+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Αλλαγές στον ΚΟΚ

Μια πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία προτείνει και αλλαγές σε διατάξεις του ΚΟΚ.
Οι αλλαγές που προτείνονται είναι ένα θετικό βήμα μπροστά, αλλά ένα μικρό και άτολμο βήμα.

Ναι, να αφαιρεθεί η άδεια για ένα διάστημα από όσους οδηγούν μεθυσμένοι. Μα τι θα γίνει με όσους οδηγούν υπό την επήρρεια άλλων ουσιών; Και γιατί να μπορεί ο εισαγγελέας να επιστρέψει την άδεια; Τάχα έπαψε να είναι επικίνδυνος ο δράστης; Δε θα πρέπει να το αποδείξει πρώτα; Δε θα πρέπει πρώτα να περάσει απεξάρτηση και επανεκπαίδευση;

Και καλά, έστω ότι το τροχαίο ήταν "ατύχημα" και "κακιά στιγμή". Η εγκατάλειψη όμως; Είναι ατύχημα να αφήσεις έναν άνθρωπο να πεθάνει στο δρόμο, χωρίς ούτε μια μορφίνη για να μη βασανίζεται;

Ο άνθρωπος που αφήνει τραυματία αιμόφυρτο και φεύγει χωρίς ούτε ένα τηλεφώνημα στο ΕΚΑΒ, δεν είναι άνθρωπος, είναι κτήνος. Για εκείνον το να μην πληρώσει παραπάνω ασφάλιστρα είναι πιο σημαντικό από τη ζωή ενός συνανθρώπου του.
Όχι, δεν είναι πλημμέλημα.
Όχι, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν ποινές 6-12 μηνών (με αναστολή ή εξαγοράσιμες) για τέτοιο έγκλημα.

Παρακαλούμε να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση - λήγει τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, 14:00 μ.μ.
Κάντε τη γνώμη σας ν' ακουστεί εδώ: http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=8236

1 σχόλιο:

  1. Οι "Μαμάδες στο Δρόμο" έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης (http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=8236):

    Α. Για την τροποποίηση του Άρθρου 42, παραγρ. 12, του ΚΟΚ:
    «Στον οδηγό οχήματος (ή κάθε μεταφορικού μέσου) που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα, ο οποίος οδηγουσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος και η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,50 g/l αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδήγησης για διάστημα πέντε (5) ετών.
    Προτείνουμε:
    1. Να προστεθεί «ο οποίος οδηγούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών»
    2. Να διαγραφεί η φράση «Που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα». Η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας ή φόνου κάθε άλλου χρήστη του δρόμου και συνεπώς η αφαίρεση πρέπει να γίνεται αυτόματα, με τον εντοπισμό, πριν προκληθεί τροχαίο. Αν έχει ήδη προκληθεί το τροχαίο, η ποινή μπορεί να είναι πολλαπλάσια.
    3. Η στέρηση άδειας οδήγησης να συνοδεύεται υποχρεωτικά από σεμινάριο επανεκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια ΚΑΙ υποχρεωτική κοινωνική εργασία σε κέντρα περίθαλψης ή αποκατάστασης τραυματιών.
    4. Μετά τη λήξη της στέρησης, αυτή να μην επιστρέφεται αυτόματα, αλλά με την πλήρωση των εξής προϋποθέσεων: ο οδηγός να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα ανωτέρω, να έχει περάσει επιτυχώς σχετική εξέταση, να έχει απεξαρτηθεί από δημόσιο κέντρο απεξάρτησης και να έχει αξιολογηθεί ως ικανός από ψυχολόγο.
    5. Άμεση επιστροφή της άδειας οδήγησης να είναι δυνατή MONO σε περίπτωση πλήρους αθώωσης του οδηγού. Μείωση της στέρησης μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις (να μην έχει προκληθεί τροχαίο, η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα να είναι η μικρότερη του 1,1 , καθαρό ποινικό μητρώο και 0 πόντοι στο point system.).
    6. Επικροτούμε απόλυτα την ισόβια αφαίρεση άδειας οδήγησης από υπότροπους οδηγούς.
    7. Τέλος θεωρούμε πως η αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής ή πρόκληση σωματικής βλάβης, με οποιοδήποτε μέσο (όπλο, αυτοκίνητο, κτλ) και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται πλημμέλημα.

    Β. Για την τροποποίηση του Άρθρου 43, παραγρ. 4, του ΚΟΚ:
    «Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου 2 περίπτωση α΄ και β΄, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών. Αν από τη συμπεριφορά του ο παθών περιήλθε σε κίνδυνο ζωής ή επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη αυτού, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους […] και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα έξι (6) έως δώδεκα (12) μηνών».
    Η εγκατάλειψη θύματος σε καμία περίπτωση δε μπορεί να οφείλεται σε «ατυχή στιγμή» ή «ατυχή συγκυρία». Αντίθετα, πρόκειται για συνειδητή επιλογή του οδηγού, ο οποίος επιλέγει να φύγει από τη σκηνή χωρίς ούτε να καλέσει ασθενοφόρο για έναν πάσχοντα συνάνθρωπό του.
    Εφόσον είναι γνωστό σε όλους πως σε περίπτωση τραυματισμού κάθε δευτερόλεπτο μετράει, η εγκατάλειψη οποιουδήποτε τραυματισμένου ατόμου αποτελεί απόπειρα ανθρωποκτονίας και θα πρέπει να δικάζεται ως ανεξάρτητη αξιόποινη πράξη. Όταν όμως συνδυάζεται με προσπάθεια αποφυγής ευθυνών από τον αυτουργό της σωματικής βλάβης, τότε ισοδυναμεί με απόπειρα δολοφονίας από πρόθεση, με σκοπό τη διαφυγή του δράστη. Συνεπώς προτείνουμε τις βαρύτατες των ποινών για όσους εγκαταλείπουν θύματα τροχαίων στα οποία ενεπλάκησαν ή, ακόμη χειρότερα, προκάλεσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή