+ Μια ομάδα ανθρώπων (γυναικών και ανδρών, με παιδιά ή χωρίς) για την ασφαλή μετακίνηση όλων μας.

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Δίκυκλα εναντίον πεζών

Οι κυβερνήσεις προωθούν την κυκλοφορία των δικύκλων για να ελαφρύνουν την κίνηση.
Πράγματι, αν όλοι οι δικυκλιστές οδηγούσαν αυτοκίνητο, το μποτιλιάρισμα θα έφτανε ως την Κόρινθο.
Από την άλλη, παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα γιατί οι δρόμοι είναι απαράδεκτοι.
Στριμωγμένοι ανάμεσα σε λεωφορεία κι αυτοκίνητα, οι δικυκλιστές κινούνται άναρχα, πάνω στις διαχωριστικές, πάνω στις διαβάσεις, προσπερνούν από όπου μπορούν και παραβιάζουν τα φανάρια όποτε κρίνουν ότι μπορούν.
Για κοιτάξτε: Λέτε να νοιάζεται που το φανάρι (ναι, αυτό που κρύβεται πίσω από την κολώνα) είναι πράσινο για τους πεζούς; Και τι μ' αυτό; Μήπως θα τολμήσουν να βγουν μπροστά του;























Στο μεταξύ, όταν οι δρόμοι πήζουν τελείως, τα πεζοδρόμια προσφέρουν μια απλή και εύκολη λύση. Στο κάτω-κάτω, γιατί φτιάχτηκαν οι ράμπες αν όχι για ν' ανεβαίνουν οι μηχανές χωρίς να χαλά το ζαντολάστιχο;
Ποιός δεν έχει ακούσει μηχανάκι να κορνάρει σε πεζοδρόμιο για να του κάνουν χώρο να περάσει;
Κι αν τολμήσει να πει κανείς τίποτα, ο δικυκλιστής απαντά με θράσος, θεωρώντας ότι έχει κάθε δικαίωμα να βρίσκεται εκεί.
Τι πιο φυσικό άλλωστε, από το να παραμερίζουν οι πεζοί για να περνούν οι εποχούμενοι;



Όσο για τους πεζοδρόμους, ο δικυκλιστής δεν ξεχνά ότι στο κάτω-κάτω είναι κι αυτοί δρόμοι - και οι δρόμοι είναι για να περνάμε, σωστά;


















Παρκάροντας, τέλος, ο δικυκλιστής θα δείξει σεβασμό εκεί που πρέπει: στο αυτοκίνητο. Όσοι οδηγούν μηχανές αποφεύγουν επιμελώς να θίξουν το χώρο κατά μήκος των δρόμων, που 'δικαιωματικά' ανήκει στ' αυτοκίνητα.
Η λογική επιλογή είναι το πεζοδρόμιο: εκεί μπορεί να παρκάρει χωρίς να ενοχλεί κανέναν. Εκτός από τους πεζούς, δηλαδή, αλλά αυτό δεν περνά καν από το μυαλό του μέσου δικυκλιστή.
Δε με πιστεύετε; Μιλήστε τους. Θα σας κοιτάξουν σα να κατεβήκατε απ' τον Άρη. Δε μπορούν καν να καταλάβουν τι πειράζει να παρακάμψετε ένα μηχανάκι, ακόμα κι ολόκληρο δάσος από μηχανές.





































Ας μην ξεχνάμε όμως ότι έχουν μεγαλώσει σ' αυτή την πόλη - μια πόλη όπου κανείς δε συνειδητοποιεί ότι είναι επικίνδυνο να ανακατεύεις πεζούς και οχήματα στον ίδιο χώρο.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου