000 προσκυνητές, πολλοί από αυτούς με τα πόδια.

Μεγάλα προσκυνήματα θέλουν ανάλογες υποδομές
Στην αρχαία Αθήνα, για τα πλήθη των προσκυνητών στα Μεγάλα Παναθήναια, είχε προβλεφθεί μια τεράστια, φαρδιά ράμπα στην είσοδο της Ακρόπολης, παρόλο που η γιορτή γινόταν κάθε τέσσερα χρόνια.

Στην Τήνο, έχουν φτιάξει την οδό των προσκυνητών, στρωμένη μάλιστα με ειδικό τάπητα, για χάρη όσων ανεβαίνουν γονατιστοί, όπως απαιτεί το εκεί έθιμο.


Στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, ένα ονομαστό προσκύνημα των Καθολικών, υπάρχει η οδός των προσκυνητών παράλληλα με το δρόμο. Στη Λούρδη και σε άλλα προσκυνήματα επίσης. 


Όπου υπάρχει προσέλευση προσκυνητών, εκκλησία και κράτος φροντίζουν να υπάρχουν υποδομές για να τους δεχτούν.

Στη Λέσβο τι περιμένουμε; Να παρασυρθεί μια ομάδα νέων παιδιών για να καταλάβουμε ότι όπου υπάρχει κίνηση πεζών πρέπει να υπάρχει και υποδομή γι αυτούς;

Αναβάθμιση προς όφελος όλων
Ή μήπως, καλύτερα, να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επισκέπτες φέρνουν αξία σ’ έναν τόπο και να επενδύσουμε σ’ αυτούς;

Γιατί να μη φτιάξουμε ένα μονοπάτι που όχι μόνο θα προστατεύει τους προσκυνητές, αλλά θα τους προσελκύει με τη γραφικότητα και την ομορφιά του; Μια φροντισμένη και πολιτισμένη υποδομή που θα προσελκύσει πολύ περισσότερους επισκέπτες από όσους έρχονται σήμερα;


___________________
Πηγές εικόνων: Οι εικόνες του δρόμου με τους προσκυνητές από αυτό το άρθρο ή από το βίντεο. Για τις υπόλοιπες, δείτε τους αντίστοιχους συνδέσμους στο κείμενο πριν κάθε εικόνα.
Επιπλέον πληροφορίες για το προσκύνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου